Wijnbeurs Carrefour / 3

Uit het globale aanbod van meer dan 300 wijnen selecteerden we een 10-tal flessen die we op de proeftafel brengen. Vooreerst enkele wijnen die zowel bij Carrefour Market als bij Carrefour Hyper worden aangeboden, nadien volgen een selectie die enkel in de Carrefour Hyper verkrijgbaar is en bovendien uitsluitend bij Carrefour in België te koop zijn.

Cheverny Domaine Olivier Cadoux

Cheverny is een appellation voor rode en witte wijnen in de centrale Loirevallei wijnstreek van Frankrijk. Pinot Noir is verplicht om ten minste 60 procent van de rosé te vormen, deze rosé kan worden aangevuld met Gamay en een kleine toevoeging van Cabernet Franc en Côt. De minder internationaal aantrekkelijke Pineau d’Aunis en Grolleau Noir druivenrassen waren voorheen een onderdeel van Cheverny rosés. Ze zijn nu uitgefaseerd – zoals in verschillende andere Loire-beroepen is gebeurd.

Witte Cheverny-wijnen zijn gebaseerd op een meerderheidscomponent van ‘Sauvignon’. Dit kan een combinatie zijn van Sauvignon Blanc en Sauvignon Gris. Kleinere verhoudingen van Chardonnay, Chenin Blanc en Arbois (hier gespeld als Orbois) zijn toegestaan. Ze zijn niet anders dan de wijnen van Sancerre en Pouilly-Fumé. Het ontbreekt hen echter aan de kenmerkende mineraliteit en de brandende Sauvignon-zuurgraad die de twee meest bekende benamingen van de oostelijke Loire bepalen.

Op de proeftafel: Cheverny Domaine Olivier Cadoux – Clos de Nozieux – wit 2018

Deze Cheverny is een 100% Chenin blanc, een wijn die als uni-cepage een leuk eigentijds, ietwat gepersonaliseerd karakter meekrijgt.

In de neus pittige en fruitige accenten die in de mond overgaan in fijne zuren, krachtige en fruitige toetsen, aangenaam en elegant. De wijn wordt best tussen 6-8°C geserveerd en past behoorlijk bij vis en zachtere kaassoorten.

Gigondas Santa Duc

Zes generaties zijn elkaar sinds 1874 opgevolgd op het Domaine Santa Duc en hebben elk op hun beurt hun steentje bijgedragen om het domein de nodige ondersteuning te bieden zowel aan het gebouw als de wijngaard, die sinds de Gallo-Romeinse tijd beroemd is om zijn rode wijnen van karakter. Grenache, Mourvèdre, Syrah en Cinsault zijn allemaal edele druivensoorten die de Gras-familie in het zonnetje wil zetten.

In 1985 neemt Yves Gras het beheer over van zijn vader Edmond en geeft een nieuwe internationale dimensie aan de wijnen van het landgoed met hun overvloedige rijpe fruit, wilde kruiden en grote lengte. Heel snel schreef Robert Parker: “Santa Duc combineert de kracht, de rijkdom en het vuur van een klassieke Gigondas met een mate van elegantie en zuiverheid die veel wijnen van deze appellatie missen. Het boek “Les grands domaines au monde”, van dezelfde auteur, uitgegeven door Simon & Chuster, benadrukt in 2005 de lange geschiedenis en het unieke karakter van de wijnen van het landgoed. De cuvée “Les Hautes Garrigues”, van een van de beste wijngaarden in de regio, gelegen op het Gigondas-plateau, is een iconische wijn geworden.

Op de proeftafel: Gigondas Santa Duc ‘Les Gracières’ 2014 – rood bio

Carrefour selecteerde voor de herfstbeurs2020 een uitmuntende biowijn die de draagkracht van het domein volledig onderschrijft. Santa Duc is een assemblage van Grenache en Syrah die in de neus leuke aroma’s van rijp rood fruit openspreidt. In de mond krijgen we de bevestiging van zijn fruitigheid met een subtiel vleugje kreupelhout en delicate hints van tabak en leder. Een mooi volronde wijn met duidelijke, evenwel niet storende, tannines. Geserveerd tussen 10-12° C is hij een deugdelijke compagnon bij rood vlees, gevogelte en wild.

Koopmanskloof rood

De Koopmanskloof ligt in de Bottelary Hills in Stellenbosch, met een wijntraditie die teruggaat tot 1777. Wijlen Stevie Smit kocht de boerderij van zijn vader en zorgde voor heel wat uitbreidingen. Na zijn recente overlijden op 82-jarige leeftijd werd het domein overgenomen door de WS Smit Family Trust, waarbij de productie en marketing stevig in handen is van Koopmanskloof Wingerde (PTY) Ltd.

Oom Stevie was zeer gepassioneerd over het behoud van de natuurlijke vegetatie en vroeg daarom in 1980 de proclamatie van een Privé Natuurreservaat op het 98ha grote fynbos aan, dat werd gereserveerd voor het behoud van de bedreigde soorten vegetatie die op het domein en de boerderij aanwezig zijn.

Op de proeftafel: Koopmanskloof Pinotage 2018

Een diep robijnrode kleur wijn met aroma’s zachte pruim en rijp bessenfruit in de mond, aangevuld met een elegante afdronk, medium tot volle wijn, krachtig, goed gestructureerd, rijk en soepel met elegante tannine en zachte afdronk. Bij voorkeur serveren tussen 16 en 18°C.

Carrefour serveert tijdens de herfstbeurs eveneens een Koopmanskloof wit, een 100% Chenin blanc met een leuk fruitig en krachtig karakter, best geserveerd tussen 8 en 10° C, als aanvulling bij vis en schaaldieren.