Wijnfetival Delhaize : witte wijnen /3

Ondanks de Belgische regionale verbruiksverschillen blijven de witte wijnen een forse aantrekkingskracht uitstralen. Delhaize introducert dan ook nieuwigheden zowel met een fris en pittige karakter, als traditionele millésimes met aangename diepgang. Rode draad doorheen dit witte verhaal is evenwel de noodzakelijke kwaliteit waaraan de nieuwe wijnen moeten beantwoorden.

Plaza Mayor bio:

Als je veel vrienden uitnodigt, maak je so wie so een paella klaar, een combinatie van kip, vis, gamba’s, groenten en rijst. Een divers gerecht waarbij zowel een witte als een rode wijn past. Het gamma Plaza Mayor is een ode aan enkele typische Spaanse druivensoorten. De witte wijn is een 100% Verdejodruif en is lekker fris en fruitig. De rosé en de rode, beide van de Temrpanillodruif, zijn eerder kruidige toppers die niemand teleurstellen.

Het Plaza Mayor gamma wordt gebotteld inde Delhaize bottelarij in Brussel. Delhaize is fier hierop het biolabel te mogen zetten. Een label dat je enkel mag gebruiken als het volledige proces biologisch verloopt van het kweken van de druiven tot het bottelen van de wijn.

Waarom de naam Plaza Mayor? In Spanje is dit de plek waar iedereen samenkomt om gezellig te aperitieven. Dit is precies wat Delhaize met dit gamma wil doen, mensen samenbrengen en laten genieten van het beste van Spanje.

Naast de pittige en frisse Plaza Mayor is er ook de rode Plaza Mayor. Lichtjes gekoeld is hij eveneens overheerlijk en dus een aanrader voor warmere nazomeravonden.

Villebois Sancere 2019 wit

Deze Sancerre Loire AOP, een 100% Sauvignon met 13% alc vol, is een nieuwkomer in het assortiment van Delhaize. De wijn wordt geteeld op bodems van Terres Withes & caillottes, marnes à petites huitres en argilo kalkachtige residuen.

Om een eventuele maceratie te voorkomen worden de druiven na de oogst snel naar de wijnmakerij getransporteerd waarna ze zachtjes worden geperst in een pneumatische pers. Het sap wordt traditioneel 7 tot 15 dagen lang gevinifieerd in roestvrijstalen tanks. Het rijpen gebeurt in roestvrijstalen tanks op gist, de droesem moet gedurende 3 tot 6 maanden rijpen voordat hij wordt gemengd. De botteling gebeurt in het voorjaar dat volgt op de oogst.

In het glas een lichtgele kleur; in de neus krijgen we intense aroma’s met subtiele plantaardige toetsen, hints van zwarte bes en exotisch fruit. In de mond een aromatische soepele wijn met verfrissende accenten, mooi zuurgehalte en licht dominante toets van kruisbes.

Uitstekende aperitiefwijn die evenzeer wordt gewaardeerd bij zeevruchten maar tevens bij tal van prachtige geitenkazen uit de Loire vallei zoals Crottin de Chavignol, Selles sur Cher en Sainte Maure de Touraine.

Op de proeftafel: Mezzacorona wit 2019

Trentino DOC, 100% Chardonnay. Een leuke droge witte Italiaanse wijn, mooi fruitig die perfect samengaat met wit vlees.

Op de proeftafel: Kungfu girl 2017

Wijn van Riesling druiven uit de Amerikaanse Colombia Valley in de staat Washington. Leuke fruitige aroma’s in de neus, behouden in de mond hun karakter, een halfzoete wijn die een behoorlijke invulling geeft bij pikante bereidingen.

Op de proeftafel: Roaring Beach riesling 2019

Nieuw! De Riesling van Roaring beach, een adembenemende plek langsheen de ruige kustlijn van Tasmanië (Australië) is een heerlijke witte wijn met verrukkelijke zuren, toetsen van limoen en subtiele aroma’s van vlierbloesem. Niet alleen een droge maar vooral een frisse en aangenaam fruitige wijn.

Op de proeftafel: Domaine Ouled Thaleb Imperial white 2019.

Nieuw! Assemblage van Sauvignon blanc en Viognier geteeld in de Benslimane regio- Zenaia AOC in Marokko. Leuk gebalanceerde witte wijn met expressieve neus, hints van rijpe peren, abrikozen en appels. In de mond een mooie mineraliteit, ietwat vettig, maar toch zeer soepel en rijk. Te ontdekken: als aperitief; bij een slaatje, wit vlees, vis, of fruitig dessert.