Wijnbouwers Cascastel beschermen ocellated lizard

De restauratie van de stenen muren, het leefgebied van de zeldzame ocellenhagedis, is opgestart. De Ocellated Lizard (Timon Lepidus) is een beschermde diersoort die integraal deel uitmaakt van het Corbières-wijnlandschap en zijn biodiversiteit. Als deze hagedis een bestaan heeft in de Luberon, in het Massif des Maures, in het noorden van de Rhône-vallei…, dan is hij hier in een uitzonderlijke dichtheid aanwezig (er zijn een dertigtal hagedissen geregistreerd). Het ligt dicht bij het wilde konijn, dat het zijn hol leent, en bij verschillende andere reptielen, getuigen van een gebied dat rijk is aan insecten en een niet-afgebroken omgeving. Daarom wilden de Vignerons Artisans de Cascastel deelnemen aan het behoud ervan door middel van wetenschappelijke partnerschappen en concrete acties.

In 2018 werd een partnerschap geboren met Grégory DESO, herpetoloog van de Association Herpétologique de Provence Alpes Méditerranée (AHPAM). Vervolgens werd in 2019 een tweede geboren met Jean MURATET, herpetoloog van de Audoisvereniging ECODIV, die het werkkamp beheert, door jongeren van een ESAT in Narbonne te laten werken. Door middel van een charter dat al door 35 leden van de Grot is ondertekend, verbinden de wijnbouwers zich ertoe de “tournières” (stroken land aan de rand van het veld, waar de landbouwmachines worden gedraaid) en de randen van hun muren te begrazen, waardoor de aanwezigheid van insecten die het reptiel liefheeft, wordt aangemoedigd. Zij zetten zich ook in voor de renovatie van deze muren. Dit project wordt nauwlettend gevolgd door Italiaanse wijnbouwers (uit Ligurië) die al contact hebben gelegd.

Een eerste ongewoon project is net afgerond op 30 oktober, en andere zullen volgen… : De lage muren van de wijngaarden zijn keuzehabitats voor deze soort, omdat ze zowel beschutting en voedsel bieden, als gewilde zonneschijnstations, maar goed onderhouden lage muren, met weinig gras, trekken meer hagedissen aan. Van de 317 in kaart gebrachte lage wanden van 10 km in de sector Cascastel is slechts 32% in goede staat. De reparatie zal enkele jaren in beslag nemen aan een tempo van 10 meter per dag, en het volgende project voor het herstel van de vijvers wordt al besproken!

Sinds 1921 hebben Les Vignerons de Cascastel een coöperatieve wijnmakerij op menselijke schaal opgericht, bestaande uit ambachtelijke wijnbouwers. De wijnmakerij verenigt 60 wijnbouwers in 4 dorpen en 850 hectare in het massief van de Hautes Corbières en de Haut Fitou en produceert de benamingen Fitou, Muscat de Rivesaltes, Corbières, Languedoc en IGP Vallée du Paradis.

Het engagement van de Kelder in enkele woorden: 30 ha in biologische productie en 25 ha in omschakeling, HVE 3-certificering sinds maart 2020, zonnepanelen die alle gebouwen, de chai, het opslaggebouw en de oude kelder omvatten.