Wijnen van de Savoie – extra Domein A&M Quenard

De Savoyaardse wijngaarden in de gemeente Chignin waren tot na de oorlog van 1914/1918 in het bezit van edellieden. Nadat deze oorlog de jeugd had gedecimeerd, moesten de eigenaars van wijngaarden, die ook onder fiscale druk stonden, zich losmaken van hun wijnproducerende bezittingen. De verkoop geschiedde dus in kleine partijen, zodat de kopers, boeren of werknemers, hun aankopen konden betalen (de mensen leefden in armoede). Hierdoor werden grote landgoederen kleine percelen, die later nog verder werden verkleind door erfenissen. Tot de kopers behoorden de familie Quenard.

Kaliteitsoriëntatie en de bescherming van de terroirs zijn een belangrijk onderdeel van de wijnen van de Savoie. In een werk uit 1938 van Abbé Antoine Cartier schets Henry Bordeaux de voorouderlijke reputatie: “De Franse koning Victor Emmanuel II, op reis in de Savoie, proefde bij de Baron de Buttet de beroemde wijn uit Torméry (Grand-Reboussan), vond hem lekker en gaf opdracht de rest van de fles voor hem te reserveren voor de volgende dag. Maar de volgende dag had de wijn een deel van zijn glans verloren. Buttet,” zei de koning, “je wijn is perfect, maar de volgende dag heeft hij veel kwaliteiten verloren” – Dat kan zijn, Sire,” antwoordde de baron, “maar dat wist ik niet; nooit heeft een Savoyaard twee dagen besteed aan het leegdrinken van een fles. ” …

CHIGNIN BERGERON “Les Terrasses” – SAVOIE AOP

Druivensoort: 100% Bergeron (ook Roussanne genoemd) met perceelselectie.

Terroir : Leeftijd van de wijnstokken: 40 jaar – Aard van de bodem: kalksteen, zeer steile helling (> 50%), verbouwd in terrassen op 350 m tot 420 m hoogte op de kam van de Coteau de Torméry. De bodem is zeer stenig en heeft twee verbazingwekkende kenmerken: een natuurlijke afwatering van de bodem, waardoor de wortels van de wijnstokken op meer dan 2 meter diepte water en minerale zouten moeten zoeken, en een “spiegeleffect” van de zon, die door de weerkaatsing van de kiezelstenen waaruit het puin bestaat, de rijping en de ontwikkeling van de druiven bevordert.

Opbrengst: 40 hl/ha. – Het terroir van Torméry geeft de Bergeron veel rijkdom, toon, minerale frisheid en ziltheid met rijpe en edele bitters.

Vinificatie : Handmatig oogsten. Het gebruik van zwavel wordt drastisch beperkt om de natuurlijke gisting te bevorderen en het terroir te respecteren. De wijn wordt beschermd door zijn natuurlijke koolzuurgas. De natuurlijke malolactische gisting kan in het voorjaar plaatsvinden, afhankelijk van het evenwicht van de wijn, maar meestal laten de rijkdom en de frisheid dit niet toe. Rijping in roestvrijstalen tanks gedurende ongeveer 8 maanden voor de eerste botteling. Verschillende bottelingen.

Op de proeftafel:

Geserveerd op 12°. In het glas een bleekgouden kleur met heldere reflecties. In de neus een expressief en aangenaam bouquet van exotisch fruit, bloemen, aroma’s van abrikoos, mango, sering, acacia en gedroogd fruit. In de mond, frank in de aanzet, daarna mooi volume met een duidelijke rokerige minerale aromatische intensiteit en geuren van kweepeer, rijp fruit… Mooi evenwicht tussen vetheid, frisheid, mineraliteit en ziltigheid. Lange afdronk met een vleugje citroen.

Pairing: Kan op elk moment worden gedronken, voltreffer bij feestelijke gerechten zoals gebakken ganzenlever, kreeft, langoustines. Ook een leuke compagnon bij vis, o.m. de Arctische zalmforel, een andere grote heer van de Savoyaardse meren. Adviesprijs 16€.

CHIGNIN BERGERON “Le Grand Rebossan” – SAVOIE AOP

Druivensoort: 100% Bergeron (ook Roussanne genoemd) met perceelselectie.

Terroir : Leeftijd van de wijnstokken: 50 jaar – Bodemsoort: kalkhoudende puinhelling, zeer steile helling > 60 %. De wijnstokken, die niet mechanisch kunnen worden bewerkt, zijn ideaal blootgesteld in de Combe solaire du Grand Rebossan (het inheemse en oude terroir van het druivenras Bergeron). Opbrengst: 40 hl/ha

Vinificatie : Handmatig oogsten. Natuurlijke alcoholische gisting onder invloed van inheemse gisten, factoren van authenticiteit en complexiteit. De wijn rijpt ongeveer 15 maanden in eikenhouten vaten en halve mousses, op zeer fijne droesem. De malolactische gisting vindt op natuurlijke wijze plaats tijdens het rijpingsproces.

Op de proeftafel: Bergeron ook wel Roussanne genoemd met goudwitte korrels, bijna rood, de CHIGNIN-BERGERON prins van de Savoye wijnen bereikt van nature 13° tot 14°. De cuvée ” Le Grand Rebossan ” is rijk en gestructureerd, in zijn jeugd al honingachtig met getoaste tonen.

In het glas een gouden kleur met groene tinten. In de neus aroma’s van witte bloemen, appel-peer fruit, vuursteen mineralen. Rijp en fris in de mond, citroenachtig, subtiel en fijn gekruid met een zeer mooi evenwicht, veel finesse, een mooie rondheid en complexiteit. Goed rijpingspotentieel.

Pairing: Geserveerd op 12° kan CHIGNIN BERGERON “Le Grand Rebossan” op elk moment gedronken worden, vooral bij feestelijke gerechten zoals gebakken ganzenlever, langoustines en natuurlijk kreeft. Gastronomische wijn die uitstekend past bij Gravelax-zalm, terrine van konijn, kip met citroen en gember, gegratineerde zeevruchten en beaufortkaas. Adviesprijs 16.9€