Wijnfestival Delhaize: rode wijnen

Dat Vlaanderen de witte wijnen boven de rode verkiest betekent evenwel niet dat de rode wijnen worden genegeerd, integendeel. Ook in dit aanlokkelijk segment vinden wijnliefhebbers tijdens het komende wijnfestival een mooi aantal leuke, gezellige en vooral aangename wijnen die de smaakpapillen zullen veroveren.

Montes Alpha Carmenere 2019:

Een krachtige Chileen & een kruidige texmex. Van bij de start van zijn wijngaard in 1987 mikt Aurelio Montes erg hoog: hij gaat voor de hoogst mogelijke kwaliteit. Met succes: zijn wijnhuis behoort inmiddels tot de absolute top in Chili en Aurelio werd recent nog verkozen tot invloedrijkste wijnproducent van het land.

De wijngaarden van Alpha Carmenere zijn gelegen in de Colchagua Valley in twee zeer representatieve gebieden. Apalta en Marchigüe Apalta zijn zeer heterogeen, gebieden met een duidelijke invloed van de Tinguirica-river, gebieden die worden beïnvloed door alluviale en materiële onthechting van de top van de bergketen. De wijngaarden van Carmenere zijn gelegen in regio’s met lage of weinig helling, diepe en hoge vochtretentie.

De wijngaarden hebben een aanplanting van 5555 planten per ha ( 2250pl/acre) in de dubbele guyot-methode. Het rendement bedraagt hierdoor zowat 9000kg/ha of 3.6ton/acre.

Montes Alpha Carmenere is een assemblage van 90% Carmenere en 10% Cabernet Sauvignon. De druiven worden met de hand geoogst en in containers van 300 kilo naar de kelders getransporteerd. Na een handmatige selectie worden de druiven met Alfa-aptitude gedurende 5 dagen koud gemacereerd waarna geselecteerde gisten worden toegevoegd om een perfect gecontroleerde fermentatie te maken. De gisting duurt 7 tot 10 dagen totdat de suikers van de druiven volledig in alcohol zijn omgezet. Daarna wordt de wijn afgevoerd in stalen of betonnen tanken, om de wijn in optimale temperatuuromstandigheden te houden voor malolactiche gisting die vrij snel kan plaatsvinden of ongeveer 20 dagen kan duren. Na deze tweede fermentatie wordt een deel van de wijn verplaatst naar Franse eikenvaten waar deze 12 maanden zal blijven en het andere deel wordt in betonnen tanks bewaard. Beide worden tijdens het bottelen gemengd.

In het glas krijgen we een diep karmijnrode kleur. Een mooie en zeer intense neus met een overwicht van aroma’s van rijpe zwarte vruchten zoals pruimen, bosbessen en bramen. Ook pittige toetsen van zwarte peper en delicate nootmuskaat worden waargenomen. In de mond worden aroma’s onthuld van lichte toast, donkere chocolade en vanille die mede tot stand kwamen door het ouderen in de Franse eikenvaten. Een mooi volumen in de mond met evenwichtige hints. Ook subtiele melkachtige toetsen zoals karamel en yoghurt. Aangename lange afdronk.

Deze wijn heeft een alcoholpercentage van 14.5% alc en wordt best geserveerd op 16 à 18° C. Hij kan weliswaar in zijn jeugd worden gedronken maar even laten rijpen is geen probleem gezien hij een bewaarpotentieel van minstens 10 jaar heeft.  Een rijke en complexe wijn, sterk aanbevolen bij rood vlees, carbonades, spaghetti met bolognasaus, gegrild lamsvlees, goed afgekruide tex mex-gerechten of, voor een goede combo van aardse smaken, bij gebakken champignons.

Typerend voor deze Montes Alpha is de engel die het etiket van alle wijnen van het huis Montes siert. Niet alleen in verschillende kleuren (paars, goud, rood…) maar ook in verschillende illustratieve stijlen, zoals een putto, een schattig mollig engeltje voor de rosé tot een slanke en lenige creatie op deze Carmenere.

Roaring beach Tasmania Pinot Noir 2019

Joseph Chromy vestigde zich meer dan 40 jaar geleden in de Tamar-vallei en affirmeerde zich al snel als producent van wijnen van een uitzonderlijke kwaliteit. Tasmanië was in die tijd het nog verborgen juweel van Australië, maar heeft zich ondertussen ontpopt tot een regio die wijnen van uitstekende kwaliteit aanbiedt.

Roaring Beach is niet anders. Een plaatselijk geheim met een ruige kustlijn en een plaatselijk geheim met een ruige kustlijn en maar met een van de zuiverste regenval en lucht ter wereld. Tasmanië biedt een prachtige natuurlijke zuurgraad en een lang, koel rijpingsseizoen, waardoor de wijnen delicate en soepele smaken meekrijgen die kenmerkend zijn nodig voor een kwalitatieve Pinot Noir.

De Pinot Noir is een mooie rode volronde wijn met 13.5% alc vol, mooi soepel, boordevol smaak, fijne gezel bij rood en wit vlees.

Herdade de Sao Miguel 2019

Deze wijn weerspiegelt de passie van deze wijnbouwersfamilie voor het terroir en het respect voor de voorouderlijke tradities van wijnmaken en maar ook voor de recente bekommernissen inzake het leefmilieu.

De druiven worden geteeld op een rijke ondergrond van klei en chist. De sappen rijpen na persing geurende minstens 4 maanden in eiken vaten van 400l.

In het glas een mooie robijnrode tint, in de neus ontwikkelen zich fijne aroma’s van rode bessen, goed in balans met kruidige en balsemachtige toetsen. Mooie aanzet in de mond met elegante hints, rijkelijk aanbod van smooth tannines. De ideale consumptietemperatuur situeert zich rond de 16° C. Jaarlijkse productie van zowat 350.000 flessen. Deze Vino Regional Alentejo noteert 14% alc vol en past perfect bij mediterrane gerechten, lam en kalfsvlees.

Bubbels, rosé, wit en rood… Het wijnfestival Delhaize brengt andermaal een ruim assortiment knapperige, verrassende en smaakvolle aromarijke wijnen die de smaakpapillen ongetwijfeld zullen verwennen.