Wijnfestival Delhaize : wit

In 2021 implementeerde Delhaize meer regionale verschillen in hun assortiment tussen het Noorden en het Zuiden van ons land. In het noorden zien we een significant hogere consumptie van witte wijnen waardoor de retailer in Vlaanderen zijn aandeel van Bordeaux-wijnen verminderde ten voordele van meer witte & rosé-wijnen. Na de rosé-wijnen presenteren we enkele ‘witte’ pareltjes die in het komende wijnfestival een vooraanstaande plaats meekrijgen.

Zuccardi Mountain vineyard Chardonnay

Een witte bergwijn afkomstig uit de eigen wijngaard van Delhaize in Poroje Estancia in de Ig Son Publo op 1400 meter boven de zeespiegel en slechts 300 meter aan de voet van de Andes. De immensiteit van de bergketen en de nabijheid ervan maken alles op deze plek, extreem. Het klimaat, het landschap, de identiteit.

Deze Chardonnay is dus afkomstig uit de Argentijnse Mendoza Uco Valley en wordt geteeld op een terroir waarvan de eerste 30 cm bestaan uit zandige klei en vervolgens met stenen met calciumcarbonaat. De oppervlakte van de wijngaard bedraagt zowat 30 ha.

De Zuccardi’s koppelen de nodige ervaring van een familiebedrijf aan moderne technologie, met speciale aandacht voor efficiënt watergebruik tijdens het wijnmaken. In 1963 plantte de grootvader de eerste hectaren in de Uco vallei. Inmiddels vertegenwoordigt kleinzoon Sebastian de derde generatie wijnbouwers en investeerde hij in een ultramoderne wijnkelder, La Piedra Infinita, met eivormige vaten. “We streven niet naar de perfecte wijn, wel naar de wijn die het best het karakter van onze regio weergeeft”, zo luidt zijn motto.

De druiven worden direct geperst en gemengd met inheemse gisten, 50% van de wijn wordt gefermenteerd en gerijpt in gebruikte Franse eikenvaten van 500 liter. De resterende 50% fermenteert in betonnen tanks. Er is geen malolactische fermentatie.

De wijn heeft een mooie lichtgele kleur en combineert in de neus de versheid van de typische Chardonnay aroma’s met de structuur als gevolg van de veroudering in vaten. In de mond opvallende romige textuur en aangename verfrissende afdronk.

De wijn heeft 13.5% alc vol en wordt best geconsumeerd bij 8 à 10° C. Hij heeft een bewaarpotentieel van zowat 10 jaar en is een uitstekende compagnon bij sushi, riviervis en harde kazen.

Château Bon Baron White Lion

Dankzij het gunstige microklimaat op de kalkbodem van de hellingen van de Haute Meuse, die de wijn finesse en karakter geven, vindt deze wijn hier een van zijn beste uitdrukkingsvormen. De wijnstokken worden met respect voor de natuur geteeld, met de hand geplukt en geselecteerd op hun voortreffelijkheid.

Château Bon Baron is dus een Belgisch product waarbij Delhaize duidelijk teruggrijpt naar de nabijheid van de wijngaard. Het is een assemblage van Auxerrois, Pinot blanc, Pinot noir en Chardonnay. De druiven ondergaan na persing een langzame vinificatie met thermoregulatie

Deze mooie en leuke kwaliteitswijn, fris, fruitig, elegant met een perfecte structuur en zijn uitstekende evenwicht tussen zuurgraad en alcohol, geeft deze wijn een goede lengte in de mond. Te serveren op 13° C. 12.5% amc vol.

Vina Sol Original 2020

Wijn afkomstig van de wijngaarden van Bodega Torres. Deze wijnboer besteed heel wat aandacht aan het milieu en kon in de periode 2009 tot 2019 zijn CO2 uitstoot met zowat 30% verminderen, zijn optie is om tegen 2030 een vermindering van % CO2 te realiseren. Gelijktijdig met deze vermindering wordt gezocht naar hernieuwbare energie en werd ondertussen reeds meer dan 4000 ha bos heraangeplant.

Een mooie gezellige wijn met frisse aroma’s, leuk evenwichtig met begenadigde afdronk.

Pinot Grgio delle Venezia DOC 2021 bio

Een leuke en aromarijke wijn uit Noord Italië waaraan geen sulfieten werden toegevoegd. Gepresenteerd in een schijnbare kleinere maar bolronde en mooi aantrekkelijke fles beslist een niet te versmaden compagnon bij diverse salades en visgerechten. 12.5% alc vol.

Pinot Gris : Torre del Sale 2020

Deze biologische IGT wijn uit de provincie Pavia, Italië, wordt aangeboden in een bag-to-box verpakking van 3 liter. Een wijn met leuke toetsen van wit fruit en appel en gezellige afdronk. Een ideale verpakking om samen met vrienden en familie te genieten bij een heerlijke maaltijd op basis van vis, wit vlees en zelfs bij een piazza bianca. Gezellig relaxen is het motto bij deze wijn met een 12% alc vol.