Wine Bar Sablon des Marolles wordt Wine Bar des Marolles

Dezelfde ploeg, hetzelfde betoverende decor dat zowel door zijn keuken als zijn gulle kelder weet te verleiden. Een buitengewoon adres in het hartje van de oude Breughel-Marollenwijk met een eigen fijne kruidenierswinkel, de Marché du Wine Bar. De voortzetting van het succesverhaal en een nieuwe naam voor 2016! Vincent Thomaes heeft inderdaad beslist om de naam van zijn etablissement te veranderen. Omdat er geen verwarring meer zou zijn met de Zavel (Le Sablon) : Wine Bar Sablon des Marolles heet voortaan kortweg “Wine Bar des Marolles”!

Sinds hij zijn kasteelleven achter zich liet, toen hij met zijn broer op het Château du Mylord werkte, een prachtige eigendom en een tweesterrenrestaurant, is Vincent Thomaes blijven verleiden met zijn nieuwe etablissement, “Le Wine Bar du Sablon” dat hij in 2013 te midden van de Marollen oprichtte. Vincent Thomaes is sommelier van opleiding en ging de uitdaging aan om in de oude Breughel-Marollenwijk iedereen te verwelkomen die houdt van aangenaam tafelen met lekkere wijnen in de ontspannen sfeer van de oude estaminets.

Toen hij in deze bruisende volkswijk aankwam, had Vincent Thomaes één doel voor ogen: zijn klanten onthalen op een plaats zonder pretentie, in een ontspannen atmosfeer waar het vooral goed toeven is. Hij is in die uitdaging geslaagd dankzij deze woning met een typische 17de-eeuwse indeling, die in werkelijkheid bestaat uit verschillende oude huizen die werden samengevoegd. Dat verklaart de vele hoekjes en niveauverschillen die net ook deel uitmaken van de charme. Twee verdiepingen, een (onontbeerlijke!) kelder, een ruimte die hij zelf heeft ingedeeld naar zijn eigen smaak, waar hij zijn passies de vrije loop kan laten: wijn en koken, maar ook oude voorwerpen, in het bijzonder schilderijen van Belgische schilders, liefst uit de 19de eeuw, die ook in het restaurant terechtkomen. In dit unieke kader van een elegante, verzorgde bistro kunnen fijnproevers genieten van streekproducten en authentieke gerechten.

Stamgasten en nieuwkomers schuiven er welgemutst aan, ze weten dat ze een gulle, eerlijke maaltijd voorgeschoteld zullen krijgen zonder nutteloze liflafjes, maar altijd met de beste natuurlijke en seizoensproducten. Een keuken als levenswijze met een onklopbare prijs-/kwaliteitverhouding daar bovenop Vincent Thomaes heeft één vereiste die boven alle andere uittorent: nooit compromissen sluiten als het op de kwaliteit van de producten aankomt. Zo kan hij gerechten aanbieden “om te eten en te knabbelen”, zoals het op de kaart staat, die volop smaken: bordjes die op een prachtige maar heel eenvoudige manier eer brengen aan de prachtige producten uit de streek afkomstig van plichtsbewuste producenten en getalenteerde ambachtslui.

Een beetje trek of honger als een leeuw, er zijn voor iedereen heerlijke gerechten zoals: gevogeltelever in een traditionele terrine, ham met peterselie, Baskische worst en Chorizo Iberico Bellota, gebakken foie gras van eend en torchon, sardines op olie en zoete pepers of grote charcuterieschotels. Voor wie grote honger heeft, is er ook een verbluffende keuze: Morteau-worst met groene Puy-linzen, rundswangetjes van Aubrac-rund in rode wijn met knolselderpuree, Franse kalfsniertjes met champignons en basmati-rijst.

Voor zoetekauwen zijn er de grote, klassieke desserts zoals een moelleux van chocolade of unieke gerechten zoals verloren brood met peren … Ook de artisanale ijsjes en sorbets zijn onweerstaanbaar: Bourbon-vanille, karamel met gezouten boter, café brûlé of geroosterde ananas met sinaasappel en vanille-ijs. Liefhebbers van kaas hoeven ook niet op hun honger te blijven zitten, een bordje verfijnde kazen om te delen zal zeker de hartige trek stillen.

In de Wine Bar des Marolles kan men ook genieten van een glaasje wijn met een bordje vleeswaren of een goede fles delen met vrienden. Alles serieus aanpakken zonder zichzelf al te serieus te nemen: dat is de filosofie die Vincent Thomaes toepast op de wijnen die hij kiest en die hij met volle kennis van zaken aanbeveelt. Zijn keuze, die hij maakt tijdens vele degustaties en bezoeken aan wijngaarden, is buitengewoon. Het is het werk van iemand die vooral zijn vondsten wil delen, die het genot wil overbrengen van een lekkere wijn met een rijke smaak, de regio vanwaar die afkomstig is, dankzij het werk van de wijnboer. Dat alles wars van alle vooringenomenheid of pretentie, waardoor er werkelijk prachtige ontdekkingen te doen zijn, zoals één van de “lievelingen” van het huis, het domein Mur Mur Ium met AOC Ventoux!

Net naast de deur: Le Marché du Bar des Marolles: Ver van de stress en de onpersoonlijke, overvolle rekken van de supermarkten heeft Vincent Thomaes een woning omgebouwd tot een paradijs voor lekkerbekken dat perfect past binnen de typische oude Marollenwijk. Deze fijne kruidenierszaak heeft alles in huis voor de echte “food addict” …Men vindt er tientallen artisanale producten, zelfgebakken brood en de wijnen die men ook in de “Wine Bar des Marolles” kan drinken, seizoensgroenten die rechtstreeks van bij de producent komen en ook diverse decoratieve voorwerpen, tientallen oliën, azijn, honing, kruiden en artisanale conserven …Het is moeilijk te weerstaan aan dit zalige adresje waar de prijzen meer dan redelijk zijn. De kruidenierswinkel is open van donderdag tot en met zondag tussen 11u en 19u.

Wij genoten bij onze proeverij van dagverse oesters en smeuïge, licht pittige maar overheerlijke encontres de Bretagne. Een regionale specialiteit van calamares die op onberispelijke manier werden gepresenteerd. Een vleugje olijfolie en enkele kruidensnippers zorgden voor een heerlijk sausje. Als hoofdgerecht een mooi stevige hagelwitte moot skrei ‘wilde kabeljauw’, rustend op een bedje van romige spinazie en volle, echte aardappelpuree in ’n apart kommetje. Onze krokante kalfszwezerikken kregen een leuke decoratieve toets van witte champignons en mooi gegratineerde aardappelschijfjes mee. Succulent en stomend lekker. Als begeleider serveerde Vincent een stevige Italiaanse wijn van een bij ons onbekende wijnboer maar met mooie robijnrode kleur, boordevol aroma en mooie fruitige toetsen.

Ook de desserts, een huisgemaakte chocolademousse en een île flottante bewezen dat fijnproevers hier meer dan hun gading vinden. De GaultMillau-prijs “Plezier 2015” is voor ons een meer dan terechte bekroning.

Le Wine Bar des Marolles – Hoogstraat 198 – 1000 Brussel – www.winebarsablon.be

Open: donderdag 19-23H, vrijdag 19-23H, zaterdag 12-15H / 19-23H en zondag 12-16H / 19-23H

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 5 minutes

leuk onthaal

sfeervol interieur

dagverse producten boordevol smaak

verrassend lekkere wijnen

Michelin:       1 bestek en BIB gourmand

in 17de eeuws huis gaat een wereld van mooie, gezochte wijnen en ongecompliceerde gerechten open

GaultMillau:  13/20

uitzonderlijke prijs-plezier verhouding

wijnbar krijgt zakenlui en fijnproevers over de vloer

prijs ‘plezier 2015’

Delta:             ideaal voor alle supporters van echte bistronomie

superieure topkwaliteit van producten

wijnkelder bulkt van knappe vondsten

Bronzen Delta 2015