AOP Picpoul de Pinet 2021

: Fijn, fris en floraal, het oogstjaar met 3 F’s

 

De AOP Picpoul de Pinet ligt rond de lagune van Thau en heeft als bijzonderheid dat er droge witte wijnen worden gemaakt van één enkele druivensoort: de piquepoul. Deze bijzonderheid maakt het niet alleen de grootste maar ook de enige appellation in de Languedoc die uitsluitend stille witte wijnen produceert. Deze wijnen komen tot leven op een geconserveerd terroir, dat door de wijnbouwers wordt gewaardeerd en door de unie wordt bekrachtigd via een nieuwe communicatiecampagne die de frisheid die de wijnen van de appellation belichamen, in de verf zet.

“Het wijnjaar 2021 is er een van concentratie. De wijnen zijn expressief en voldoen aan alle typische criteria van de AOP Picpoul de Pinet,” verklaart Céleste Renault, coördinatrice van de unie. Als gevolg van de vorst in het voorjaar en de droogte in de zomer zou de oogst van 2021 van de AOP Picpoul de Pinet ongeveer 70.000 hl moeten bedragen (ongeveer 15% minder dan het gemiddelde van de laatste vijf oogsten).

De kwaliteit is daarentegen goed, zoals de deelnemers aan de proeverij van het nieuwe oogstjaar, die in december door de appellation werd georganiseerd, hebben opgemerkt. “Bleke en briljante kleuren, verfrissende noten van kleine citrusvruchten. Een finesse en een elegantie die ons doen denken aan de Picpoul de Pinet die we 10 of 15 jaar geleden maakten”, zegt Jean-Christophe Martin, oenoloog bij het ICV in Béziers. Verfijning, openhartigheid en frisheid kenmerken uiteindelijk de Picpouls van het wijnjaar 2021, die dan ook de bijnaam “wijnjaar 3 F” krijgen.

De benaming verfrist zijn imago

De wijnbouwers van de BOB hebben er ook voor gekozen het imago van hun wijnen op te frissen. Het syndicaat van de AOP Picpoul de Pinet wil het imago van zijn wijnen verbeteren door middel van een nieuw logo, een nieuwe website en een sterkere aanwezigheid op de sociale netwerken. Een campagne die niet ontbreekt aan pit, net als de wijnen van de appellation. Sinds afgelopen zomer presenteert de unie een webserie met portretten en getuigenissen van wijnbouwers die de AOP tot leven brengen. Een geweldige manier om deze appellatie van witte wijnen uit de Languedoc te (her)ontdekken.

Geduld”: een collectieve promotiebenadering

Om de kwaliteit van de wijnen van de AOP Picpoul de Pinet te verbeteren, hebben de wijnbouwers van de appellation een “haute-couture”-gamma ontwikkeld, gemaakt van rijpe Piquepoul-wijnstokken. De collectieve benadering levert licht goudkleurige wijnen op, gerijpt op fijne droesem en met een ongewone aromatische complexiteit. Het gaat om gastronomische wijnen, kortom, die voor de gelegenheid een genummerde fles en een natuurlijke kurk hebben gekregen. De Picpoul de Pinet-wijnen zijn gereserveerd voor de selectieve distributie van wijnhandelaren en restauranthouders en bieden zich zo een uitgelezen plaats aan op de markt van witte wijnen om te rijpen.

Interessant om weten: Picpoul de Pinet AOP heeft een productiegebied van 1550 ha in Picpoul de Pinet AOP, verspreid over zes productiegemeenten: Castelnau-de-Guers, Florensac, Mèze, Montagnac, Pinet en Pomérols. De AOP groepeert 24 particuliere wijnmakerijen en 4 coöperatieve wijnmakerijen. De jaarlijkse productie bedraagt  ongeveer 80.000 hl (meer dan 10 miljoen flessen). Eén enkele druivensoort, de witte Picpoul. In Frankrijk wordt zowat 1/3 verbruikt, terwijl de export 67% van de productie vertegenwoordigt.