Lentewijnbeurs Delhaize, een selectie

De lentewijnbeurs van Delhaize biedt traditioneel een ruime selectie van klassiekers en nieuwkomers. Hierna enkele opmerkelijke wijnen:

Franciacorta – Elissa Perenna extra brut

Afkomstig uit de regio Brescia in Lombardije en assemblage van Chardonnay en Pinot Noir. De eerste fermentatie met temperatuurcontrole in roestvrije stalen vaten en gedeeltelijk (circa 20% in eikenhouten vaten) wordt gevolgd door een tweede fermentatie op fles, zowat 24 maand. De hoeveelheid droge likeur is zowat 2g/l.

Mooie strogele kleur met zeer fijne belletjes, leuk consistent. Sommige wijnjaren zorgen voor koperachtige toetsen afkomstig van de Pinot Noir. Toastachtig aroma met minerale toets, vers fruit, amandelen en broodkorst. Zacht in de mond met extreem droge dosering, mooi gris, goede vetheid en consistentie. 12.5 % alc vol. Serveren bij 7 à 8°C. Aperitief, bij rauwe groenten, schelpdieren en vissoep.

Carpinus Tokaij Furmint 2018

Deze Furmint wordt gemaakt door een dynamisch en groeiend familiebedrijf waarvan de wijnbouwwortels teruggaan tot in de 18de eeuw. Carpinus biedt vooral droge wijnen aan van hun historische geklasseerde wijngaarden met grand cru’s en premier cru’s. Alle wijnen worden gemaakt met een lage opbrengst en met behulp van biologische wijnbouwmethodes.

De bodem van deze Hongaarse wijn is van vulkanische oorsprong, geërodeerde löss, aan de oppervlakte gemengd met harde andesiet en daclet. Een 100% Furmint volledig gefermenteerd en gerijpt in roestvrijstalen tanks. De lichtgele kleur zorgt voor een intensieve citrusneus en aroma’s van witte perzik. In de mond, frisse en fruitige smaak met rijke mineraliteit en knapperige zuurte. 12.5% alc vol, leuk te combineren met verse zeevruchten of kip.

Cuatro Pasos Mencia 2017:

De ontdekking van vier boerenvoetafdrukken in een magnifieke Spaanse wijngaard in de hoogste gebieden van de Bierzo was de inspiratie voor de naam van deze wijn. Vier stevige sappen zijn nodig om tot uitmuntendheid te komen: de selectie van het land, de verzorging van de wijnstok, een geschikt klimaat en zorgvuldigheid in de vinificatie. Vier plaatsen met vier verschillende verhalen die het karakter van hun volk en de wijnstokken bepalen. Een 100% Mencia gemaakt van geselecteerde druiven van meer dan 60 jaar oud, gelegen op de hellingen van de Bierzo-regio.

De wijnstokken bevinden zich op een leisteenterroir met vinificatie en maceratie in roestvrijstalen vaten met temperatuurregeling en korte rijping van 2 à 3 maand in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten van 300l.

In het glas Morello kersenrood met violette reflecties; aroma’s van rode fruittoetsen, kers en pruim en bloemige toets van viooltjes, subtiele kruidige toetsen van vanille, samen met minerale en hoog geroosterde hints. In de mond aangenaam fris, mooie structuur en overheersende fruitige toetsen bij de afdronk; rond en evenwichtig, 13.5% alc vol.

Jong gedronken een veelzijdige wijn, mooi te combineren met geroosterd vlees, klein wild, carpaccio, gezouten vlees, pasta’s en patés.

Nuvola Avignonesi Bio 2018 rouge

Vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners van het landgoed, heeft het wijnhuis een spannende reis ondergaan sinds het voor het eerst werd opgericht. Avignonesi werd in 2009 overgenomen door Virginie Saverys, groeide in omvang en werd tegelijk een leider in de biodynamische wijnbouw in Italië. Sinds de overname en dankzij het respect van Virginie voor het ecosysteem, haar personeel en de eindverbruiker, is het wijnhuis begonnen met het produceren en bewerken van biologische wijnen die echt authentiek zijn maar toch uniek. Door de beste biodynamische benadering krijgen deze wijnen een minimale interventie in de kelder, duurzaamheid speelt ook een grote rol in het dagelijkse leven bij Avignonesi.

Deze Toscaanse wijn is een assemblage van Sangiovese en Merlot op een terroir van 169 ha. Met een robijnrode kleur zorgt hij in de neus voor aroma’s van zwarte bes, tijm; rode peperkorrels en exotische kruiden. In de mond een gemiddelde aanzet, fruitig en zacht met lange aangename afdronk. Alc vol 13.5%, past bij kalfsvlees, gevogelte en wit vlees.

Edenvine

Edenvine is een marktleider in Australië en Nieuw Zeeland op vlak van de productie van kwaliteitsvolle alcoholvrije wijnen die minstens voor 85% van eenzelfde druivenras worden gemaakt met IGT-label. Zowel op nationaal als internationaal vlak zijn deze alcoholvrije wijnen een succes. Edenville wil marktleider worden in de categorie gezondheid en welzijn.

Beschikbaar bij Delhaize: Edenvine Sparkling 0%, blend van witte druiven met o.a. Chardonnay, een heerlijke fruitstructuur perfect in balans; Edenvine rosé 0%, een Shiraz wijn van kalk- kleibodem die geurt naar rozen en rode bessen, mooi sappig, heerlijke evenwichtige bessensmaak; Edenvine Chardonnay 0%, leuke aroma’s van witte vruchten met vleugje eik met volronde sappige smaak van witte vruchten en Edenvine Shiraz 0%, assemblage van Shiraz en Syrah, helder robijnrood met aroma’s van rood fruit, kersen en pruimen en volle rijke smaak met fruitige accenten en subtiele kruidentoetsen.