6 essentiële wijnen om on een goede kelder te hebben

Elke wijnliefhebber maakt zich wellicht meer dan eens zorgen over de samenstelling van een degelijke wijnkelder en de items die hij beslist in zijn assortiment moet hebben. Wijnen Pirard steekt alvast een handje toe. De passie voor wijnen van de familie Pirard gaat alleszins terug tot in 1945. Simon Pirard adviseert als volgt: “De basis voor een evenwichtige wijnkelder omvat alleszins 1 witte Bourgogne, 1 rode Bordeaux en 1 schuimwijn. De andere wijnen variëren op basis van de persoonlijke smaak en voorkeur!”

DE BASIS

2018 Witte Bourgogne – Domaine Jean-Marc Boillot

Gouden kleur, fijne en elegante neus, levendige mond maar met rondheid, vetheid en goede lengte. Stijl: Wit, droog en vet uit Bourgondië aangemaakt met Chardonnay – Past bij vis en gevogelte – Prijs: 19,95€.

2016 Bordeaux Supérieur – Domaine de Courteillac grote Bordeauxwijn (Castillon-la-Bataille)

Zijdeachtige tannines, overvloedige en onweerstaanbare fruitigheid, fijne kruidige noten… Volrond, royaal en mooie afdronk. Courteillac is zonder meer een leuke ontdekking in de regio Bordeaux voor echte oenofielen! Stijl : Rood, ruim en royaal – Regio Bordeaux en assemblage van Cabernet Sauvignon en Merlot. – Pairing met gevogelte in saus, kaasschotel, gevogelte en kalfsvlees – Prijs : 12,50€.

Champagne Brut Alexandre Bonnet Grande Réserve – Aube

Fijne luchtbel, frisse mond en mooi volume. Een Champagne bij uitstek voor het aperitief met een uitstekende prijs/wens verhouding. – Ragfijne bubbels, wit, droog en fruitig, so wie so afomstig uit de Champagnestreek. Een assemblage van Pinot noir en Chardonnay. Volwaardige aperitief – Prijs: 28,95€.

VARIABELE GENEUGTEN …

2018 Insolite Saumur Blanc – Thierry Germain – Domaine des Roches Neuves à Varrains

“Zijn aroma’s van wortelen, gentiaan en gember, tonen in de neus enige elasticiteit en stevigheid die zijn karakter omschrijven. In de mond zorgt de alcohol voor het nodige evenwicht en diepgang. Zijn energetisch karakter uit zich volrond, licht vettig maar met voldoende persoonlijkheid. Overtuigende lengte en mooie rijkdom bij de afdronk.”

Stijl : Wit, droog en levendig – Franse Loirewijn op basis van de Chenindruif. Perfecte partner bij diverse visbereidingen – Prijs : 25,00€.

Niet Franse wijn: 2015 Cantonovo Primitivo IGT Puglia – Bio Domaine Coppi – geteeld in Apulië ( Italiaanse regio Puglia)

“De “Cantonovo”, geproduceerd volgens de strenge normen van de biologische landbouw, is een Primitivo di Puglia die u zal bekoren met zijn intense robijnrode kleur en uw zintuigen verovert met veelzijdige aroma’s, zijn royale en omhullende smaken.

Stijl: Rood, ruim en royaal – Regio Puglia – wijn van de Primitivo-druif. Vertoont leuke pairing elementen bij kaas, eend, wild, rundvlees en gegrild vlees – Prijs: 13,95€.

2018 Trilogie Viranel IGP – Les Frères Bergasse – Wijnbouwers – Cessenon Pays d’Herault

“Donkere jurk met paarse accenten. Zeer krachtige neus met aroma’s van rode vruchten, waarbij zwarte bessen domineren. Frisse en fruitige aanzet in de mond. De aroma’s van rode vruchten maken plaats voor tonen van zoethout en gekonfijte pruimen. De afdronk toont het goed doordrenkte karakter van deze 3 gebruikte druivensoorten, de tannines zijn aanwezig maar goed gemengd. Een aangename wijn, die bij elke gelegenheid gedronken kan worden”.

Stijl: Rood, soepel en rond geteeld in Languedoc-Roussillon. Assemblage van Syrah, Cabernet franc en Alicante. Gaat perfect samen met rundvlees, gevogelte en kalfsvlees – Prijs: 8,60€.