Brasserie Boemvol – Brussel

Een vleugje nostalgie! Modern met typische Brusselse en Belgische gerechten. Restaurantgroep Nonante Follies is een initiatief van Maxime Grell en Ludovic Chevalier waarmee ze als liefhebbers van de Belgische brasseriekeuken op diverse locaties een brasserie willen openen. De naam van elke locatie wordt anders en ook de kaart zal specifiek aan de locatie worden aangepast wat betekent dat niet alle gerechten overal verkrijgbaar zullen zijn.

Hun eerste realisatie is Brasserie Boemvol in hartje Brussel, naast het beursgebouw op een steenworp van de Grote Markt. Brasserie Boemvol is alle dagen open van 12 tot 23 uur en biedt plaats aan meer dan 100 personen, ze beschikt eveneens over een ruim terras. Principieel moet je reserveren maar je kan er eveneens zonder enige reservatie binnenlopen, er is wellicht meer dan een plaatsje vrij.

Een sfeervol interieur met zitjes langsheen de muur en kleine ronde tafeltjes in gietijzeren poten en marmeren tafelblad, aangevuld met makkelijk zittende stoelen. De restaurantruimte zelf is leuk creatief ingericht met enkele privé-eilandjes omringd door individuele tafeltjes. De bar oogt creatief met een half open keuken. De suggestieve kaart is opgemaakt in het Frans, Engels en Nederlands. Het personeel is amper Nederlandstalig waardoor je meer dan waarschijnlijk een Engelstalig exemplaar onder de neus krijgt geduwd. Meerdere suggesties ogen Brussels of krijgen een verwijzing naar het Brusselse.

Garnaalkroketten lijken een vaste waarde in elke brasserie. Naast het traditionele recept serveert Boemvol ook ambachtelijke kroketten met Vieux Brugge en een vleugje Luikse siroop en een duo van garnaalkroketten met Vieux Brugge. De Luikse siroop is eveneens een garnituur bij het gestoofde witloof met vinaigrette.

Wij kozen als voorgerecht voor een gerookte forel uit Anderlecht met toast, 18€. Een leuk ogende creatie waarbij de forel werd herleid tot een 6-tal fijne reepjes. De zure room, bieslookschilfers en het partje citroen moesten de decoratie opkrikken. Het gerecht bleek behoorlijk van smaak met fijne hints van citroen met een goed buikgevoel als resultaat.

De hoofdgerechten lopen quasi parallel met het aanbod voorgerechten ook hier de gekende klassiekers in de brasseriekeuken zoals een americain, vol au vent en Vlaamse stoverij of boerenworst met puree en rijke vleessaus zoals bomma ze serveerde.

Onze voorkeur ging hier uit naar een Mechelse koekoek met Gentse mosterd, 22€. Twee mooie stukjes kip in piekfijn goudbruin omhulsel rustten op de boterige puree met garnituur van platte peterselie en snippers bieslook. Smaakvol met intense toetsen van de Gentse mosterd die onze smaakpapillen kon overtuigen. Het glas rode huiswijn, een Saint Emilion, 9€, vormde een gepaste aanvulling maar behoeft beslist geen verdere appreciatie.

Globaal een leuke brasserie-ontdekking in hartje Brussel, betaalbaar en voor iedereen toegankelijk. Met de combinatie voorgerecht- hoofdgerecht, heb je een voldoende sterke maaltijd om verdere ontdekkingen in de hoofdstad af te ronden.

Een van de personeelsleden bleek Nederlandstalig leergierig, maar werd door een collega weggeroepen omdat er werk aan de winkel was. Nochtans waren er amper klanten, het restaurant zat alles behalve ‘boemvol’, waren bestellingen genoteerd en moest men wachten op de keuken. Het ‘werk’ bleek niets meer of minder dan staan te ‘niksen’. Of deze houding bevorderlijk is om Nederlandstalige klanten te lokken durven we dan ook ten zeerste betwijfelen.

Ondertussen opende Nonante Follies een tweede vestiging “Volle Gas” op het F. Coqplein in Elsene waar diverse mosselcreaties een hoofdrol wegkapen.

Brasserie Boemvol – Henri Mausstraat 25 – 1000 Brussel – tel 02-681 27 58 – www.90follies.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *