AOC LIRAC

De AOC Lirac is een van de AOC’s in de Rhônevallei die zich uitstrekt over de gemeenten Lirac, Saint Laurent les Arbres, Saint Geniès de Comolas en Roquemaure. De wijngaarden van de AOC Lirac omvatten zowat 770 ha met een jaarlijkse productie van iets meer dan 24.000 hl en een gemiddeld rendement van 32hl/ha. De regio telt gemiddeld 2700 zonuren per jaar wat aanleiding geeft voor een mooie maturiteit van de trossen. Ruim 87% van de productie gaat naar rode wijnen, de witte omvatten 10% en de resterende 3% zijn rosé wijnen. In deze regio zijn 56 particuliere wijnhuizen, 6 coöperatieve kelders en 16 wijnhandelaars actief.

De oude terroirs hebben heel wat calcaire residuen maar ook ronde keien op de terrassen en hellingen die gemengd zijn met klei en zanderige elementen. Een totaliteit van terroirs aldus Rodolphe de Pins, co-president van de AOC Lirac, die de productie van mooie producten toelaat. Samen met voldoende zonuren kunnen hier frisse witte wijnen maar vooral stevige, karaktervolle rode bewaarwijnen worden geproduceerd.

De AOC heeft dan ook de productie van hoogstaande kwalitatieve wijnen als opdracht evenwel met voldoende aandacht voor de bescherming van het milieu en het respect voor de natuur. Sommige domeinen zitten in een overgangsfase naar bio-productie maar meestal wordt aldus Rodolphe de Pins geopteerd voor een verantwoorde landbouw waarbij slechts in uitzonderlijke omstandigheden naar minimale chemische interventies wordt teruggegrepen.

In de driehoek Montélimar, Avignon, Nîmes zijn naast de AOC Lirac ook tal van beroemde AOC’s present, o.m. Gigondas, Vacqueyras, Châteauneuf-du-Pape en andere. AOC Lirac is hier een klein broertje maar wil met een verantwoorde promotie ook zijn kwaliteitswijnen in de etalage zetten, evenwel met behoud van een eerder gelimiteerd rendement per hectare zonder het natuurlijk evenwicht van de regio te verstoren. Een promotie die eveneens het permanent streven naar een nog betere kwaliteit in de kijker wil stellen.

Op de proeftafel – witte wijnen:

Blanc ROC – AOC Lirac – Domaine Mas Isabelle 2018 – 14% alc vol

Assemblage van 35% Grenache blanc, 35% Roussanne, 15% Clairette, 10% Viognier en 5% Ugri blanc. Geoogst bij volledige maturiteit, meestal manueel met selectie op rank. Vinificatie op lage tempratuur, 20% van de sappen rijpt op lies fines met batonage, de overige sappen rijpen op cuves.

Lichtgele kleur met leuke aromatische toetsen en mooie frisheid

Château de Manissy – AOC Lirac 2019 – 13.5% alc vol

Assemblage van 60% Grenache blanc, 20% Roussanne en 20% Viognier.

Elegante goudgele kleur met leuke kleurschakeringen. Aromatische neus met hints van exotisch fruit en kweepeer. Mooi evenwichtig in de mond, licht vettig, lange gezellige en aangename afdronk met frisse fruitige toetsen. Diepgang en mooie structuur.

Château de Montfaucon – Comtesse Madeleine 2018 – AOC Lirac -13% alc vol

Assemblage van 40% Marsanne, 35% Clairette, 20% Grenache blanc, 5% Picpoul. Cuvée ter ere van de grootmoeder van Rodolphe die gedurende 60 jaar het domein beheerde. De interactie tussen de geselecteerde druivenrassen zorgt voor een mooi evenwicht, complexiteit en frisheid. Manuele oogst met fermentatie in eiken vaten die 1 tot 8 wijnen dienst doen, rijping van 7 maand voor de botteling.

Frisse, gezellige en aangename wijn, fruitig en fris en leuk evenwichtig met lange afdronk. Onverwachte zuren, pipejong met vele reserves.

Domaine Maby – Casta Diva 2018 – AOC Lirac – 14.5% alc vol

Assemblage van 60% Viognier en 40% Grenache blanc. Manuele oogst, geteeld volgens de principes van de verantwoorde landbouw, gevinifieerd in nieuwe vaten en rijping van 4 maand op eik.

In de neus leuke fruitige hints van o.m. abrikoos, perzik, peer en witte bloemen. Fijne aroma’s in de mond, elegant fruitig en gezellige afdronk. Goede structuur en lengte.

Rocco Maura – AOC Lirac 2019 – 14% alc vol

Assemblage van 50% Clairette en 50% Grenache blanc, ranken van 30 jaar. Persing met directe debourbage en fermentatie bij lage temperatuur. Machinale oogst, geen malolactische fermentatie, 50% rijpt in inox, de overige 50% rijpt in oude eiken vaten van 500 liter

Mooie lichtgele kleur, pittige toetsen van wit fruit in de neus, gezellig ronde aanzet in de mond met leuke afdronk.

Op de proeftafel: rode wijnen:

Château Boucart – Cuvée Ulysse 2017 – AOC Lirac – 14.5% alc vol

Assemblage 55% Grenache noir, 35% Syrah, 5% Mourvèdre, 5% Cinsault. Machinale oogst met fermentatie in beton en klassieke vinificatie, rijping eveneens in betonnen cuves.

In de neus licht ruwe aroma’s die snel in fruitige hints overgaan; Volle aanzet in de mond, licht vettig, bespeelt leuk het middenpalet met mooie afdronk, domein in bio-conversie

Château de Montfaucan – Baron Louis 2010 – AOC Lirac – 14.5% alc vol

Assemblage van 50% Grenache noir, 20% Syrah, 15% Cinsault, 10% Carignan en 5% Mourvèdre. Manuele oogst, fermentatie 6 tot 8 dagen met post fermentaire maceratie, cuvaison tussen 14 en 20 dagen. Rijping van minstens 3 jaar . 80% van de sappen rijpt één jaar in eiken vaten, nadien een jaar in beton en minstens 1 jaar op fles voor commercialisatie.

Dieprode kleur met purperen glinsteringen. In de neus mooi fruitige aroma’s van rijp rood fruit en delicate hints van kreupelhout. Stevige volronde aanzet in de mond, evenwichtig met mooie fruitige toetsen, subtiele hints van kruidnagel, tabak, cacao, aangenaam zachte tannines. Heerlijke wijn.

Château de Trinquevedel – Le Sablon 2016 – AOC Lirac – 15% alc vol

Assemblage 50% Grenache noir, 25% Mourvèdre, 25% Syrah. Manuele oogst van trossen met optimale maturiteit, klassieke maceratie, fermentatie bij 25 à 27° C in betonnen cuves gedurende een 15-tal dagen, vervolgens rijping in eik gedurende 18 maand, selectie van de beste sappen voor eindassemblage.

Robijnrode kleur, in de neus aroma’s van geconfitureerd klein rood fruit. Volle aanzet in de mond met fruitige toetsen, karaktervol en gezellige tannines, mooi lange afdronk

Domaine Lafond – AOC Lirac 2013

Assemblage Grenache noir 70% – Syrah 30%. Geteeld op zanderige gronden op de terrassen met ronde keien.

Stevige donkerrode kleur, Aromatische toetsen van rijp rood fruit, krachtige geconcentreerde aanzet in de mond met evenwichtige tannines en subtiele hints van kreupelhout, tabak en cacao. Leuke toetsen op het middenpalet met lange gezellige afdronk.

Mas Isabelle – Grand Roc AOC Lirac 2016 – 14.5% alc vol

Assemblage Grenache Noir 55%, Syrah 35%, Carignan 10%

Deels manuele oogst bij voldoende maturiteit met selectie van de trossen op rank. Gevinifieerd met prefermentaire koude maceratie met lange fermentatie.

Mooie kleur met aroma’s van rijp rood en zwart fruit in de neus. In de mond een volronde krachtige aanzet, mooi gestructureerd. Licht vettige toetsen met zachte evenwichtige tannines en mooie finesse. Subtiele hints van hout; tabak, cacao en kreupelhout. Fijne afdronk van een leuke bewaarwijn.

Xavier Vins – AOC Lirac – 2017

Assemblage 70% Grenache noir, 15% Syrah, 10% Mourvèdre, 5% Cinsault. Wijnen geteeld op een 12-tal percelen in Lirac, meestal op een ondergrond van ronde keien gemengd met argileux residuen. Manuele oogst na wekelijke proeverij van de bessen en aansluitende polyphenologische analyses. Fermentatie op gemodereerde temperatuur voor ideale verdeling en absorptie van de aromatische elementen. 30% rijpt in eiken vaten, nadien in afgeknotte vaten gedurende 18 maand, de rest rijpt in betonnen cuves om de zuiverheid en finesse van het fruit te bewaren.

Stevige donkerrode kleur met purperen glinsteringen. In de neus complexe aroma’s van rood en zwart fruit. Mooie aanzet in de mond met hints van cacao, subtiel leder, kreupelhout, karaktervol en evenwichtig. Opnieuw delicate hints van klein rood fruit met subtiele hints van tabak en fijne tannines.