Bistro Charlotte, de echtgenote van Emile – Brussel

Toen Bruno Antoine een sfeervol maar vergeten café ontdekte in de buurt van het Brusselse Flageyplein, rijpte onmiddellijk het idee om deze, net als de andere horecazaken die reeds op zijn palmares stonden, om te vormen tot een oerdegelijke en trendy bistro. Hij ontdekte dat hier ooit de ‘Spoerpot’ was gevestigd maar vond de benaming te krap voor zijn nieuw concept. De straat waar het café gevestigd was werd indertijd genoemd naar Emile de Beco, ooit gouverneur van de provincie Brabant en Emile vond hij voldoende stoer en mannelijk om zijn bistro-concept, open 7 dagen op 7, met een rasechte Brusselse brasseriekeuken te betitelen.

De komst van Kevin Devos, specialist in de distributie voor grootkeukens, gaf extra draagkracht. Het interieur werd maximaal behouden, de collectie oude radio’ s incluis. Emile werd een bistro die ’s ochtends de deuren opent en een leuke keuken serveert met extra aandacht voor de zondagse brunch. De zaak kreeg bovendien complementaire aandacht door de enorme verzameling bieren, sommige van lokale brouwers die in Brussel ergens worden weergevonden, de unieke smaakcombinaties en foodpairing met deze unieke bieren zorgt voor uitzonderlijke culinaire momenten.

Liefde kent geen grenzen wordt meer dan eens beweerd. Op zijn zwerftochten door Brussel ontdekte Bruno tegenover het station van Ukkel-Kalevoet recent een andere sfeervol pand met de naam Vieux Dieweg, wat hij als afschuwelijk omschrijft. Toch leek het hem een ideale locatie met een leuk zonnig terras om een nieuwe trendy bistro in onder te brengen. Hij ontdekte dat bij het station indertijd een frituur hoorde waarvan de uitbaatster, Charlotte, tijdens haar vrije momenten een trouwe klant was in het café. Charlotte werd meteen het zusje voor Emile! De inrichting is ook hier authentiek en bleef bij de renovatie grotendeels bewaard. Opmerkelijk zijn de vrouwelijke accenten die in de herinrichting werden aangebracht. De rasechte zwarte brasserietafeltjes en stoelen krijgen wel een leuk contrast door het gebruik van hagelwitte gesteven servieten die sierlijk de verwijzing ‘CC’ dragen. De keuken staat onder leiding van Pierre Rahola en accentueert zich op producten uit de tuinen van de naburige gemeenten. Uitgangspunt blijft evenwel de betere brasseriekeuken met enkele vrouwelijke klassiekers.

Charlotte is een duidelijke bistro-café waar gasten alle dagen van de week terechtkunnen met aandacht voor lokale producten. Een aantal bereidingen zijn specifiek afgestemd op het pairing concept wat betekent dat meerdere personen tegelijkertijd van eenzelfde schotel kunnen proeven, facet dat de samenhorigheid en vriendschapsbanden versterkt. Naast de gerechten worden ook de dranken in de belangstelling geplaatst en serveert Charlotte elke week een andere huiscocktail.

Wij maakten bij onze proeverij kennis met een volwaardige brasseriekeuken. Als voorgerecht een carpaccio van St Jacques en linzen, en ganzenlever met een chutney van kiwi, Drie torentjes van linzen werden getooid met fijne stukjes carpaccio van sint jacobsvruchten en enkele druppeltjes balsamico. De sneetjes ganzenlever kregen een decoratie van crest, radijsbloempjes en chutney van kiwi werden samen met fijne toastjes geserveerd.

Als hoofdgerecht enerzijds een filet van tarbot en anderzijds een parelhoen met witloof. De vis kreeg een saus mee van boterpompoen en werd getooid met venkel, groene asperges, jammer dat de natuuraardappelen onvoldoende gaar bleken. De parelhoen baadde in een stevige wildsaus en werd vergezeld van mini-witloofkropjes, leuke selectie paddenstoelen en crest. Hierbij werden de traditionele Belgische frietjes gepresenteerd. Iets te bruin en té doorbakken, zo zou Charlotte herself ze als ervaren frituriste wellicht nooit hebben opgediend. Als slotakkoord een moelleux van Belgische chocolade en een huisdessert met roomijs, crème fraiche en rode vruchten.

Ondertussen vond Bruno ruimte om ook de broer van Emile, Charles-Henry in het leven te roepen, een traiteurdienst, en werd ‘Tony le routier’, de neef van Emile met zijn foodtruck in circulatie gebracht. De Italiaanse peetvader van de familie, Peponne, eist eerstdaags ook zijn deel in de horeca-familie op. De locatie houdt Bruno voorlopig geheim, hij wil wel kwijt dat hier een authentiek Italiaans concept wordt opgebouwd met aangepaste wijnen, olijven en andere Italiaanse specialiteiten.

Bistro Charlotte – Dieweg 2 – 1180 Ukkel

Tel 02-374 47 19 – www.charlotte.brussels.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 1 minute

bistro ambiance met vrouwelijke toetsen

open 7/7

leuk terras

lokale producten verdienen meer waardering

Michelin:       1 bestek

heropgefrist voormalig café

moderne bistrogerechten

elke maand nieuwe producten in de kijker