Bordeaux blikt vooruit

2022: Een historisch klimaatjaar … Bordeaux verwacht een veelbelovend wijnjaar. Al op 16 augustus werd in de wijngaarden met de vroegst rijpende druivenrassen de snoeischaar erin gezet voor crémants en droge witte wijnen. De regen vanaf half augustus heeft de wijnranken met blauwe druiven nieuw leven ingeblazen, en de afwisseling van warme dagen en koele nachten zorgde voor nog een extra boost. In deze ideale omstandigheden om een optimale rijpheid te bereiken, kon de oogst voor rode wijnen begin september rustig van start gaan met de Merlot, het druivenras dat het vroegst rijp is.

Dat de druiven 15 tot 20 dagen eerder rijp geworden zijn, zal ongetwijfeld een impact hebben op het wijnjaar 2022. De warmte en de droogte hebben dit jaar mooie maar kleine en opvallend gezonde druiven voortgebracht, met een goed evenwicht tussen aciditeit en frisheid.

Een warm, droog en zonnig jaar met deugddoende regenbuien vlak voor de oogst.

Al meer dan twintig jaar levert Bordeaux inspanningen om te anticiperen op en zich aan te passen aan de klimaatverandering. 2022 kenmerkt zich door nieuwe klimaatrecords, met een combinatie van langdurige droogte en hoge temperaturen. In de eerste acht maanden van het jaar viel er, behalve in juni, veel minder neerslag en lagen de temperaturen iedere maand één tot drie graden hoger dan de seizoensgemiddelden.

Dankzij de evolutie van de kennis, het maatwerk bij het ontbladeren en het opbinden van de wijnstokken, de begroening van de bodem en de diepe beworteling van de wijnstokken, in combinatie met de natuurlijke weerstand tegen waterstress, zijn de wijnbouwers erin geslaagd om stand te houden. Ondanks de weersomstandigheden verkeert de hele wijnregio in uitstekende gezondheid.

Een van de vroegste oogsten:

De waterstress heeft een enorme invloed op de grootte van de druiven. In dezelfde rijpingsfase zijn de druiven nu 15 tot 30% lichter dan vorig jaar en lichter dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Door de regen in de tweede helft van augustus zijn de druiven wel nog wat toegenomen in volume.

De oogst is dus zeer vroeg begonnen (al op 16 augustus) voor de druivenrassen die bestemd zijn voor droge witte wijnen en crémants. Op 26 augustus is de oogst ook begonnen voor roséwijnen. Voor rode wijnen is de oogst rond 1 september van start gegaan met de Merlot op de warmste terroirs.

Een nog af te wachten volume met een gegarandeerde kwaliteit:

De intense weersomstandigheden in april (nachtvorst van 2 tot 4 april en op 10 april) en juni (hevige hagelbuien in de nacht van 20 op 21 juni) en de droogte in combinatie met de hitte (kleine druiven) zullen onvermijdelijk gevolgen hebben voor de totale opbrengst van het wijnjaar 2022.

Maar dankzij de prachtige kwaliteit van de oogst en de optimale omstandigheden tijdens de bloeitijd bleef het oogstverlies gelukkig beperkt. Ook al is het nog te vroeg om een oordeel uit te spreken over de Bordeauxwijnen van 2022, toch zien we al veel kwaliteitsfactoren. De oogst vond vroeg plaats maar is sereen verlopen en wordt afgesloten met de eerste selectie van witte likeurwijnen vanaf half september.