Bordeaux: roséwijn is aan een opmars bezig

Meer dan ooit speelt Bordeaux in op deze trend met typische rosés, fruitige clairets en rosé schuimwijnen. Laat je deze zomer verleiden door de ruime keuze aan roséwijn uit Bordeaux, van heel licht tot heel intens.

Een nieuwe lichting rosé uit Bordeaux: helder, levendig, fruitig en elegant : De roséwijnen van Bordeaux worden geproduceerd op gronden vlak bij de Atlantische Oceaan. Met hun toetsen van klein rood fruit bieden ze de lichte geur van Engelse snoepjes en een kristalheldere lichtroze kleur zijn ze vol, fruitig en fris in de mond. Als dé grote ster van het zomerseizoen gaat rosé uit Bordeaux perfect samen met alle culinaire inspiraties.

In Bordeaux worden drie soorten roséwijnen gemaakt: • rosé; • clairet: deze wijn houdt het midden tussen rosé en rode wijn en wordt uitsluitend in Bordeaux geproduceerd; • crémant rosé: de roze bubbels uit Bordeaux.

België, ‘s werelds derde grootste consument van rosé uit Bordeaux: In 2021 werd 164.000 hectoliter rosé uit Bordeaux verkocht (ofwel 4% van de totale verkoop van Bordeauxwijnen). Het grootste deel daarvan wordt in Frankrijk geconsumeerd, maar er werden ook meer dan vijf miljoen flessen geëxporteerd, goed voor een waarde van 16,2 miljoen euro. Met één miljoen flessen is België het derde belangrijkste exportland, net na het Verenigd Koninkrijk.

De knowhow van Bordeaux:

Een zeer precieze wijnpluk: De wijngaard in perfecte gezondheid houden. De optimale oogstdatum aanpassen aan het druivenras. Oogsten bij het aanbreken van de dag om te kunnen profiteren van de ochtendfrisheid en de oogst snel en voorzichtig vervoeren

De vinificatie: De techniek voor het maken van rosé uit Bordeaux lijkt heel erg op de vinificatie van droge witte wijn. Men spreekt van ‘rosé door directe persing’: de hele of ontvelde druiven worden meteen geperst en het heldere sap laat men onmiddellijk gisten. Deze methode levert aromatische, frisse, lichtroze roséwijnen op die binnen twee jaar moeten worden gedronken.

De blending van druivenrassen: Zoals de meeste Bordeauxwijnen zijn de rosés het resultaat van een blending van druivensoorten en percelen. Met de Bordeaux-druivenrassen, die even verschillend zijn als complementair, kunnen zeer aromatische wijnen worden gecreëerd. Net zoals een chef-kok smaken combineert, mengen de wijnboer, de keldermeester en de oenoloog de verschillende druivensoorten om de perfecte combinatie, balans en kleur te verkrijgen. De rosés uit Bordeaux worden gemaakt van alle blauwe druiven met licht sap, die als AOC worden geplant in Bordeaux. De druivenrassen Cabernet Franc en Merlot worden weliswaar het meest gebruikt. Na één jaar in de wijngaard en drie à vier maanden in de kelder krijg je frisse, fruitige en gulzige rosés.

Hoewel de AOC Bordeaux Rosé in alle wijngaarden van Bordeaux mag worden gemaakt, is meer dan 70% van de rosé-productie afkomstig van de regio Entre-deux-Mers. Gemiddelde grootte van het AOC Bordeaux Rosé-areaal per bedrijf: 2,9 ha; 4200 ha verspreid over alle AOC-percelen in Bordeaux in 2021; 4% van de productie van de wijngaarden of een equivalent van 22 miljoen flessen geproduceerd in 2021.

De Bordeaux Rosé-stijl

De ongelooflijke frisheid van de nieuwe generatie roséwijnen uit Bordeaux is geen toeval, maar is te danken aan de bodem, het ‘terroir’, waarop de nabijheid van de Atlantische Oceaan uiteraard een invloed heeft. Typische kenmerken: fris, fruitig en gulzig. Favoriete kleur: felroze in alle mogelijke schakeringen. In de neus: intense, verkwikkende en fruitige aroma’s van rode vruchten (aardbei, aalbes …) en bloemen of de zure frisheid van roze pompelmoes. In de mond: vol, fruitig en fris. Favoriete serveertemperatuur: 7-11°C. Favoriete seizoen: vooral de lente en de zomer. Favoriete momenten: bij het aperitief of tijdens een barbecue ook heerlijk met: tapas, fijne vleeswaren, exotische gerechten, zomerse salades, hamburgers, pizza, gegrilde vis en fruitige desserts. Absolute must: binnen twee jaar na botteling drinken.

Andere AOC’s in de familie van roséwijnen uit Bordeaux:

AOC Bordeaux Clairet : Dit unieke product wordt uitsluitend in Bordeaux gemaakt. In de mond proef je lichte tannines, zoals bij rode wijn, en de frisheid van rosé. Bordeaux Clairet wordt in de hele wijnstreek geproduceerd. Deze wijnen hebben een heel eigen signatuur en een bijzondere geschiedenis. Clairet wordt immers beschouwd als de voorvader van de Bordeauxwijnen.

AOC Crémant rosé de Bordeaux : Licht sprankelende en levendige wijnen met aroma’s van klein rood fruit. Hoewel ‘Crémant de Bordeaux’ een van de recentste herkomstbenamingen in Bordeaux is (1990), is de productie van schuimwijn in Bordeaux een eeuwenoude traditie.

Suggestive proevertjes:

Château les Trois Colonnes : Astrid et Frédéric Salin – Bordeaux Rosé – 12% alc vol Assemblage Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. De pittige, charmante en volle rosé van Maison Pierre Salin is bijzonder fris in de mond met toetsen van rood fruit (aardbei en framboos). Ideaal als aperitief en bij zomerse gerechten. In de rekken van Colruyt, € 4,99

Château Lamothe – Fabien Vincent – Bordeaux Rosé – 13% alc vol. Draagt het ‘Haute Valeur Environnementale’-label, 50% cabernet sauvignon, 50% merlot. Deze rosé is rond in de mond met een elegante afdronk en biedt veel body, soepele tannines en een verfrissende aciditeit. De intens roze kleur onthult een neus rijk aan rood fruit (aardbei, aalbes) en een licht kruidige toets. In de rekken van Delhaize, € 5,99

Maisons Roses de Lafaurie-Peyraguey – Vincent Cruège – Bordeaux Rosé 12% alc vol. Draagt het ‘Haute Valeur Environnementale’-label , 64% cabernet sauvignon, 36% merlot. Deze mooie rosé met lichte zalmkleur is het resultaat van de samenwerking tussen Vincent Cruège en de familie Dubourdieu. In de neus biedt hij felle aroma’s van rood fruit en een mooie aciditeit. Deze smaakvolle rosé is tegelijk fris en zacht. Hij zit vol fruit en is heerlijk knapperig. De gravure ‘Femmes et Raisins’ van René Lalique uit 1928 siert deze unieke fles. Beschikbaar bij Topwijnen.be, € 19,05

Mouton Cadet Bio Rosé – Ophélie Michaud – Bordeaux Rosé – 12% alc vol. Draagt het label voor biologische landbouw en het ‘EVE Vegan’-certificaat, 91% merlot, 4% cabernet franc, 4% malbec, 1% cabernet sauvignon. Oenologe Ophélie Michaud creëerde een eigentijdse rosé met levendig, fris fruit. In de neus en in de mond biedt hij een boeket van rood fruit (framboos en aalbes). In het midden van de mond is deze wijn voller en volumineuzer met toetsen van citrus, terwijl de afdronk dichter en meer mineraal is met delicate toetsen van exotisch fruit. Beschikbaar bij Cinoco – Le Palais du Vin, € 12,32

Onze selectie Crémant de Bordeaux:

Jaillance Crémant de Bordeaux Rosé – Equipe Jaillance. Draagt de labels ‘Vignerons en Développement Durable’ en ‘IFS Food’ – 100% merlot. Deze Crémant de Bordeaux met een schitterende en intense zalmroze kleur heeft aantrekkelijke aroma’s van rood fruit (framboos, bes). In de mond een mooie aanzet, elegante bubbels en een evenwichtig schuim. Deze wijn is al in de neus vol van smaak en biedt aardbei en een vleugje vanille op de afdronk. In de rekken van Carrefour, € 9,99