Rosé-wijnen: Domaine de l’Oyon

Domaine de l’Oyon, eigendom van Dominique Kestens en Jean Marc Mahieu, tevens uitbaters, is verankerd op de heuvel van Dolmayrac in Nouvelle-Aquitanië. Deze wijnbouwsite uit de 19de eeuw situeert zich op heuvels van klei en kalksteen.

De exploitatie werd vrijwillig beperkt tot 5 ha waardoor op de site de beste percelen konden worden geselecteerd en dit op basis van de kwaliteit van hun terroir en de blootstelling aan de zon. Alle productiekeuzes gebeuren met respect voor de natuur zoals het handmatig oogsten, organoleptische optimalisatie en kwaliteitsplezier.

Domeinwijnen zijn Eden, een witte 100% sauvignon blanc, Expression een witte wijn 95% colombard en 5% sauvignon blanc en Plénitude, een rode wijn 60% abouriou en 40% merlot.

Domaine l’Oyon produceert eveneens een roséwijn: Dérison 2020. Dit is een assemblage van 60% abouriou en 40% merlot met 13.5% alc vol. In het glas krijgen we een dieproze kleur met verrassende paarse reflecties. In de neus zorgt hij voor fijne en toch complexe toetsen van rijp rood fruit, doorspekt van mooie bloemige hints. In de mond manifesteert zich een eerder droge rosé met toetsen van framboos en aardbei, fruitige accenten die kracht en finesse uitstralen. De geschikte serveertemperatuur ligt tussen 12 en 14° C en deze Déraison is een leuke partner bij bbq, pittige schotels maar kan ook best een gezellig zomers onderonsje opkrikken.

www.loyon.fr

Domaine Quenard , Chignin-Torméry – André en Michel Quenard

De Savoyaardse wijngaarden in de gemeente Chignin waren tot na de eerste wereldoorlog in het bezit van edellieden. Nadat de oorlog de jeugd had gedecimeerd, moesten de eigenaars van de wijngaarden, die ook onder fiscale druk stonden, afstand doen van hun gebouwen en wijngaardbezit.

De verkoop geschiedde in kleine partijen zodat de kopers, die niemand anders waren dan landbouwers of werknemers, hun aanwinsten konden betalen (men leefde in armoede). Zo werden grote landgoederen kleine percelen, die later nog verder werden verkleind door de verdelingen.

De wijngaard van André en Michel Quenard is een familiedomein dat in zijn huidige vorm in 1976 is ontstaan, maar waarvan de traditie van wijnstok en wijn teruggaat tot de 17e eeuw. Hun voorouders waren destijds actief bij de edellieden en konden door de verdelingen enkele percelen aankopen.

Het is op de beroemde helling van Torméry, die al eeuwenlang bekend is en die de rotsachtige berg van Chignin siert, dat de familie een reeks witte, rode en rosé wijnen produceert van onvergelijkbare originaliteit in de appellations “Vin de Savoie Chignin” en “Chignin Bergeron”. De wijnstokken zijn aangeplant op een hoogte van 300 meter en stijgen tot 400 meter met een helling van 40 tot 70%.

De opbrengsten zijn bewust beperkt, de druiven worden met de hand geoogst en de vinificatie is traditioneel. Deze veeleisende wijnbouw, met respect voor de natuur, stelt hen in staat wijnen van grote klasse te verkrijgen. De wijnen onthullen het terroir en de druivensoort in al hun zuiverheid en elegantie.

Alles is gericht op het zoeken naar kwaliteit. Sinds een aantal jaren zetten ze zich in voor de toepassing van teelttechnieken die de natuurlijke omgeving van de wijnstok respecteren. Om wijnen met karakter te produceren en het terroir te accentueren, maar vooral om het te onthullen, voert het domein wijnbouw uit met aandacht voor het natuurlijke evenwicht en de biologische activiteit van de bodem. De wijngaard, sinds 2004 gecertificeerd voor geïntegreerde landbouw, streeft ernaar druiven van optimale intrinsieke kwaliteit te produceren volgens methoden die voldoen aan de eisen van de oenologie.

De kwaliteit van de wijn begint in de wijngaard. Ongeacht de evolutie van de moderne technieken, blijft de mechanisatie beperk, met respect voor het milieu, ten dienste van een wijnbouw van topkwaliteit. Op dezelfde manier als de bodem of het klimaat zijn de wijnbouwers een integrerend deel geworden van de ecosystemen die de oorspronkelijkheid van het grondgebied uitmaken.

AOP SAVOIE ROSE “Sous le Roc

Druivenras 100% Gamay, wijnstokken van 30 jaar en ouder. Het terroir bestaat deels uit een alluviale bodem, deels uit een kalkstenen kiezelbodem. De wijngaarden genieten van een natuurlijke begroeiing. Ze liggen op het terroir van Torméry, gedomineerd door zijn Roc, in de uitlopers van het Massif des Bauges.

De opbrengst bedraagt 50 tot 60 hl/ha. De vinificatie vindt plaats na het vroegtijdig handmatig oogsten. Zachte persing met hele trossen om de finesse van het fruit te bewaren. Gisting in kuipen, natuurlijke klaring en botteling in de lente van het jaar na de oogst.

Een levendige zalmroze kleur met een vleugje mauve. In de neus leuke toetsen van  wit fruit, appel-peer, wilde aardbei en kers, sinaasappelschil, fijne kruiden, munt en dragon. In de mond harmonieus, gulzig, fruitig en rijp, met finesse en frisheid doorspekt met ietwat zure hints.

Combinatie van spijs en wijn: Jong en koel (7/8°C) gedronken, past hij bij een  zalmterrine, garnalen nems, ham, vis in kokosmelk, brochettes van gevogelte met kruiden, verse geitenkaas of aardbeientaart… www.am-quenard.fr