Château de la Jaubertie

Hugh Ryman biedt prestigieuze wijnen van alle kleuren in perfecte symbiose met de wijngaard. Op 100 km van Bordeaux, op een klei-kalksteen plateau 170 meter boven de Dordogne vallei, worden de wijnstokken geteeld met respect voor biologische landbouw en goede wijnen. Château de la Jaubertie laat de klimatologische, historische, culturele en landbouwkundige bijzonderheden van zijn omgeving tot hun recht komen.

De wijnoogst van 2022 belooft uitstekend te worden De grote inzet voor het milieu van het landgoed, dat sinds 2008 biologisch gecertificeerd is, betekent dat veel aandacht wordt besteed aan details en natuurlijke methoden, en dat alle teeltpraktijken worden gebruikt om uitzonderlijke druiven te produceren.

Volgens Hugh Ryman verandert de opwarming van de aarde het profiel van wijnen. Hij zegt dat de Franse wijnoogst van 2022 gekenmerkt wordt door steeds vroegere oogsten, een van de gevolgen van de klimaatverandering, die een bedreiging vormt voor de Franse terroirwijn.

Voor dit jaar lijkt de uitdaging geslaagd, het wijnjaar is veelbelovend op Château de la Jaubertie, dankzij de vroege oogstdatum, de warmte die gunstig is voor de rijping van de druiven en de afwezigheid van regen die het risico van ziektes van de trossen op het moment van de oogst wegneemt.

De oogst van de witte druiven begon op 25 augustus, vroeg in de ochtend bij zonsopgang, het koudste moment van de dag, en de druiven worden dan zo nodig gekoeld tot 5-8°C om de fruitsmaken te behouden. De oogst is mooi, ook al zou meer regen hem uitstekend hebben gemaakt, aldus François Bacco, de keldermeester.

Ook de kwaliteit van de rode druiven ziet er goed uit, waarbij de plukdatum wordt bepaald door het aroma van de vrucht, de pH-waarde en het gevoel van de tannines. En het principe van Natures wijnen is natuurlijk “de natuurlijke uitdrukking van de druif zonder externe inputs”.

Tenslotte zal de op maat gemaakte vinificatie van elke cuvée bijdragen tot de ontdekking van de mooie nieuwe jaargangen van de Tradition en Mirabelle cuvées in de drie kleuren, de Cépages Oubliés wit en rood, de nieuwste Monologues Cabernet Franc en de traditionele Brut Rosé, die op het Château en in de wijnwinkels worden verkocht.

www.chateau-jaubertie.com