Wijnbeurs Carrefour 2022: BDX révolution

De wijnbeurs van Carrefour biedt telkenmale enkele verrassingen en merkwaardige ontdekkingen met BDX révolution als uitzonderlijke blikvanger temidden het segment van de Bordeauxwijnen. BDX révolution steunt op een modern en hedendaags concept, dat de sterke punten en innovaties van de Franse en Australische wijnbouw bundelt.

BDX révolution is een creatie van Producta vignobles uit Bordeaux en Crackerjack wines uit West-Australië.  Beide wijnproducenten begonnen in 2018  een informeel partnerschap met als doel om de sterke punten en innovaties van de Franse en Australische wijnbouw te combineren om spannende nieuwe keuzes te creëren voor consumenten over de hele wereld.

Producta Vignobles is een wijnmaker en marketeer, die twaalf Bordeaux Coöperatives vertegenwoordigt. De organisatie werd in 1949 opgericht om telers en consumenten met elkaar in contact te brengen en is uitgegroeid tot de grootste bron van informatie over Bordeaux-wijngaarden en -wijn. De organisatie vertegenwoordigt 2.500 telers en 20.000 hectare wijngaarden in de hele regio, verspreid over 50 appellations, waaronder 150 exclusieve AOC châteaux.

Crackerjack Wines is een wijnmakerij en makelaardij partnerschap tussen Freya Hohnen, Dave Hohnen en Rupert Clevely. Dave en zijn dochter Freya hebben uitgebreide ervaring in het werken met Sauvignon Blanc in West-Australië en Nieuw-Zeeland. Rupert is een horeca-ondernemer gevestigd in Londen.

Producta Vignobles, opgericht in 1949, is een unie van coöperaties die merk- en châteauwijnen uit de vier terroirs van de Bordeauxstreek en uit Bergerac-Duras op de markt brengt. Dit met als onderliggende betrachting de duurzame productie van kwalitatieve hoogstaande wijnen, representatief voor de terroirs, maar toch toegankelijk voor een zo ruim mogelijk publiek.

Cijfermatig omvat Producta Vignobles 70 jaar ervaring en knowhow – 2 500 wijnbouwers – 20 000 hectare wijngaard, nr. 1 producent in Bordeaux en omgeving – 17 coöperatieve kelders in de 4 terroirs van de Aquitaine – 30 topmerken, 40 appellations – 100 AOP châteaux in exclusieve distributie – 20% van de productie in de Bordeaux – 8 bottellijnen +1 Bag-in-box® lijn – 5 FS/BRC verpakkingslocaties – 50 miljoen euro omzet, 20 miljoen verkochte flessen of bijna 40 flessen/min – 35 werknemers – Verkoop 66% in Frankrijk, 34% geëxporteerd naar meer dan 60 landen

Een van Producta’s wijnhuizen bevindt zich in Sauveterre, in het hart van de grootste subregio van Bordeaux, de Entre-Deux-Mers. Het landschap wordt bepaald door een verhoogde heuvelrug tussen de Garonne en de Dordogne, bij hun samenvloeiing in de monding van de Gironde, op 90 kilometer van de Atlantische Oceaan.

Figuurlijk bevinden de Australische wijnboeren zich in de wijngaarden van de Entre-Deux-Mers op bekend terrein. De wijnstokken zijn op dezelfde afstand van elkaar geplant en hebben dezelfde tralie- en snoeisystemen als de wijngaarden in Nieuw-Zeeland en Zuid-Australië. Deze systemen zorgen voor een maximale blootstelling van bladeren en bessen aan zonlicht, vrije luchtverplaatsing en daardoor een laag risico op botrytis. De oogstniveaus zijn een bescheiden zeven ton per hectare. Dit concentreert de aroma’s en de smaak.

De wijnen van Producta Vignobles worden met zorg gemaakt en combineren traditie en technische vooruitgang. Ze zijn de weerspiegeling van de geschiedenis van een terroir en de uitdrukking van zijn vrijgevigheid. Elke wijnbouwer kent elk perceel intiem en besteedt bijzondere aandacht aan de wijnstok, waardoor de druiven een onnavolgbare smaak krijgen. De verscheidenheid aan bodems en ondergrond in combinatie met de unieke knowhow stellen Producta Vignobles in staat een breed scala aan wijnen met uiteenlopende profielen aan te bieden. Kortom, onmiskenbaar eigentijdse, toegankelijke wijnen voor een nieuw tijdperk.

De wijnmakers van Producta vignobles hebben de veranderingen omarmd en innovatieve wijnbereidingstechnieken toegepast. Franse ingenieurs hebben enkele van ‘s werelds beste oogstmachines ontworpen, die een precieze timing van de oogst mogelijk maken – een integraal onderdeel van het maken van wijnen met frisheid en vroege drinkbaarheid

BDX Revolutie

BDX Revolution is een samenwerking tussen Producta Vignobles uit Bordeaux en de beroemde Dave Hohnen, oprichter van Cloudy Bay Wines. Het doel is om de sterke punten en innovaties van Franse en Australische wijnmakers te combineren om zo eigentijdse wijnen te creëren uit Frankrijks grootste wijnbouwgebied… Bordeaux. Zij maken wijnen voor liefhebbers die opwindend, heerlijk, stijlvol en betaalbaar zijn. Wijnen met weinig of geen hout die de perceptie van de houterige Bordeauxwijnen bij de jeugd een gans andere benadering aanbiedt. Zowel de rode, witte als roséwijn dragen de HVE3 certificering en zijn vegan. Vive la Révolution!

BDX révolition  rood – Merlot:

Merlot is de dominante rode variëteit in de grootste subregio van Bordeaux, de Entre-Deux-Mers, waar Producta vignobles samenwerkt met een selecte groep boeren die druiven verbouwen voor de Château Sauveterre de Guyenne-wijnmakerij van Producta Vignobles. Elke wijngaard is geselecteerd op basis van een jarenlange ervaring van de wijnboer met de productie van uitzonderlijke rode wijn.

De bodems zijn matig vruchtbaar en vrij drainerend en de boeren erkennen dat de oude methoden van landbouw, nu aangeduid als duurzaam, de meest intense wijn produceren. De toegepaste vinificatietechnieken erkennen dat een moderne rode wijn een zeer bevredigende ervaring moet geven wanneer hij binnen korte tijd na aankoop wordt gedronken.

De toegepaste technieken bij het wijnmaken benadrukken de rijkdom van rode Bordeaux-wijnen en temperen tegelijkertijd de tannines. De wijn wordt gerijpt met minimale invloed van eikenhout om de unieke kenmerken van deze geweldige druivensoort tot hun recht te laten komen.

De oogst vond plaats op het punt van perfecte rijpheid wanneer smaak, druivensuiker en tannine op elkaar zijn afgestemd. Het aroma wordt o.m. bepaald door rode en zwarte wilde heggenbessen. De smaak is zoet fruit, met ontspannen tannines. Het levert een geweldige drinkervaring op. Vintage: 2020 – Merlot – kurksluiting.

BDX révolution wit – Sauvignon Blanc

Bordeaux is de thuisbasis van de meest uitgebreide aanplant van Sauvignon Blanc ter wereld. Het is de dominante witte variëteit in de grootste subregio van Bordeaux, de Entre-Deux-Mers, Producta vignobles werkt er samen met een selecte groep boeren die druiven verbouwen voor de Ch.Sauveterre de Guyenne-wijnmakerij van Producta Vignobles. Een Australische wijnmaker is er op bekend terrein gezien de wijnstokken dezelfde ruimte, rij-indeling en bladerdak training hebben als in hun thuisregio. Het is geen wonder dat de Sauvignon Blanc in dit landschap zo mooi tot uiting komt. Het wijnmaken concentreert zich op beproefde technieken uit de Nieuwe Wereld die zorgen voor frisheid, vitaliteit en integriteit van de druivensoort. –

Slimme Franse techniek en technologie komen samen naar voren met de verbazingwekkende oogstmachines die de sleutel vormen tot een snelle, voorzichtige pluk en snelle verwerking om levendig, vers sap te produceren dat klaar is voor een koude gisting, gevolgd door klaring en koele opslag in tank voorafgaand aan de botteling.

Geoogst om de rijpheid in het midden van het spectrum te maximaliseren, wat tot uitdrukking komt in de aroma’s van tropisch fruit, steenvruchten en citrusvruchten. De smaak is alles wat het aroma suggereert: bevredigend en plezierig, afsluitend met subtiele citruszuren – een kenmerk van Bordeaux Sauvignon Blanc. Vintage 2021 –  Sauvignon blanc – kurksluiting.

BDX révolution rosé Cabernet franc

Bordeaux is de thuisbasis van uitgebreide aanplantingen van Cabernet Franc. Producta vignobles werkt er samen met een selecte groep boeren in de grootste subregio van Bordeaux, de Entre-Deux-Mers, die druiven verbouwen voor de Ch.Sauveterre de Guyenne wijnmakerij van Producta Vignobles. De Australische wijnmaker is er op bekend terrein. .

Het wijnmaken concentreert zich op beproefde technieken uit de Nieuwe Wereld die zorgen voor frisheid, vitaliteit en integriteit van de druivensoort. Directe persing van de trossen die op het koelste moment van de dag worden geplukt. Grondige bezinking van de most gevolgd door gisting bij lage gecontroleerde temperatuur. Rijping op fijne droesem met regelmatig omroeren.

Cabernet franc is een van de oudste rode druivensoorten van Bordeaux. Minder rijk aan tannines dan Cabernet Sauvignon, zijn wijnen zijn minder diep gekleurd en meer geparfumeerd. De rozenblaadjeskleur van deze wijn is een uitnodiging om hem te proeven. Subtiele aroma’s met florale tonen en klein rood fruit. Mooie harmonie voor deze zuivere en elegante wijn. Vintage 2021 – Cabernet Franc – kurksluiting.

BDX révolution biedt een leuk assortiment met mooi drinkbare en gezellige wijnen dat naast de jeugd ook de traditionele wijnliefhebber aanspreekt. Een aanrader van de Carrefour wijnbeurs die loopt vanaf midden september.