Château Doyac 2021 geeft voorrang aan Cabernet Franc

Château Doyac, Cru Bourgeois Supérieur de Saint-Seurin-de-Cadourne, biologisch en Demeter biodynamisch gecertificeerd, heeft ervoor gekozen om het aandeel Cabernet Franc te vergroten met als doel 25% van haar druivenrassen te bereiken. Deze druivensoort, die in de Médoc in de minderheid is, geniet een hernieuwde belangstelling vanwege zijn smaak en structuur. De jaargang 2021 van Château Doyac, die binnenkort op de proeverijen in primeur wordt voorgesteld, zal 10% Cabernet Franc in de definitieve assemblage bevatten.

Het groeiende aandeel van Cabernet Franc, een bewuste keuze…

Toen Max en Astrid de Pourtalès Château Doyac in 1998 kochten, leidde het herbeplantingsprogramma, met het oog op de kwaliteit van de klei-kalkbodem, tot een zeer hoog aandeel Merlot (80% aangevuld met 20% Cabernet Sauvignon). Hoewel Merlot nog steeds de belangrijkste druivensoort is in de Doyac-wijngaard, is door de aankoop van nieuwe percelen en de herbeplanting van andere de laatste 25 jaar geleidelijk Cabernet Franc aan de wijngaard toegevoegd, en maakt ondertussen zowat 25% van de wijngaard uit. Max, Astrid en hun dochter Clémence zijn overtuigd van de kwalitatieve bijdrage ervan. Deze keuze is overgenomen en wordt nu vergemakkelijkt door een groter aanbod aan kwaliteitsklonen. De Cabernet Franc, die als complementair wordt beschouwd, speelt dan ook een doorslaggevende rol in de assemblage van de wijnen van het domein. “De inbreng van Cabernet Franc versterkt de Merlot”, zegt Max de Pourtalès. Het enthousiasme voor deze druivensoort is zo groot dat de eigenaars besloten hebben om in 2022 een “cuvée” van 100% Cabernet Franc te produceren, gerijpt in amfora’s.

Klonen en massale selectie. Om het genetisch erfgoed van het domein te bewaren, worden de Cabernet Franc planten die het resultaat zijn van massale selectie samen aangeplant met planten van een klonale selectie. Aangepast aan de bijzonder kalkachtige bodem van het domein, brengt de Cabernet Franc lengte, een mooie aromatische complexiteit en een zeer structurerend effect, nooit op kracht maar rond fluweelzachte en zijdeachtige tannines.

1/3 in amforen, 2/3 in vaten. De andere verandering betreft de rijping in amforen, die ook vooruitgang boekt. Na verschillende proeven heeft het domein besloten de wijn te laten rijpen in 25% amforen en 75% vaten met een rotatie van 1/3, waarbij Château Doyac de vaten 3 jaar bewaart. Voor de familie Pourtalès zorgen de terracotta en steengoed amforen voor dezelfde uitwisseling als het vat met behoud van de natuurlijke aroma’s van het fruit.

2021, een gecompliceerd jaar, maar kwalitatieve rode en witte Doyac- wijnen. Het voorbije jaar zal in het geheugen van de wijnbouwers blijven omdat de sanitaire druk gekoppeld aan de klimatologische omstandigheden van het voorjaar zo uitdagend was voor de wijnbouwers en meer nog voor de biologische of biodynamische domeinen. Het domein is gespaard gebleven van de vorst die in april heel Frankrijk trof en is tevreden met de geproduceerde opbrengsten. Hoewel de biologisch-dynamische wijngaard gedeeltelijk werd aangetast door meeldauw, met een verlies van 25% als gevolg, hebben de talrijke behandelingen die de wijnstokken hebben ondergaan, zoals aangepaste kruidenthee, en de strenge selectie door middel van optische sortering, het mogelijk gemaakt druiven van goede kwaliteit te produceren. De familie Pourtalès is er trots op dat zij dit wijnjaar 2021, bestaande uit 75% Merlot, 10% Cabernet Franc en 15% Cabernet Sauvignon, tijdens het primeur-seizoen aan de vakmensen kan presenteren voor proeverijen.

De productie van de witte wijn van het domein “Le Pélican” toont een zeer mooie frisheid die wordt verleend door een zuiver fruit en een goede zuurgraad. Deze 100% Sauvignon wordt gevinifieerd en vertroeteld door Clémence de Poutalès, die aan de wieg staat van deze witte wijn uit de Médoc, die steeds populairder wordt bij wijnliefhebbers. Hij profiteert van de trilogie van rijping: rijping in een derde van de vaten, amforen en foudre. 2021 is de derde oogst van de Doyac wit en de productie bedraagt 4 500 flessen