Château du Moulin-à-Vent

2021, kwalitatief, tegen alle verwachtingen in!

In de wijngaard:

De zachte, zeer droge en zonnige start van 2021 leidde tot een gemiddelde knopuitbarsting, rond 5 april. In tegenstelling tot de zachte winter was het tweede kwartaal ongewoon koud en regenachtig. Een gedenkwaardige vorstperiode deed zich voor op 8 april en trof 70% van de wijnstokken.

Na de koele maanden april en mei was de bloei laat (9 juni). Een bijzonder warme eerste helft van juni verkortte de bloeiperiode tot 7 dagen in plaats van het gemiddelde van 9. In het verlengde van de voorgaande maanden was juli koel en zeer regenachtig, wat resulteerde in bessen met een hoge zuurgraad. De veraison begon laat, rond 4 augustus. Augustus was vrij droog en koel in vergelijking met de seizoengemiddelden. Een hittepiek op 15 augustus en bijna zomerachtig weer begin september zorgden ervoor dat de druiven prachtig konden rijpen.

Enkele dagen voor de oogst was het suikergehalte van de druiven vergelijkbaar met dat van 2014, maar met een hogere zuurgraad. Het zachte weer van de laatste oogstweken heeft een duidelijke verbetering van de gezondheid van de wijngaard mogelijk gemaakt. 2021 is een laat wijnjaar, wat moeilijk was in de wijngaard. Ondanks een kleine oogst, is de kwaliteit er!

Technische gegevens:

Oogstdata: 16 september – 25 september, d.w.z. 9 werkdagen (korte periode vergeleken met het gemiddelde). Procédé: 8 sorteerders en 80 plukkers, handmatige oogst in bakken van 30 liter om de kwetsbare schil van de Gamay te behouden. Opbrengst: 18,5 Hl/ha (tegenover 56 Hl/ha toegestaan door de appellation), lager dan het gemiddelde voor het domein sinds 2009. Terroirs die het meest door de vorst zijn getroffen: “Champ de Cour”, “Les Thorins”, “La Delatte” en “Maisons Neuves”.

Hele tros: gemiddeld 40% met 15-20% voor de terroirs die het meest door vorst zijn getroffen, en 50-60% voor de andere terroirs. Volgorde van de oogst per terroir: “La Delatte”, “Maisons Neuves”, “La Roche”, “Moulin-à-Vent”, “Champ de Cour”, “Les Thorins”, “Les Vérillats”, “La Rochelle”, “Aux Caves”.

In de kelder:

Door handmatig sorteren konden de weinige door meeldauw en zwartrot aangetaste trossen worden verwijderd. Dankzij de goede fenolische rijpheid van de bessen verliep de extractie van tannines en kleur vrij makkelijk. Dit jaar werd geen koude maceratie vooraf toegepast, er werd gekozen voor een zachte extractiemethode: geen pigeage, alleen overpompen met een lage frequentie (één keer per dag, tegenover gemiddeld twee keer per dag voor andere wijnjaren). De vinificatieperiode is vrij kort (16-18 dagen) en de gistingstemperatuur is vrij laag (23-25°C), om de tannines en de kleur op natuurlijke wijze te extraheren. Het doel is fijne en elegante wijnen te verkrijgen.

Onze wijnen:

Bij de oogst zijn de druiven volledig fenolisch rijp met lage graden en interessante zuurbalansen. De wijnen van het wijnjaar 2021 beloven een sterke, briljante kleur en rijpe tannines. Het temperatuurtekort van het jaar levert fijne, strakke en delicate wijnen op met een alcoholgehalte van ongeveer 12,5%. Ze zijn pittig met zeer duidelijke verschillen tussen de terroirs en bieden een groot rijpingspotentieel!