Côte des Bar – Champagne Farfelan

Het eerste lid van de familie Farfelan die wijnstokken teelde in Argançon was Hubert, na zijn huwelijk in 1740 met een jong meisje uit het dorp. De Farfelans werden vervolgens wijnbouwers van vader op zoon tot de dood van Zacharie in het begin van de jaren 1930.

De huidige exploitatie zag het licht in 1974, toen Bernard en Claude, zijn zoon, de hellingen van het dorp, die al vele jaren verlaten waren, gingen ontruimen. In de loop der tijd is de boerderij gegroeid en geëvolueerd. Het heeft nu iets meer dan 7 hectare wijngaard. Vanwege de steile hellingen wordt al het mechanische werk gedaan met een rups.

Onder de hoogtepunten kunnen we de geboorte van het champagnemerk “Claude Farfelan” in 1992 noemen. In 2016 werd de cuvée Margot, emblematisch voor het huis, gecreëerd op basis van onze beste Pinot Noirs. In 2018 werd het domein gecertificeerd als duurzame champagnewijngaard, een beloning voor het werk dat in de loop der jaren werd verricht met respect voor de natuur en de biodiversiteit. In 2012 nam Laurent de teugels over met de hulp van zijn vrouw Marianne, waarmee de familiesaga werd voortgezet. Met het oog op de gezondheid, het milieu en het behoud van de terroir en landschappen, beoefenen ze een beredeneerde wijnbouw.

BRUT TRADITIONELLE CHAMPAGNE

Blend: 40% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier, 20% Chardonnay. De kleur is helder en diep glanzend geel. Deze soepele wijn heeft een mooi ballet van fijne belletjes.  De neus is fruitig, een melange van klein seizoensfruit, kers, mirabelle pruim, maar ook kamperfoelie, met tonen van gebak en een afdronk op quetsche. De mond is zeer fris met een open en zachte aanzet, soepel en zeer harmonieus. De bubbels zijn delicaat in de mond. Er is een mooi evenwicht tussen suiker en zuurgraad. Een mooie generositeit voor deze heerlijke wijn. Food & wine pairing : Vis, Sint-Jakobsschelpen, Schelpdieren, Aperitief

CHAMPAGNE TRADITIE DEMI SEC

Blend 40% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier, 20% Chardonnay. Een delicate goudgele, lichte amberkleur, deze ietwat diepe kleur suggereert een zekere complexiteit en een langzame evolutie van de aroma’s. De neus is zeer elegant: strengheid, rechtlijnigheid en mooie openhartigheid om te eindigen met wat aroma’s van gouden stoppels in de zon. Het gehemelte is volledig trouw aan de neus, met een mooie harmonie. Een harmonieuze halfdroge dosering tussen zuurgraad en complexiteit. Wijn-Spijs Combinatie: Bouchée à la reine, croustade van zwezerik.

BRUT RESERVE CHAMPAGNE

Blend: 40% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier, 20% Chardonnay. Deze wijn heeft een mooie helderheid, een kristalheldere zuiverheid met een nikkelgele kleur. In de neus een mooie frisheid van citrusvruchten (citroen, roze grapefruit), afdronk met florale aroma’s. De aanzet is fluweelachtig, veel finesse en een zijdeachtig karakter, met tonen van bittere citroen en zoete grapefruit, de mond is levendig en lang, de afdronk is joviaal. Wijn-Spijs: gebakken kalfslever, millefeuille.

BRUT ROSE CHAMPAGNE

Blend : 85% Pinot Noir, 15% Chardonnay. Een zalmkleurige rosé die heel mooi uitkomt op een wit tafelkleed en zilverwerk. De neus is fris, voornamelijk gebaseerd op peer en witte perzik. Mooie frisheid en kracht zijn aanwezig. We vinden de mooie lengte van de rode vruchten, in het bijzonder de aardbei. Wijn-Spijs: Gratin van rode vruchten in sabayon.

CHAMPAGNE BRUT BLANC DE BLANCS – Cuvée Lola

Blend: 100% Chardonnay. Zeer mooie bruis, fijne belletjes die zich uiten in een prachtige regelmatige opstijging en een fonkeling aan het oppervlak vormen. Een neus van witte bloemen, aroma’s van gesneden stro. De tweede neus heeft een delicate geur van gekonfijte citroen. Een toniciteit dankzij de chardonnay. In de mond tonen van citrusvruchten en witte perzik. Past bij vis, zeevruchten, aperitief.

CUVÉE F – Vintage 2015

Blend: 100% Pinot Noir. De kleur is kristalhelder. Aangename gouden reflecties, een goudgele kleur en een mooie intensiteit kenmerken deze wijn. De typische Pinot Noir valt op door zijn fruitigheid maar ook door zijn finesse. Gastronomisch en wijnarrangement: Kalfsroulade, zeebaars met witte boter

CHAMPAGNE BRUT PRESTIGE Vintage 2014

Blend: 50% Chardonnay, 30% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier. De kleur is prachtig helder geel met sprankelende reflecties. De belletjes zijn fijn en subtiel. De gisting is aanhoudend en vormt een delicaat cordon dat de zijkanten van het glas omzoomt. Deze wijn is zeer helder en geeft een mooie frisheid. De neus is subtiel en harmonieus, een zeer mooie combinatie van de drie druivensoorten. Openhartig gehemelte met veelvoudige smaken, een mooie fruitmand die de meest delicate smaakpapillen bekoort. Lange en kristalheldere afdronk. Aanrader  bij kreeftensoep met saffraan, gegrilde zeetong, sushi

CHAMPAGNE CUVÉE MARGOT

Samenstelling: 100% Pinot Noir. De kleur is prachtig helder geel met sprankelende reflecties. De belletjes zijn fijn en subtiel. Deze wijn is zeer helder en geeft een mooie frisheid. De neus is subtiel en harmonieus met aroma’s van rood fruit en een hint van bloemen. In de mond hebben we een grote typiciteit. Er is een mooi evenwicht en een goede lengte in de mond. Een mooie adequaatheid tussen de neus en de mond.

IJS CHAMPAGNE

Blend: 40% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier, 20% Chardonnay. Deze cuvée is gemaakt om te worden gedronken met ijsblokjes en fruit. Kan worden geserveerd met exotisch fruit en citrusvruchten. Food pairing : Passievrucht, Mango, Munt …

CHAMPAGNE RATAFIA

Blend : Fine de Champagne, 100% Pinot Noir druivensap. Deze cuvée dankt haar karakter aan het vakkundige huwelijk tussen druivenmost en fijne champagne. De neus is fruitig, krachtig en expressief met hints van pruimen. Het gehemelte is rond en zijdeachtig, kruidig en licht houtachtig door de rijping in eiken vaten, aroma’s van pruimen en gedroogd fruit. Koel serveren, als aperitief of als dessert, bij meloen, Italiaanse ham, foie gras, passie-ijs, chocoladetaart, vruchtentaart… Een ideale metgezel in de keuken voor het maken van een saus.

www.champagnefarfelan.fr