Côte des Bar – Champagne Gaston Cheq

In het begin van de 20e eeuw start de overheid met de afbakening van de wijnbouwgebieden, om fraude te bestrijden en de oorsprong van de wijnen te garanderen. In de Champagnestreek gebeurde dit in 1908,  maar de regio Aube was uitgesloten. In 1911 ging de regering verder en verklaarde dat wijnen van druiven die niet afkomstig waren uit het gebied van de appellatie geen aanspraak konden maken op de naam Champagne. De wijnhandelaars van de Marne konden dus niet meer kopen bij de wijnbouwers van de Aube.

Troyes, van oudsher de hoofdstad van de provincie Champagne, en zijn wijngaarden in de Aube waren dus niet meer opgenomen in de nieuwe afbakening van de Champagne-appellation, dit tot woede van de wijnbouwers in de Aube met diverse demonstraties als gevolg. Een opvallende figuur in de acties was een pottenbakker, met een kleine portefeuille verzekeringspolissen om zijn inkomen aan te vullen, een musicus in zijn vrije tijd, en de eigenaar van een paar hectare wijngaard (zoals velen in die tijd). Gaston Cheq!

Gaston Cheq weet zich goed te omringen, vooral met juristen die hem zullen helpen om de zaak van de wijnbouwers van de Aube te bepleiten en dit onrecht ongedaan te maken. In 1927 kreeg de Aube eindelijk zijn rechtmatige plaats binnen de Champagne-appellation terug. De inzet van Gaston Cheq voor de wijngaard was niet politiek, maar resoluut op de mens gericht. Gaston Cheq houdt van mensen, hij houdt van zijn wijngaard en hen verdedigen lijkt hem vanzelfsprekend. Ook na de opstand zal Gaston Cheq zich blijven inzetten voor de wijngaarden van de Aube.

Eind jaren tachtig wilde de coöperatie Coteaux du Landion een eigen merk ontwikkelen. De toenmalige directeuren zochten naar een naam. Een naam naar het beeld van hun structuur, dicht bij hun identiteit en hun waarden. Meteen wordt gedacht aan een figuur die belangrijk was voor de Aubagne wijngaarden. In 1988 wordt, met instemming van de Cheq-afstammelingen, het merk Champagne Gaston Cheq geboren, onder de paraplu van de Cooperative des Coteaux du Landion.

Bezorgd over het behoud van dit rijke land …de wijnbouwers die lid zijn van de Landion Coöperatie beheren hun wijngaarden op een redelijke en verstandige manier. Zij zijn zich er ten volle van bewust dat het van essentieel belang is dit unieke erfgoed in stand te houden. Technici begeleiden hen daarbij om hen alle adviezen te geven die nodig zijn voor een duurzame wijnbouw.

De coöperatie is in 2001 begonnen met een kwaliteitsaanpak voor de wijngaard, die het hele wijnbouwproces omvat. Deze aanpak houdt toezicht op elke fase, van het planten tot het oogsten, om ervoor te zorgen dat de wijnstokken worden bewerkt met het grootste respect voor het milieu. Tegelijkertijd worden de leden betrokken bij een proces van voortdurende verbetering met als doel het verkrijgen van het VDC-certificaat: “Viticulture Durable en Champagne”. Dit referentiesysteem bestaat uit 125 maatregelen die betrekking hebben op alle wijnbouwpraktijken en de organisatie van het bedrijf.

Champagne Gaston Cheq Brut

Een onmiddellijk genoegen, een perfecte wijn in alle omstandigheden. Champagne die symbool staat voor het terroir van de Côte des Bar en zijn voornaamste druivensoort, de pinot noir. Perfect evenwicht tussen kracht en finesse, fruitigheid en rijpheid! Een Champagne voor alle momenten van het leven, de grote zowel als de kleine.

Champagne Gaston Cheq Demi-Sec

Speciaal uitgewerkt voor Champagne liefhebbers met dessert. In de mond een prachtige harmonie tussen soepelheid en zoetheid. Het is de ideale champagne voor liefhebbers van soepele en gulzige Champagnes. Om van te genieten bij zoete en hartige gerechten of gewoon bij een lekkere appeltaart…

Champagne Gaston Cheq Rosé Brut

Een Champagne die reeds op het eerste gezicht gewaardeerd wordt. Deze Champagne onderscheidt zich onmiddellijk door zijn mooie zalmkleur. Het is een champagne van plezier, heel fris. De fruitige aroma’s doen denken aan zomerse aperitieven en gastronomische momenten. Aangename structuur en mooie finesse.

Champagne Gaston Cheq Blanc de Blancs Millésime 2015 Brut

De ervaring van het druivenras Chardonnay in combinatie met een bijzonder terroir. Een 100% Chardonnay uit de Côte des Bar, in het uiterste zuiden van de Champagne, deze Champagne is fijn, elegant en rijp. Hij wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke aromatische persistentie. Een mooie diepgouden kleur, fijne en lichte belletjes en tonen van gekonfijte citrusvruchten. Een uitnodiging tot uitmuntendheid voor een verfijnde proeverij.

Champagne Gaston Cheq Cuvée Spéciale Millésime 2014 Brut

Een zeldzaam en delicaat wijnjaar: een uitnodiging tot uitmuntendheid. Deze champagne verenigt de drie druivenrassen van de Champagne: een mooie harmonie en evenwicht tussen finesse, lengte en delicatesse…

www.champagne-gaston-cheq.com