Domaine Christophe Pichon & fils

Oogst 2022 kondigt grote witte wijnen aan op Domaine Christophe Pichon & Fils

 

Het landgoed beslaat momenteel 23 hectare grond en druivenaankopen, verdeeld over Condrieu, Côte Rôtie, Saint-Joseph, Cornas en Crozes-Hermitage rood sinds dit jaar. Een productie van witte en rode vin de pays maakt het assortiment compleet.

De oogst was handmatig, duurde drie weken en eindigde op 16 september. “We zijn zeer tevreden over de oogst, het wijnjaar is zeer aromatisch, met mooie kleuren en mooi fruit, en veel substantie.

De noordelijke Rhône-vallei profiteerde van de regen die in augustus viel, die de door de zon verdikte schillen van de druiven verfijnde en volume bracht. Corentin Pichon geeft aan dat de gisting goed verloopt; het wijnjaar is gemakkelijk te vinifiëren, met zeer gezonde druiven. Het evenwicht is zeer goed in Condrieu en de graden zijn redelijk, rond 13,5 – 14°C, voor iets koelere wijnen.

Corentin wijst erop dat hun terroirs van nature al veel frisheid in de wijnen brengen. Ten slotte zijn de hoeveelheden normaal, ook al ontbreken er enkele hectoliters in Condrieu.

– 5,5 ha in Condrieu op granietgrond, op hellingen, op het zuiden/zuidoosten. Ouderdom van de wijnstokken van 20 tot 45 jaar.

– 6,5 ha rode Saint-Joseph en 2 ha witte Saint-Joseph: op de rechteroever van de Rhône zijn de bodems homogeen, hoofdzakelijk granietachtig. De hellingen zijn steil en de wijnstokken zijn in terrassen geplant. Leeftijd van de wijnstokken 5 (voor de jongste in het wit) tot 50 jaar.

– 5,9 ha Côte Rôtie met 1,3 ha extra in 2020, waarvan 0,65 ha de aankoop van een 40 jaar oud perceel op schist. Wijngaard op hellingen op het zuiden/zuidwesten.

– 1 ha Cornas (aankoop van druiven) op granietgrond boven en midden op de hellingen.

– Van percelen gelegen op de linkeroever van de Rhône op schistgrond, 0,75 ha Syrah, Seyssuel rode vin de pays en 0,25 ha Viognier, Seyssuel, een andere Viognier cuvée, wordt witte vin de pays des Collines Rhodaniennes geproduceerd op de rechteroever (ongeveer 1 ha).

In 2021 werd 4 ha extra in productie genomen, waaronder 0,6 ha St Jo Rouge, 0,5 ha Seyssuel Blanc, 1,2 ha Seyssuel rouge, 1,7 ha VDP Viognier rive droite. www.domaine-pichon.fr -Het hele jaar geopend van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.