Domaine Christophe Pichon & fils presenteert:

Côte Rotie TESS, Tupins Et Semons 2020

 

Domaine Pichon is een specialist op de rechteroever van de Rhône en produceert enkele van de meest prestigieuze noordelijke appellations in deze regio. Het Domaine exploiteert 23 hectare wijngaarden, waarvan 7,2 hectare in de Côte Rotie. De belangrijkste wijnen zijn : Tess 2020, 55 euro ex kelder  – Rozier 2019, 55 euro  – Promesse 2020, 45 euro en  La Comtesse en Côte Blonde 2019, 120 euro

De andere geproduceerde wijnen zijn : Condrieu – Saint Joseph rood en wit – Cornas – Condrieu – Côtes du Rhône rood – Seyssuel en landwijnen.

De Côte Rôtie wijngaard dateert uit de Romeinse tijd en strekt zich uit over drie gemeenten (Ampuis, Saint-Cyr-sur-Rhône, Tupin en Semons), met een oppervlakte van 330 hectare. De hellingen van de Côte Rôtie zijn de steilste in de vallei. Twee heuvels domineren de appellatie: De Côte Brune, bestaande uit granietterrassen bedekt met een laag klei en ijzeroxide; de Côte Blonde, met identieke terrassen evenwel bedekt met een laag kiezel- kalksteen, die zachte, vrouwelijke wijnen vol finesse voortbrengt.

Côte Rotie “Tess”

Oppervlakte: 0,6 ha in de gemeente Tupin et Semons – Bodem: Leucogneiss, top van de helling in een zuidelijk georiënteerd keteldal – Druivensoort: Syrah 100% – Snoeiwijze: Gobelet, dichtheid 9000 wijnstokken/ha – Leeftijd van de wijnstokken: 46 jaar – Opbrengst 38hl/ha

Wijnbouw: geleid op stokken voor een betere beluchting en bezonning, zo nodig uitdunnen bij de veraison. Manuele oogst.

Vinificatie: 50% ontsteeling, gisting in thermisch geregelde inoxvaten met twee overpompingen per dag, permanente temperatuurcontrole tussen 28 en 32° C, vatting gedurende 28 dagen, persing met pneumatische pers, begin van de malolactische gisting, natuurlijke wijnsteen neerslag

Na een rijping: 14 maanden in vaten van 3 wijnen, vindt de volledige botteling plaats half december

Côte Rotie TESS, Tuins et Semons 2020

Druivensoort : 100 % Syrah

In het glas een wijn met een diepe robijnrode kleur. Rijpe, intense en complexe neus, delicaat, fijn boeket van rood fruit, rozen en specerijen (subtiele hints van kruidnagel), met een vleugje viooltjes,

Fluweelzacht in de mond, mooie structuur, fruitige rode bessen en kersen, harmonieus en evenwichtig, aangename tannines en lange aromatische afdronk

De ideale degustatietemperatuur situeert zich rond 17° C.

Gastronomische combinaties: runderlendestuk, lamsschouder, eend met groene pepersaus, kalfskotelet met morilles, kalkoen gevuld met kastanjes.

Distributie : directe verkoop, CHR, wijnwinkels. Verkooprijs (incl btw) ex-cellar 55 euro. Invoerders in België : Peter Olaerts fine wines in 3600 Genk en Les Champs Fulliots in 4651 Battice.