Domaine Laroche lanceert nesting box!

Als een van de eerste domeinen in Bourgogne dat het HVE 3 certificaat verkreeg, gaat de filosofie van Domaine Laroche veel verder dan een eenvoudige technische specificatie. Als partner van de LPO (Ligue de Protection des Oiseaux) sinds 2016, is er een programma opgezet om nestkastjes te installeren in wijngaarden die enkel duurzame menselijke activiteit kennen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de percelen in de appellatie Chablis, in de vallei van Vaudevey. Omgeven door bossen, is deze  locatie ideaal voor een introductieprogramma ten gunste van de Athena-uil. Deze uil leefde vroeger in de regio en droeg bij aan het ecologisch evenwicht van het gebied. Zijn terugkeer zal de wijngaarden ten goede komen door ze te beschermen tegen klein ongedierte.

Nieuwe maatregelen zijn goedgekeurd in het kader van het project “Lands and Wings” dat in 2021 van start is gegaan. “Er zijn een twaalftal nestkasten geïnstalleerd voor nieuwe soorten zoals het roodborstje, de pimpelmees en de koolmees om het eten van knoppen tegen te gaan en de biodiversiteit te behouden”, zegt Amélie Tupinier, verantwoordelijk voor duurzame wijnbouw op Domaine Laroche.

Om dit 6-jarig partnerschap te vieren, heeft Laroche een nestkastje ontworpen om de wijnen van het domein in de kijker te zetten. Het principe? Een twee-in-één doosje: het beschermt de wijn, de box wordt een nestkastje zodra de fles geopend, men hoeft enkel de kurk toe te voegen. Dit nestkastje is speciaal ontworpen voor mezen, die men in tuinen en op balkons in Frankrijk en in Europa aantreft.

Dit houten nestkastje is speciaal verkrijgbaar bij de Chablis Saint Martin, de emblematische cuvee van het domein. Het is een blend van de beste Chablis percelen waarvan 15% gerijpt is in 55 HL vaten en 228 L vaten, de rest in roestvrijstalen tanks. De naam is een eerbetoon aan de Obediencerie van Chablis, eigendom van het Domaine Laroche, die de relikwieën van de gelijknamige beschermheilige onderdak bood.

Nuttige informatie: installatie van het nestkastje tussen 1,5 m en 3 m hoog, zuidoostelijke tot oostelijke oriëntatie, direct zonlicht vermijden, te installeren vanaf februari voor bewoning van maart tot juli. Aanbevolen verkoopprijs nesting box : 25,00€ (Het nestkastje met de fles Chablis Saint Martin) Online verkrijgbaar op boutique.larochewines.com

Domaine Laroche bezit 90 ha in Chablis, 60 ha in de appellation villages en 30 ha in Premier en Grand Crus. De laatste jaren zijn verschillende programma’s gelanceerd om de expressie van de terroirs in de wijnen te verbeteren. Massaselectie, bodembewerking en de aanleg van ecologische sites in samenwerking met de Landbouwkamer van de Yonne.