Een nieuwe biologische realistische kijk in de Elzas : Biodynamisch erfgoed

Domaine Eugène Meyer is al 50 jaar trouw aan de principes van de biodynamische landbouw en wil een levend erfgoed doorgeven aan het nageslacht. Het domein in Bergholtz vervult immers een pioniersrol op dit vlak. Eugène Meyer was de allereerste Franse wijnbouwer die de principes van de biodynamische landbouw toepaste in de wijngaard, lang voordat Demeter France zijn hoofdkantoor in Colmar vestigde. In 1990 erfde François Meyer dus een domein dat al biologisch en biodynamisch beheerd werd: “In 1968 zat chemie in de lift. Wijntechnici begonnen producten te verkopen en papa liet zich overtuigen door een technicus. Om de wijngaard tegen rode spin te behandelen, besloot hij een product te gebruiken dat inwerkt op het zenuwstelsel van de spin. Papa had toen de gewoonte om enkel met koper en zwavel te werken en trok geen aangepaste kleding aan. En dat deed hij dus ook niet met dit product. Maar op een dag, nadat hij ‘s ochtends de wijngaard had behandeld, begon hij te beven. Het product had zijn zenuwstelsel aangevallen, waardoor het zijn oogzenuw had aangetast. Na verschillende homeopathische behandelingen was zijn gezichtsvermogen hersteld. De homeopaat heeft hem toen gezegd: ‘Eugene, dit is misschien een geluk bij een ongeluk. Biodynamische landbouw en homeopathie, da’s hetzelfde’”, aldus François. Nu eten andere beestjes die spinnen op en regelt deze kleine microkosmos zichzelf op natuurlijke wijze. Dagelijks is François in de weer met biodynamische bereidingen, gedynamiseerde compost en mestgier, kruidenthee, aftreksels of afkooksels op basis van planten, zoals heermoes en brandnetel. Hij volgt daarbij een maankalender die de gunstige data voor de verschillende werken in de wijngaard aangeeft.

Domaine Eugène Meyer wordt al sinds 1620 van vader op zoon doorgegeven en gaat nog een mooie toekomst tegemoet. De zoon van François, Xavier Meyer, een van de jonge wijnbouwers in de Elzas, zal de fakkel namelijk overnemen. Xavier is opgegroeid in deze biodynamische wijnbouwtraditie die gebaseerd is op innovatie, lef, geduld en volharding. Wordt vervolgd …

* Alsace Pinot Blanc 2019, Domaine Eugène Meyer

Kleur Lichtgeel met groene glans – Geur Bloemengeuren: vlierbloesem met een hint van anijs en toetsen van witte perzik – Smaak Zachte, delicate en evenwichtige wijn die frisheid, souplesse en body perfect combineert – Prijs: 13,60€ bij bovino.be / Bovino

* Alsace Pinot Blanc 2020, Domaine Eugène Meyer

Kleur Glanzende lichtgele kleur met enkele groene accenten – Geur Bloemengeuren: vlierbloesem met een hint van anijs en toetsen van witte perzik – Smaak Zachte, delicate en evenwichtige wijn die frisheid, souplesse en body perfect combineert -Prijs: 13,52 € bij drinksco.be / Drinks&Co