Gouden Grand Slam

Gouden Grand Slam voor distilleerderij De Cort op de World Spirits Trophy 2021

 

Enkele weken geleden stuurde meester-distilleerder Manu De Cort vijf van zijn distillaten naar de World Spirits Trophy, één van de belangrijkste wedstrijden voor sterke dranken ter wereld. Toen hij een paar dagen geleden zijn mailbox opende, viel zijn mond van verbazing open. Elk van zijn ingezonden producten won een medaille, een nooit eerder geziene prestatie. De Cort Vodka Potato, De Cort Belgium Beer Brandy Blond, De Cort Unplugged / Non Alcoholic en De Cort Pastis Grand Cru werden bekroond met een gouden medaille. De Cort London Dry Bio Gin sleepte in een zwaar bekampte categorie het zilver in de wacht.

De World Spirits Trophy is een van de meest prestigieuze drankenwedstrijden ter wereld. De spirits, afkomstig uit 48 landen, werden door een 92-koppige jury blind geproefd. “Als familiebedrijf focussen wij op ambachtelijke producten met respect voor de gebruikte grondstoffen en traditie. Als je topproducten wil maken, mag je geen toegevingen doen op het vlak van kwaliteit. Het doet enorm deugd dat de jury onze inspanningen weet te appreciëren. De recente medailleoogst is voor ons dan ook een enorme stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan en te blijven perfectioneren”, zegt een trotse Manu De Cort.

‘Warme’ stokerij

Tal van producenten van sterke dranken kopen industriële alcohol aan en voegen er wat smaakstoffen aan toe. De Pepingse distilleerderij daarentegen, is nog een echte ‘warme’ stokerij. De familie De Cort produceert namelijk ook zelf alcohol op basis van lokale landbouwproducten. “Dat vergt heel wat meer tijd en kennis”, aldus Manu. “Gemiddeld neemt het distilleren zo’n 8 tot 10 uur per batch in beslag. Tijdens dat proces neemt de alcohol de aroma’s maximaal op. Het eindresultaat is hierdoor heel wat zachter en zeer aangenaam qua smaak.”

De Cort Distillery (voorheen gekend onder de naam Ground Control) is gevestigd in het Vlaams-Brabantse Pepingen. Het bedrijf werd opgericht door Manu en Sofie De Cort. In het voorjaar van 2015 kwamen de eerste flessen op de markt. Eind 2019 investeerde het echtpaar in twee nagelnieuwe koperen Holstein-ketels. Naast een kleinere distilleerketel van 600 liter met rectificeerkolom voor hun zuivere zachte vodka, staat in de stokerij nu ook een imposante koperen alambiek van maar liefst 5000 liter met een 7-meter hoge kolom. Inmiddels stapte ook hun 22-jarige zoon Arthur in de familieonderneming. Naast jenever, gin, vodka en applebrandy produceert Distillery De Cort ook pastis, op hout gerijpte beer brandy’s en niet-alcoholische kruidendistillaten. Binnenkort volgt ook de langverwachte Single Malt Whisky. www.decortdistillery.be