HORAL Toer de Geuze wordt een jaar uitgesteld

Megablend 2021 wordt gelanceerd op 30 april 2021. De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft beslist om de Toer de Geuze dit jaar niet te organiseren. Normaliter zouden 10 bierproducenten (Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans) alsook het biercentrum ‘De Lambiek’ hun deuren voor het publiek wagenwijd opengezet hebben tijdens het eerste weekend van mei. “Met spijt in het hart zal dat echter niet het geval zijn. De reden ligt voor de hand”, aldus HORAL-voorzitter Gert Christiaens. “Het is namelijk zeer onwaarschijnlijk dat de maatregelen die de overheid oplegt in de strijd tegen COVID19 begin mei al volledig zullen opgeheven zijn. We willen de mensen die aan het evenement wilden deelnemen, op tijd duidelijkheid verschaffen. Dit jaar dus geen Toer de Geuze. We hebben als data voor de volgende editie zaterdag 30 april en zondag 1 mei 2022 in onze agenda aangestipt. Maar er is ook goed nieuws. De HORAL Megablend 2021 is bijna klaar en zal op 30 april 2021 gelanceerd worden.”

De Toer de Geuze is een groot publieksevenement dat om de twee jaar het vakmanschap van de lambiekbrouwers en geuzestekers van het Pajottenland en de Zennevallei in de schijnwerper zet. De eerste editie werd georganiseerd in 1997. Toen openden zes geuzeproducenten hun deuren. Bierliefhebbers uit eigen land maar ook uit alle hoeken van de wereld zakten af naar de streek tussen Zenne en Dender om kennis te maken met de unieke cluster van lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen die de eeuwenoude traditie van spontane gistingsbieren springlevend houdt. Mettertijd groeide de Toer de Geuze uit tot het grootste bierevenement van Vlaams-Brabant. De interesse vanwege het publiek werd zelfs zo groot dat de vzw vier jaar geleden besliste om er een tweedaags evenement van te maken.

Megablend 2021

Sinds 2009 wordt om de twee jaar speciale Oude Geuze geassembleerd: de HORAL Megablend. De Megablend 2021 is een blend van jonge en oude lambiek afkomstig van alle HORAL-leden (Boon, De Cam, De Troch, Hanssens, Tilquin, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel en Timmermans). Deze Limited Edition zal gelanceerd worden op 30 april. Vanaf 3 mei 2021 zullen de flessen ook verkrijbaar zijn bij de gespecialiseerde drankenhandelaars.

HORAL werd opgericht in 1997. De vzw verenigt het gros van de lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant. Tien producenten zijn lid van de Hoge Raad: Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. Het hoofddoel de promotie van ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek. De vzw neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren. www.horal.be