Israëlische wijn: kwaliteit primeert …

Op het eerste zicht geen traditionele componenten, hoewel… Voor FIJEV, de internationale vereniging van wijnjournalisten, alvast een reden om tijdens een wereldwijd webinar meer duidelijkheid te brengen.

Dat wijn en Israël al eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, verduidelijkte Sagi Cooper aan de hand van een overzichtelijke presentatie. Een terugblik op een geschiedenis van meerdere duizenden jaren en raakpunten in het oude Mesopotamië waar meerdere dranken van vergiste vruchten werden genuttigd. Indertijd reeds populair bij kunstenaars en poëten, gezien de dranken voor een ruimere geest zorgden zodat schrijvers het leven nog lyrischer konden omschrijven. Sagi verwees tevens naar het feit dat wijn, een product van gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting, de enige drank is met een seculiere en een sacrale definitie. De verovering van Israël door de moslims gooide plots roet in de ontwikkeling van de Israëlische wijnbouw. Alcohol bleek een zonde en de wijnstokken werden vernietigd. Pas na de kruistochten en de herovering van het heilig land konden de wijnstokken worden heraangeplant.

Een echte doorbraak van de wijnbouw in Israël kwam er in de 19de eeuw aldus Sagi en dit nadat Baron Rotschild in de Israëlische viticultuur en vinificatie investeerde. De afzet richtte zich op de Joodse gemeenschappen wereldwijd. Decennia later werd de Franse kennis met andere expertises aangevuld. De moderne wijnbouw richt zich op de eigenheden van de terroir, de permanente verbetering van de kwaliteit en het zich ontdoen van het imago dat de Israëlische wijnbouw enkel koosjere wijnen zou produceren, momenteel amper 15% van de totale productie. De productie van deze wijn gebeurt onder strikte voorschriften zoals deze in de Joodse wet worden bepaald.

De ruim 6000ha Israëlische wijngaarden liggen verspreid over 5 wijngebieden die grote klimaatverschillen optekenen, maar ook een eigen ondergrond en terroir hebben. In alle regio’s is de Franse invloed en druivenrassen terug te vinden. Lokale kruisingen zijn de Emerald Rielsong, een kruising van Garnacha en Muscadelle, vooral in de warmere regio’s. De Argaman, kruising van de Portugese Vinhão en de Franse Carginandruif is een andere lokale kruising die vooral bij rode Israëlische wijn wordt toegepast.

Enkele kenmerkende voorbeelden;

Golan Heights Winery, Israëls grootste producent van kwaliteitswijnen, werd in 1983 opgericht door vier kibboetsim en vier moshavim (coöperatieve gemeenschappen). Vanaf de oprichting tot vandaag heeft de Winery zijn stempel gedrukt en zijn invloed op de Israëlische wijnwereld uitgebreid. De oprichting heeft de lokale wijnkaart veranderd en de perceptie van wijnkwaliteit in de geest van de Israëlische consument gevormd.

De wijnmakerij produceert vier labels met een scala aan variëteiten en stijlen: Yarden, Gamla, Hermon en Golan.

Elke wijn is een deel van een puzzel, de veelzijdigheid van onze regio is zeldzaam in de wijnwereld en maakt de puzzel bijzonder complex. Hoofd-wijnmaker Victor Schoenfeld : “Wijn brengt een gevoel van plaats over. Het is mogelijk om het terroir van een wijn te voelen in zijn smaak, aroma en kleur. Wijn drukt de cultuur, taal en mensen van een plaats uit.”

Het leiden van Israëls kwaliteitswijncultuur is geen slogan voor Golan heights winery, maar een doel en manier van leven voor ieder van ons in de Winery. Een streven om kwaliteitswijnen te produceren die de onderscheidende kenmerken van de Golan heights tot uitdrukking brengen: een unieke vulkanische bodem; onze sneeuwstormen in de winter, en lange warme dagen en koude nachten in de zomer; onze winderige en zonovergoten wijngaarden; en ons team van wijnbouwers en wijnmakers, elk met indrukwekkende ervaring, bekwaamheid en creativiteit.

Op dit moment beheert de Winery ongeveer 6.300 dunams (630 hectare) wijngaarden die druiven opleveren. De wijnmakerij heeft ongeveer 20 druivensoorten aangeplant in 28 wijngaarden, verdeeld in ongeveer 450 blokken, op hoogtes variërend van 400 tot bijna 1.200 meter. De blokken worden apart geoogst, en hun wijnen worden apart opgeslagen in roestvrijstalen tanks om hun identiteit en uniciteit te behouden tot de uiteindelijke assemblage. Uit deze grote selectie van kleine blokken kunnen de wijnmakers de meest geschikte blokken kiezen voor de desbetreffende wijn. Bovendien worden enkel wijngaardwijnen geproduceerd in wijnjaren waarin de kwaliteit van de druiven uitzonderlijk is en het terroir van de wijngaard duidelijk tot uiting komt in de wijn.

Een ander model voor kwaliteitswijnen is TwinWineries” een Duits-Israëlisch initiatief ter bevordering van de interculturele dialoog, vergelijkbaar met het “Twin Cities”-concept, maar dan rond wijnboeren en de liefde voor wijn. Een Duitse wijnmakerij en een Israëlische wijnmakerij vormen een los samenwerkingsverband en wisselen kennis en gedachten uit, bezoeken elkaars wijnmakerij en land en ontmoeten elkaar op wijnbeurzen. Identieke Duits-Hebreeuwse borden bij elke wijnmakerij getuigen van het partnerschap.

Kwaliteitswijnen uit Duitsland worden steeds populairder in Israël en evenzo kwaliteitswijnen uit Israël in Duitsland. Deze positieve tendens wordt aldus Renée Salzman verder gestimuleerd en bevorderd door de wederzijdse samenwerking van de tweewijnproducenten. De uitwisseling van studenten tussen Duitsland en Israël bevordert de geest van het “Twin”-initiatief. Het “Twin Wineries”-initiatief ging in 2007 van start en werd in maart 2008 op de ProWein-beurs in Düsseldorf publiekelijk gelanceerd.

In de ontwikkeling van Israëlische kwaliteitswijn mogen de Tzorawijngaarden in de Judean hills evenmin over het hoofd worden gezien.

Terroir, “het gevoel van plaats”, komt alleen tot uitdrukking in edele wijnen aldus Eran Goldwasser. Kleur, aroma en smaak van wijn worden allemaal beïnvloed door de bodem en het klimaat van de wijngaard. De grote kwaliteit en diversiteit van onze wijngaard zorgt voor een rijk palet aan smaken en complexiteiten die tot uitdrukking komen in onze wijnen.

De Shoresh wijngaard ligt hoog in de heuvels van Judea en bestaat uit een groot aantal kleine percelen met verschillende hoogtes en bodems, zoals Moza mergel, Terra-Rosa en diepe kalksteenlagen. Bijgevolg worden de druivensoorten aangeplant volgens hun optimale behoeften. Deze natuurlijke variatie geeft geboorte aan een veelheid van typische terroirs, die wijnen van grote complexiteit en lange levensduur creëren

Onze wijnen zijn aldus Eran, afkomstig van de eigen wijngaarden in de heuvels van Judea, en geven uitdrukking aan het karakter van hun terroir. De wijnen kregen de naam van hun terroir: Judean Hills’ rood en wit, die het historische wijngebied van Judean Hills weerspiegelen; ‘Shoresh’ rood en wit, geproduceerd van druiven op oude terrassen van de Shoresh wijngaard; en het vlaggenschip wijn-‘Misty Hills’, die wordt geproduceerd van een uniek perceel met een uitzonderlijke terroir.