Le Clos de l’Oratoire des Papes red 2020

Een wijnoogst die we niet zullen vergeten … “Er zijn veel woordspelingen geweest over dit wijnjaar, dat van de wijnboeren moest zijn, VIN&VIN. Een jaar dat getekend zal blijven in de geschiedenis van ons bedrijf, maar dat ook zijn stempel zal drukken op onze wijngaarden. – Edouard Guérin

DE KWINTESSENS VAN DE 4 TERROIRS VAN CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE

Clos de l’Oratoire des Papes rood is gemaakt van Grenache, Syrah, Cinsault en Mourvèdre geplant op de vier bodems van Châteauneuf-du-Pape: kiezels, rode zandsteen, kalksteen en saffraan. Deze cuvée komt tot leven in een kelder in het hart van het Prieuré-gebouw, waar de 11 Franse eikenhouten vaten van 75hl en 100hl staan die zijn bestemd voor de vinificatie en de rijping. Tijdens het vinificatieproces wordt de wijn gegist om de impact van de vier terroirs die zo specifiek zijn voor de appellation naar voren te brengen. De wijn rijpt vervolgens 12 maanden in afgeknotte kegelvormige vaten. Bij het proeven belooft de rode Clos de l’Oratoire des Papes de zuiverheid van het fruit, zijdezachte tannines en diepte te onthullen.

PURE FINESSE

“De jaargang 2020 heeft een rode Clos de l’Oratoire des Papes onthuld met een diepte en aromatische finesse die alleen in evenwichtige jaargangen kan worden gevonden. – Edouard Guérin

De winter van 2020 werd gekenmerkt door historisch milde temperaturen, waardoor de knoppen 10 dagen vroeger doorbraken. Deze wijngaard, waarvan men zou denken dat hij door de pausen werd beschermd, ontsnapte aan de vorst en zag een mooie oogst tot stand komen. De bloei verliep zonder problemen. De eerste dagen van de zomer gaven de wijnstokken ‘s nachts respijt, met warme dagen maar koele nachten. De Mistral, die aan het begin van het jaar zo discreet was, heeft eindelijk zijn intrede gedaan om de wijnbouwers van dienst te zijn door te hoge temperaturen tijdens de zomer te voorkomen.

De oogst begon op 25 september en werd onderbroken door stormachtig weer. De herfsttemperaturen zorgden voor een langzame rijping, synoniem met grote finesse, en gaven de druiven de tijd om te rijpen. De jaargang 2020 biedt een rode Clos de l’Oratoire des Papes van grote elegantie, met veel diepte en absoluut getekend door zijn terroir.

De Clos de l’Oratoire des Papes 2020 heeft een mooie diepe kersenkleur. De neus, een en al delicatesse en subtiliteit, onthult de diepste expressie van het terroir. Tonen van verse rode bessen zijn intact en brengen veel gulzigheid, terwijl tonen van bloemen en hooi zorgen voor complexiteit. Zijn jeugdigheid geeft hem een kruidige, peperige toets, wanneer de tijd andere, complexere vruchten en specerijen onthult. In de mond wordt de fijne, delicate structuur gecombineerd met tonen van geplette frambozen, aalbes, bosbes, zoethout en een boeket van bloemen.

De 2020 Clos de l’Oratoire des Papes is op zijn best bij een lams tajine, rijp rundvlees of klein wild. Vanaf 2022 is dit wijnjaar aantrekkelijk als het wordt gedronken bij een temperatuur van ongeveer 16°C, maar het komt beter tot zijn recht als het 3 of 4 uur voor het serveren wordt gedecanteerd. Een wijnjaar waarvan de bewaartermijn makkelijk 10 tot zelfs 15 jaar kan oplopen.

CLOS DE L’ORATOIRE DES PAPES

Aan de poorten van Châteauneuf-du-Pape, in de beschutting van een groene omgeving, ligt een Priorij, een ongewone plaats waar de kelders zijn ondergebracht voor de vinificatie en rijping van grote wijnen, die van de Clos de l’Oratoire des Papes. De geschiedenis gaat terug tot 1880 toen Edouard Amouroux door zijn huwelijk een perceel wijnstokken kreeg dat in een gesloten gebied lag. Dit is wanneer de Clos des Oratoriens werd geboren. Het werd genoemd naar het oratorium dat onder het perceel lag. Zijn zoon, Léonce Amouroux, richtte vervolgens in 1926 het Maison Amouroux op en besloot zijn wijn de naam “Clos de l’Oratoire des Papes” te geven, ter herinnering aan de Pausen die hun zomerpaleis hadden gebouwd op de hoogten van het dorp dat nu Châteauneuf-du-Pape heet. Vandaag de dag is de Clos de l’Oratoire des Papes een van de meest mythische wijnen van de appellation, met een etiket dat ongewijzigd is gebleven sinds zijn creatie. Het vertegenwoordigt de zuiverste expressie van de Châteauneuf-du-Pape terroir. Het werk in de wijngaard wordt uitgevoerd met respect voor de grond en zijn omgeving, om al het leven en de rijkdom te vinden die de bodem nodig heeft. Om diepere, levendigere wijnen te onthullen, brengt Edouard Guerin al zijn passie en knowhow in het land en in de kelder tot uitdrukking.