Lidl: lente wijnassortiment – wit

Het lente-assortiment van Lidl bevat tal van Franse wijnen, een standaardconcept ahw mede omdat de consument, niet alleen in eigen contreien maar ook in tal van nabuurlanden, duidelijk in het Franse aanbod nog steeds zijn gading terugvindt.

Toch verliest de Franse hegemonie stilaan haar kracht, niet alleen ‘nieuwe’ wijnlanden, voor zover we deze term nog mogen gebruiken want Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika zijn stilaan ‘oude’ bekenden die eveneens voor verrassende voltreffers zorgen. Ook de Spaanse aanwezigheid in het Lidl assortiment van witte wijnen groeit langzaam.

In het eerste deel van de witte wijnen ontdekken we Bergereac, Domaine deux Vallées en Entre deux-mers met een extraatje van de Australische Chardonnay Colombard. In een volgende aflevering bespreken we naast enkele Spaanse toppers ook een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc.

Muscadet Sèvre & Maine 2020 – Domaine des Deux Vallées

Van de drie subregionale appellations die samen de Muscadet-wijngaard vormen, is de AOC Muscadet-Sèvre-et-Maine een van de oudste en de belangrijkste in termen van oppervlakte en productievolume. De AOC is hoofdzakelijk begrensd door het departement Loire-Atlantique en strekt zich uit over drieëntwintig gemeenten, verspreid over de hellingen van de valleien van de Sèvre nantaise en de Maine, alsmede over de linkeroever van de Loire en de rand van het moeras van de Goulaine. De wijngaarden zijn aangeplant op zeer uiteenlopende bodems en brengen vrij robuuste wijnen voort die lang bewaard kunnen worden in grote wijnjaren, vaak gerijpt op droesem. In 2011 werd een hiërarchie van de wijngaard vastgesteld; binnen het gebied van de appellation werden drie geografische benamingen gedefinieerd: Clisson, Gorges en Le Pallet; deze drie crus werden afgebakend op het grondgebied van verschillende gemeenten of delen van gemeenten op basis van geologische en microklimatologische criteria: Gorges wordt gekenmerkt door klei die is gevormd door de verandering van gabbros, Clisson door zand van granietachtige oorsprong en Le Pallet door kiezelachtige bodems. De hier geproduceerde wijnen hebben verschillende karakters. Door strenge productdossiers  zijn de opbrengsten veel lager dan in andere regio’s, hoofdreden is de rijping op droesem, 14 à 18 maanden.

Op een familiedomein van een veertigtal hectare, gelegen op de hoogten van Saint Aubin de Luigné, ontdekt u het Domaine des Deux Vallées, een panoramisch domein van kwaliteitswijn. Philippe en René SOCHELEAU produceren wijnen die de kwaliteit van de terroirs van Saint Aubin de Luigné, Rochefort sur Loire, Savennières en Chaume perfect weerspiegelen.

Deze droge witte wijn heeft 12% alc vol. In het glas een bleke, groenachtige gouden kleur met een parelmoerachtige glans als de wijn op droesem heeft gerijpt. In de zones met basisch gesteente, vooral in de Vallet en de Mouzillon, kunnen bronzen accenten voorkomen. In de neus fruitige hints met erg subtiele muskaataroma’s en delicate minerale tonen. Volle mond met ronde smaak gepaard aan enige minerale frisheid. Elegant met intense aroma’s van rijp of gekookt fruit; de krachtige aanzet wordt ondersteund door zuren en een fijne bitterheid, mooie florale finesse.

Bergerac AOP 2018 is een leuke witte droge wijn met 12% alc vol en een ideale serveertemperatuur van 8 à10° C. De Entre-deux-mers AOP 2020, eveneens een droge witte wijn met 13% alc vol ook best op deze temperatuur wordt aangeboden.

Chardonnay Colombard 2021- Cimarosa -Australië

De Chardonnay- Colombard uit Zuidoost-Australië rangschikt zich eerder bij de duurdere wijnen uit de regio, mogelijk een reden waar hij niet zo wijd en zijd bekend is  als andere wijnen uit dezelfde regio. Volgens sommige bronnen zou de vraag het afgelopen jaar zelfs lichtjes zijn teruggelopen. Dit alles niet neem weg dat hij reeds diverse internationale prijzen wist weg te kapen zoals een gouden trofee op het Berlijnse wijnfestival en een gouden medaille op het Concours Mondial de Bruxelles.

De natuurlijke frisheid van de Colombard druif mengt zich goed met de tropische fruitsmaken van de Chardonnay – een typisch succesvolle Australische blend. Rijp, naar meloen geurend fruit dat rond en bevredigend is. Tropische hints en mooi evenwichtig. Past goed bij barbecues of picknicks, maar ook leuke compagnon bij cheddar en gruyère. Sommigen durven hem zelfs te koppelen aan een soep van rode biet en boerenkool, of een soep van boerenkool en appel. Smaak kent duidelijk geen grenzen.

De Chardonnay-Colombard 2021 is een leuke fruitige en frisse wijn, 12% alc vol, ideale smaaktoetsen en aroma’s bij 8 à 10° C.