Moldavië – Château Vartely 14/15

Dit wijnhuis maakt del uit van de nieuwe generatie wijnboeren en werd in 2004 officieel opgericht hoewel de activiteiten reeds enkele jaren liepen. Het heeft tegelijk met de uitbouw van de wijngaarden oog voor de natuur en de ontwikkeling van het oenotoerisme.

Bij de opstart van dit laatste segment werden 3 meerkamer villa’s opgetrokken die respectievelijk de noordelijke, centrale en zuidelijk bouwstijlen van Moldavië weerspiegelen. Gasten krijgen zodoende een ideale weergave van de culturele en architecturale geschiedenis van het land en kunnen zich volledig in de lokale gewoonten inleven.

Bij de aanplantingen werd specifiek aandacht besteed aan de authentieke, lokale rassen zoals Feteasca Regala, Feteasca Neagra en Rara Neagra.

Het domein ligt ruim 50 km ten noorden van de hoofdstad Chisinau en beschikt over ruim 300 ha wijngaarden in de regio Codru en Bugeac. In totaal worden hier jaarlijks zowat 4.5 miljoen flessen gebotteld. De productie richt zich op de Taraboste en Individo brands, wijnen met IGP, ijswijnen, sprakling wijnen, likeurwijnen en distillates. In de meeste van deze brands komen naast de lokale rassen ook internationale wijnrassen aan bod zoals Chardonnay, Traminer, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Shyraz en andere.

Bij de IGP wordt gezorgd voor perfecte assemblages die niet alleen fruitige aroma’s meekrijgen maar ook een leuke frisheid aanbieden met aangename evenwichtige tannines en de nodige elegantie.

Het segment ‘distillates’ omvat Tribut XO, Divin VSOP, Aqua Vie en Rachia di Moscato. Hier ligt het accent op zorgvuldig gedroogd fruit en intense smaak. Het karakter van deze brands is exposief en aangenaam terwijl andere als perfecte disgestif functioneren.

Op de proeftafel:

Vartely spumante

Fijne bubbels, pittig in de neus met hints van citrus, lichte geelwitte kleur, impulsief en speels

Veroverde een gouden medaille op de concours Brussel 2019

Rare boste 2017 – 14% alc vol

Vaste assemblage van 25% Chardonnay en 25% Pinot gris aangevuld met lokale rassen wat zorgt voor een mooie goudgele kleur

Geteeld op zuidgerichte zonnige rivierflanken, fris met mooie aroma’s en fruitig in de mond

Individo rosé 2018 – 13% alc vol

Assemblage van 70% Cabernet sauvignon en 30% Merlot, zalmachtige kleur

Fris en fruitig maar een tikkeltje te zoet

Rara Neagra 2017

Robijnrode kleur en plakkerig in het glas

Fruitige aroma’s in de neus die in de mond aansturen op toetsen van pompelmoes en rijpe rode vruchten. Subtiele hints van cacao en zachte tannines, mooie lange en aangename afdronk

Taraboste resrva 2016

Assemblage Cabernet Sauvignon 70% en 30% Merlot, 14.5% alc vol

Stevige rode kleur met purperen glinsteringen

Gerijpt in nieuwe eiken vaten ,in de mond subtiele hits van hout met toch evenwichtige tannines, accenten van kreupelhout en delicate toetsen van cacao. Leuke en elegante wijn

Sweet chardonnay 2013

Leuk goudkeurig, behoorlijk zoet met slechts 11% alc vol

Toetsen van geel fruit en honig