Moldavië – Tasting Invino 13/15

INVINO Project: alle beste wijnen van Moldavië midden in het centrum van Chisinau. INVINO is een plek voor mensen die in staat zijn om eigenheid en het harmonieuze evenwicht van de met liefde gekozen wijnen te waarderen. Het advies van een ervaren sommelier laat je gewoonweg het verschil aanvoelen tussen een authentieke enoteca en een franchisehandelaar. INVINO enoteca is opgericht door een groep gepassioneerde wijnliefhebbers die hun passie met de gasten willen delen.

Enoteca Invino ligt in het centrum van Chisinau en is tegelijkertijd een club voor echte wijnliefhebbers en een toeristische trekpleister. De initiatiefnemers streven er naar om de duizenden jaren wijnbouwgeschiedenis van Moldavië in de kijker te stellen, zeker nu de wijnbouw opnieuw openbloeit .

“Wijn is een plezier, het is een ingewikkeld, levendig en veranderlijk product, meer zelfs dan een product, het is een onbetwistbaar onderdeel van de Moldavische samenleving. Wijn is zo veelzijdig en onvoorspelbaar als het leven zelf. Hou van wijn en begrijp hem, en je leven zal een nieuwe betekenis krijgen”. Zegt Mihai Druta, voorzitter van de Moldavische Sommelier Vereniging, Chef-kok-sommelier van Enoteca INVINO. Inna Shangina, sommelier van Enoteca Invino vult aan: “Wanneer je wijn proeft, word je deel van een ritueel, een mysterie dat je kan helpen om alle nuances van smaak, de rijkdom aan aroma’s en misschien zelfs de ziel van de wijnmaker te ontdekken.”

Een enoteca is een verzameling van indrukken over elke nieuwe smaak en aroma: over hun kwaliteit, harmonie, intensiteit en typische eigenschappen. Invino kiest zorgvuldig de wijnen uit de beste wijnbouwgebieden van Moldavië, waardoor ze een unieke wijncollectie konden samenstellen die momenteel bestaat uit een collectie van meer dan 250 legborden met de beste prijs-kwaliteitsverhouding en heeft meer dan 10.000 flessen in voorraad.

Omdat kwaliteit een vaste waarde is, worden de wijnen uit deze collectie gekozen per druivensoort en niet per producent. In de schappen vindt men nog steeds droge rassenwijnen en -melanges, dessertwijnen, mousserende wijnen en bruine (champagne), maar ook sterke dranken op basis van druiven-eau-de-vie. Invino werkt met wijnen van alle prijsklassen: De “alledaagse” wijnen van de categorie Select, de wijnen die gerijpt zijn in eikenhouten vaten van de categorie Reserve, die een groot potentieel hebben om lang bewaard te worden, en de wijnen van de categorie Premium Reserve, uitzonderlijke wijnen bestemd voor echte wijnkenners en verzamelaars – deze wijnen zijn vintage en legendarisch, elk met zijn eigen geschiedenis.

Op de proeftafel:

Novak 2017 – 12.5 alc vol

Oogst van speciale druiven in de regio Valul lul Traian.

Mooi fruitige aroma’s in de neus, fris aromatisch in de mond, leuke afdronk en zeer elegante wijn

Fumé blanc 2016 Fautor- regio Valul lul Traian

Productie van 5000 flessen, leuke strogele kleur

mooi aromatische neus met hints van witte bloemen, gerijpt op eik

ietwat speciale smaak maar erg lekker

Cabernet sauvignon 2015 – 14.5 % alc vol

Maturatie in eiken vaten gedurende 2 jaar

Stevige kleur en toch mooie aroma’s, volronde aanzet, bespeelt het volledige middenpalet met leuke fruitige toetsen en subtiele hints van cacao, evenwichtig en lange gezellige afdronk

5 elemente -2015

Wijnhuis Equinox, een assemblage van 5 wijnrassen, Merlot, Syrah, Malbec, Rare Neagra en Carmenere. Maak deel uit van het special designlabel

Leuke kleur, aantrekkelijke aroma’s van rijp rood fruit in de neus. Forse volronde aanzet in de mond met fruitige toetsen, hints van kreupelhout, elegant en evenwichtige tannines