Moldavië – restaurant La Placinte – Chisinau 10/15

In het centrum van de Moldavische hoofdstad Chisinau op wandelafstand van het National city park is dit populaire restaurant de ganse dag een grote wriemelende mierennest.

Een bijzonder grote ruimte met brede ramen en moderne tafeltjes die makkelijk bij mekaar kunnen worden geschoven. Een jeugdig interieur zonder veel poespas dat men moeilijk kan catalogeren. Wanneer je de borden van de gasten bekijkt krijg je de indruk je in een in fastfood restaurant te bevinden, maar achter je rug merk je keurige uitgebreide borden die de traditionele gerechten aanbieden. Een absolute mix dus, wellicht werkt deze manifeste combinatie de populariteit in de hand, bovendien is de toegangsdrempel bijzonder laag wat het voor de doorsnee Moldaaf makkelijk moet maken om hier aan het sociale leven deel te nemen.

Het onthaal in La Placinte is vriendelijk en joviaal en dit ondanks de bruisende drukte. Het voorgerecht, echt traditioneel, een reeks tapas en snacks idem dito zoals in de betere restaurants van Chisinau. Het personeel is attent en voorkomend en verduidelijk met kennis van zaken én de werking van het restaurant én de kaart en het voorbereide menu. Weliswaar geen burger of meeneempizza maar enkele typische creaties van de hoofdstad.

Als entrée een frisse salade die net als in tal van andere landen rond de Zwarte zee een basis legt in de maag en zeer bevorderlijk is voor de spijsvertering. Een dampende en geurende bouillon is erg lekker en dit ondanks het feit dat de buitentemperatuur net onder de tropische grens blijft.

Ons hoofdgerecht is een heerlijk gebakken kipfilet en een mooi mals stukje rundvlees, fijn gegaard en bescheiden maar degelijk gekruid. Als garnituur opnieuw een salade met tomaat, ei en kaassnippers, zeer fijne mayonaise en enkele bereidingen van rijst.

Rondom ons nieuwsgierige blikken van wellicht buurtbewoners die een levensgrote burger met sla en geitenkaas verorberen en nauwelijks begrijpen dat die Westerlingen ‘hun’ burger niet lusten. Als afsluiter een stukje kaastaart en een stevige overdekte kriekentaart met bladerdeeg en bloemsuiker. We wanen ons warempel in grootmoeders keuken …

Beslist het ontdekken waard mocht je ooit in Chsisinau terechtkomen. Verwacht geen Michelinkeuken maar baseer je vooral op het joviale onthaal en het samengaan van diverse restaurantformules. Zelfs met wijnen blijft La Placinte zeker betaalbaar.