My Wine Day Moldavië – Negru du Purcari 2018

Het wijnhuis Purcari van de Purcari wine group –PWC, nabij de Dniestr rivier en niet zo ver van de zwarte zee werd in 1827 door Franse kolonisten gesticht en groeide uit tot de grootste wijnproducent/wijnexportateur van Moldavië. Beursgenoteerd sinds febrauri 2018 is het eveneens het eerste Moldavische en Roemeense wijnhuis dat deze overstap maakte.

Dit topdomein in het zuidoosten van Moldavië (wijnregio Stefan Voda) ligt tussen de Dniester rivier en op 30 km van de Zwarte Zee. In 1847 behaalde dit domein een gouden medaille met de Negru de Purcari op de wijnexpo van Parijs (iedereen was in de veronderstelling dat deze wijn een topbordeaux was). Groot was de verwondering toen bleek dat deze wijn uit een onbekend klein dorpje uit Oost-Europa kwam. Intussen is Purcari uitgegroeid tot een modern en groot wijnbedrijf. In 2017 werd Purcari door Decanter uitgeroepen tot beste wijndomein in Oost-Europa

Een van de topwijnen van het huis, Negru de Purcari vintage 1948, genoot decennia lang wereldbekendheid. Purcari was in de 20ste eeuw ook een vaste leverancier aan het Roemeense en Britse koningshuis.

De groep baat momenteel 4 eigen wijngaarden uit in Moldavië en Roemenië, goed voor meer dan 1200 ha en heeft een aantal lang lopende contracten met andere wijnbouwers. Bij deze vinden regelmatig controles plaats zowat van betreft de teelt, de oogst van kwalitatieve druiven, het wijnproces, als van het ondersteunend technisch materiaal.

Ruim 75% van hun Moldavische productie situeert zich in het premium segment, van de Roemeense productie hoort 25% van de productie in dit segment thuis, percentage dat continu aangroeit. De kwalitatieve wijnen van de PWG-groep veroverden in de periode 2014-2018 meer dan 350 internationale medailles.

De bekendste druif in Moldavië is de Rara Neagra (de zeldzame zwarte) waarvan o.a. de befaamde Negru de Purcari wijn gemaakt is. Deze Moldavische wijn is een blend van de klassieke Cabernet Sauvignon met Saperavi en Rara Neagra.

Op de proeftafel: Negru de Purcari 2018

Gerijpte droge, rode wijn, assemblage van 55% Cabernet Sauvignon 40% Saperavi 5% Rară Neagră. Manueel geoogst en gerijpt in Franse eikenhouten vaten gedurende 18 maanden. Meer dan eens wordt hij omschreven als een stalen vuist in een fluwelen handschoen, soms ook als de koning van de Moldavische wijnen, nobel, rijke structuur en perfect boeket.

Purcari zet Moldavië op de wereld wijnkaart met deze beroemde edele blend, Meerdere Europese Royals zetten hem jarenlang op de huiskaart. Een complexe gesprekswijn die serieus maar aanspreekbaar is, elegant maar rijp om te drinken.

Intense robijnrode kleur met granaattint. Deze wijn verleidt met een fluwelen smaak, evenwichtig met eiken- en fruittonen. Het boeket verrast met fijne tinten pruimen, chocolade, vijgen en ontwikkelt zich in de loop der tijd en onthult de fijne aroma’s van vanille en saffraan. Negru de Purcari fascineert met een nobele en prachtige smaak, de waarde ervan neemt elk jaar toe. Edele wijn met rijke structuur en royaal bouquet, Geserveerd bij 18 tot 20° c wordt hij meer dan eens geroemd om zijn koninklijke smaak. Een ideale partner bij gerijpte kazen en nobele wildgerechten.

Wijnanalyse: Alcohol: 14,0% Totaal zuurgehalte: 5,4 g/dm3 Vluchtig zuurgehalte: 0,54 g/dm3 Totaal SO2: 90 mg/dm3 Totaal suikers: 3,2 g/dm3