Restaurant La Ballete – Collioure

Genesteld in de Relais des 3 Mas die tegen een heuvelflank in de baai van Collioure werd opgetrokken, baadt het restaurant la Balette figuurlijk in het zilte water. Grote ramen, bieden een uitzicht op de veelkleurige woningen aan de overzijde van de baai terwijl je op het zonovergoten terras alle wereldse zorgen terzijde schuift om van de zilte toetsen van de zee en de authentieke Catalaanse specialiteiten te genieten. Afdalen naar de hemelse geneugten – het restaurant ligt op zeeniveau terwijl de lobby en de kamers minstens een 25-tal treden hoger liggen – doe je met plezier, terwijl het klimwerk na de maaltijd, extra stimulansen biedt voor een perfecte spijsvertering.

Sinds 2009 zwaait chef Frédéric Bacquie de plak achter de fornuizen van la Balette. Hij biedt een ruime keuze om de keuken van de terroirs van de Roussillon in alle glorie te ontdekken en combineert de extreme versheid van zijn ingrediënten met seizoengebonden toetsen. Dit alles vanuit het bewustzijn dat de maaltijden voor de gasten, telkens opnieuw een beleving vormen, intense verlangens vervullen, kortom nemen ze een uitzonderlijk moment in het leven van de gasten in beslag.

Een attente begeleiding tijdens de maaltijd en oog voor detail zijn dan ook elementen die het zaal- en keukenteam nauw aan het hart liggen. Het interieur oogt gezellig met charmante plekjes, de tafelpresentatie met gesteven tafelrokken en prachtig bestek geeft extra allures vermengd met een vleugje luxe. Deze basiselementen geven duidelijk aan dat de gast welkom is en dat hem diverse verrassingen te wachten staan.

Naast de traditionele kaart die met opzet beperkt werd gehouden om de nodige versheid van de producten te garanderen, serveert Frédéric een aantal suggestieve menu’s. Blikvanger is het menu ‘Bien–être’, menu dat in principe door de gasten wordt geserveerd, ze worden immers uitgenodigd om een aantal basisregels te respecteren zodat de overige gasten niet worden gestoord. Tot de huisregels behoren o.m. het uitschakelen van de mobiele telefoons, in de zaal is er een rookverbod, maar ook op het terras werden specifieke rookzones ingevoerd, de toekomstige gastronomen zijn er van harte welkom maar het jonge volkje heeft het soms moeilijk om zich de ganse maaltijd rustig te houden, reden waarom een recreatieve speel- en ravotzone ter beschikking staat onder leiding van gespecialiseerd personeel.

De lunch van maandag tot zaterdag kost 30€ en bestaat uit proevertjes, dagschotel en een dessert en is vergezeld van een glas huiswijn. Het Cap Bear menu, hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht, pre-dessert en dessert kost 49€, het menu Fil de Saison, 72€ omvat hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht vis, hoofdgerecht vlees en dessert terwijl het menu Dans l’Air du Temps, 105€, bestaat uit proevertjes, voorgerecht,  twee tussengerechten, hoofdgerecht, pre-dessert en dessert. Hier gaat Frédéric grasduinen in het aanbod van de dag en zorgt hij voor een opeenvolging van degustatieve gastronomische creaties die de smaakpapillen optimaal moeten verwennen, In het globaal aanbod zit eveneens een vegetarisch menu, 49€, dat een evenwaardige samenstelling van het menu Cap Bear wegdraagt.

Bij het aperitief werd een mooi assortiment hapjes gepresenteerd die zowel de rijkdom van de zee als van het land etaleerden. Een pittig mosseltje met piment d’espelet en een coquille met schijfje radijs en espuma van kreeft wisten ons alleszins te bekoren. Bij het voorgerecht ging Frédéric op zoek naar kosmopolitische creaties die hij met chip van topinambour, uitjes, partjes aardappel, truffel en enkele zilte accenten tot een leuk gerecht wist samen te brengen. Als hoofdgerecht waarbij de curry als basiselement en oosters accentje fungeerde, bestond uit wilde zeewolf op vel gebakken, roulade van fijne risotto in zoete prei en een goudgele romige currysaus. Ook hier kwam een leuk, aangenaam maar evenwichtig smaakpalet aan de oppervlakte. Exotische fruitaccenten kregen een dominante rol in het dessert, kokosnoot, groene citroen, ’n koekje van passievruchten en ananas zorgden voor aangename smaaktoetsen.

La Balette – c/o relais de 3 Mas – route de Pont Vendres – Collioure

www.relaisdetroismas.com

Gesloten in december en januari, op maandag, dinsdag en woensdagmiddag behoudens de periode april tot september.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes

gezellig interieur

leuke smaakassociaties

attente bediening

mooi wijnassortiment

gedragscode gebundeld in menu ‘Bien-être’

Michelin:       1 ster

heeft voeten in de baai van Collioure

regio Catalonië op het bord

respect voor authentieke producten

dagverse vis

interessante wijnkaart