Ribera 4: Trilogie Haciënda Monasterio – Legaris – Tr3smanos

Het hotel Torremilanos in Aranda del Duero was onze uitvalsbasis voor een roadtrip doorheen de Ribera del Duero waarbij we globaal een 15-tal wijnhuizen konden bezoeken. De locaties zijn erg divers en onze roadtrip bood meteen de kans om het heuvelachtige maar toch prachtige hinterland met vele kleine dorpjes en stadjes te ontdekken waar de authentieke Spaanse levensgewoonten nog schering en inslag zijn.

Hacienda Monasterio is een domein van 146 ha met 70% aanplantingen van Tempranillo, hoofdzakelijk op terroirs van limestone en klei. De meeste percelen liggen op een gemiddelde hoogte van 820m, meestal op de noordzijde van de vallei waardoor de ranken van een optimale zoninval kunnen genieten. Het domein werd officieel in 1990 opgericht en startte met aanplantingen in 1991 en 1992. De opbrengst ligt net iets boven de 3000 kg/ha. Door de diverse inspanningen op ecologisch vlak ontving het bedrijf aldus Carlos del Rio, de officiële certificering voor biologische teelt en rijpt de wijnen voluit op Franse eik.

Op de proeftafel:

Monasterio 2017 – 15% alc vol

Frisse wijn met fruitige toetsen, subtiele tannines en roodbruine kleur. Organic wine, jong maar wel toegankelijk

Monasterio 2016 – 15% alc vol

Assemblage van 80% Tempranillo, 10% Merlot en 10% Cabernet Sauvignon. Leuke rode kleur, plakkerig in het glas. In de neus gezellige aroma’s van rood en zwart fruit. Is een ‘curioso’ wijn, een traditionele wijn van een figuurlijk vlot wijnjaar. In de mond erg vlot met goede fruitige smaak.

Monasterio Reserva 2014 -15%alc vol

Assemblage van 80% Tempranillo en 20 % Cabernet Sauvignon. Purperrode kleur en plakkerig in het glas. Mooie aroma’s in de neus die in de mond zorgen voor een volronde aanzet. 2015 was een warm wijnjaar dat leuke aciditeit geeft met subtiele hints van chocolade en zachte tannines. Elegante en gezellige afdronk.

Monasterio Gran reserva 2014 – 15% alc vol

Een reserva special met leuke kleur die in de neus zorgt voor complexe fruitige toetsen met subtiele kruidige accenten. In de mond een mooie balans met delicate tannines, fruitige hints. Blijft na de rijping op eik nog minstens 2 jaar narijpen op fles. Elegante afdronk

Montecastro 2015 – 15% alc vol

Frisse wijn uit wijngaarden 25 km van de chai op een hoogte van 920m. Is een assemblage van 95% Tempranillo en 5% Cabernet Sauvignon of 5 % Malbec naargelang het wijnjaar.

Montecastro reserva 2014 – 15.5% alc vol

Productie van 80 tot 100.000 flessen per jaar van een wijndomein van 26 ha. Leuke kleur en mooie fruitige aromatische toetsen. Mooi fris en gezellig in de mond met fijne tannines en weelderig fruit. Aangename en gezellige wijn met elegante accenten.

Legaris is een moderne wijnmakerij: de Codorníu-groep is in 1999 begonnen met de bouw ervan. Deze wijnmakerij is ontworpen door architect Domingo Triay als een ruimte om de wijncultuur te versterken. Met een hoofdzakelijk kubieke structuur is het gebouw verdeeld in vier grote blokken in de vorm van een kruis en op twee niveaus. De bovenverdieping is bijna uitsluitend voor bezoekers, terwijl de benedenverdieping de faciliteiten voor de productie en rijping van de wijn bevat, met ruimtes voor strikt professioneel gebruik.

Op de proeftafel:

Olmedillo 2015

De lancering van de Vinos de Pueblo serie markeert het begin van een nieuwe etappe waarmee men de rijkdom, het unieke karakter en de diversiteit van de Ribera del Duero willen uitdrukken. Een zeer authentiek Ribera del Duero met donkerrode kleur ondanks de vroege oogst. Leuke Tinta Fina die de kracht en persoonlijkheid van de regio Olmedillo de Toa volledig weerspiegelt.

Moradillo 2013

Eveneens een wijn uit de Vinos de Pueblo serie, mooi kersenrood ondanks de vroege oogst en plakkerig in het glas boordevol fruitige aroma’s in de neus. In de mond een aangename wijn met leuk rijpend karakter. Zachte tannines en hints van rood en zwart fruit beheersen de afdronk.

Calmo 2014

Calmo Legaris, een 100% Tinto Fino wijn. Zeer intense aroma’s die in de neus worden doorweven van toasty accenten en kruidige hints, De rijke basisstructuur geeft in de mond mooie complexe fruitige toetsen met accenten van cacao en chocolade en subtiele hints van tabak. Elegante en lange afdronk.

Paramos 2015

Páramo Legaris is een 100% Tinto Fino wijn, zeer intens donker-kersenrood met paarse tinten. Intense neus van rood fruit met geroosterde nuances. Fris en smakelijk in de mond met zijdeachtige, afgeronde tannines. Rijpt op 66% Franse en 34% Amerikaanse eik.

Reserva 2014

Wijn gemaakt met 100% Tinto Fino, rijpt 18 maand op Franse eik waarvan 1/3 nieuwe eigen vaten. Een diepe bordeauxrode kleur met kastanjebruine tinten. De neus heeft intense aroma’s van zeer rijp donker fruit met hints van braam en pruim. Deze aroma’s worden gecombineerd met geroosterde noten, fijn hout, koffie, cacao en zoete kruiden. In de mond een stevige body, fluweelachtige tannines en bezit een grote bewaarcapaciteit.

Crianza 2016

Wijn die meestal geproduceerd wordt met de Tinto Fino variëteit in combinatie met een kleine bijdrage van Cabernet Sauvignon, 9 maand gerijpt op eik. Diep kersenrood met een violette rand. In de neus intense aroma’s van rijp rood fruit en subtiele hints van vanille en kokosnoot dankzij de rijping op eikenhout. In de mond, volle smaak, levendig, goede structuur en intense fruitige aroma’s met subtiele hints van cacao en tabak.

Lagar de Proventus is het moederhuis achter de Tr3smanos wijnen. Het wijnhuis bevindt zich naar eigen zeggen in de ‘goudmijn’ van de Ribera del Duero en heeft als symbool een oude olijfboom die naar schatting meer dan 1000 jaar oud is, durfdenkers beweren zelfs dat deze boom meer dan 1500 levensjaren telt.

De wijnteelt en het wijnmaken berust op een moderne technische infrastructuur, de productie van kwalitatieve wijnen op basis van een met zorg onderhouden wijngaard en de passie van de wijnbouwers, een geheel dat voor perfecte wijnen moet zorgen. Tr3smanos bundelt aldus Pedro Aibar, directeur generaal, zijn productie onder de slogan ‘origin, authenticiteit, passie en avant-garde’.

Op de proeftafel:

Tr3smanos 2017

Licht purperrode kleur en plakkerig in het glas. Mooie fruitige aroma’s in de neus met hints van wild fruit, in de mond een mooie aanzet met toetsen van zeer rijp fruit, subtiele tannines en gezellige afdronk.

Tr3smanos 2016 – 14.5% alc vol

Mooie donkerrode kleur. Selectie van de beste trossen van meerdere percelen, rijpt 16 maand op nieuwe Franse eik. Leuke fruitige aroma’s in de neus met delicate hints van koffie en cacao. Volrond in de mond met leuke toetsen van rijp rood en zwart fruit, mooie zachte tannines en licht elegante afdronk.

Tr3smanos 2014

Donkerrood met fine purperen glinsteringen. Weelderige en complexe aroma’s in de neus met vluchtige toetsen van koffie en cacao. Stevige aanzet in de mond, de fruitige toetsen bespelen het volledige smaakpalet, leuke hints van tabak, kreupelhout en mooie tannines. Lange elegante afdronk.

TM 2016 – 14.5% alc vol

Sappen rijpen 24 maand op eik. Donkerrode kleur. Mooie fruitige toetsen in de neus die bij een stevige aanzet in de mond hun fruitig karakter volledig bewaren. Elegante wijn met lange afdronk.