Rural: een sterk concept als symbool voor de tijdsgeest

Onder impuls van Moma Group trekt de Franse chef Marc Veyrat naar Parijs om er (eindelijk) te gaan wonen. Hij brengt er een hedendaagse versie van de herberg van weleer. Hij bekijkt deze door een romantische bril en maakt er een tijdloze illusie van die alle clichés achter zich laat of er alleszins met veel humor een twist aan geeft. Hij houdt van contrasten en verrassingen en kiest daarom voor het grootsteedse kader van het Palais des Congrès om er zijn bucolische verhaal te vertellen.

Hij biedt er een genereuze, welgevulde en eerlijke tafel met oude (en nieuwe) klassiekers van eigen makelij. Zijn doel: natuurlijke en vooral lekkere gerechten presenteren tegen redelijke prijzen.

Als voorgerecht serveert hij bijvoorbeeld terrines en koolsla, maar ook stoofpotjes (snoekworst met ijzerkuid, kalfsblanquette, varkensworst met groenten enzovoort). Zowel de typische gerechten uit de bergen als de valleikeuken komen aan bod. Het dessertbuffet, gepresenteerd op een robuuste houten tafel, bevat al de toppers uit onze jeugdjaren: appelvlaai, taart uit de Savoie met een coulis van bosbessen, griesmeeltaart, pralinetaart…

In Rural draait alles om een service met de glimlach, stevige porties en een hartelijk onthaal voor iedereen: van de kleintjes die hun eigen hutje krijgen tot de volwassenen die kunnen plaatsnemen op comfortabele stoelen. Het levendige restaurant is helemaal geïntegreerd in het kader van de ‘Boutiques du Palais’, die zich rondom het Palais des Congrès bevinden. Van het plattelandsontbijt ’s ochtends tot het diner onder vrienden, de zondagse familiebrunch of de zakenlunch: hier kom je iedereen tegen en sla je een praatje met allerlei mensen, alsof je je bevondt in een klein cafeetje ergens op een dorpspleintje.

De inrichting werd verzorgd door de Belgische architect Lionel Jadot, die graag af en toe ons lage landje bij de zee verruilt voor de Franse Alpen, waar hij een tweede woonst heeft op een paar bergweiden afstand van Marc Veyrat. Na tal van eerdere verwezenlijkingen in binnen- en buitenland, is dit ook voor hem zijn eerste creatie in Parijs. Deze twee sterke figuren, de één als boegbeeld van de binnenhuisarchitecteur, de ander van de Franse keuken, hebben samen gezorgd voor een aangename ontmoetingsplek waar iedereen zich op zijn gemak voelt, vlak bij het Palais des Congrès.

De inspiratie ‘rural’ door Lionel Jadot

“Echte, ruwe materie. Dat is wat me het meeste boeit. Ze vertelt ons verhalen zonder weerga, die niet bepaald over een zekere tijd gaan maar vooral over eerlijkheid. Ik heb het niet zo voor gelikte decors. Ik hou ervan in de muren te schrapen om door te dringen tot wat ze ooit geweest zijn.” zegt Lionel Jadot.

Bij Rural moest alles ‘echt’ zijn, en even authentiek als Marc Veyrat zelf! Het mocht ook geen imitatie worden, we zijn hier immers niet in de Savoie maar in Parijs, in een betonnen gebouw. Het is trouwens met dat beton dat ik gespeeld heb. Ik heb gebruikgemaakt van de ongekunsteldheid van dit minerale gebouw. Ik heb een ruimte gecreëerd met gerecycleerd hout dat ik overal verzameld heb en uit verschillende tijdperken stamt.

Balken in gelamineerd hout afkomstig van een smeedwerkatelier uit de jaren zestig. Balken in dennenhout afkomstig van herenhuizen uit het begin van de eeuw, planken van schuurgevels uit 1870, stukken marmer gerecupereerd bij een marmergroeve, de onderkanten van gipsen kuipen recht uit het atelier. Balken ook die ooit de structuur ondersteunden van een aanlegponton van een textielatelier, die werden opgedoken uit het water.

Houtresten van schrijnwerkerijen, oude deuren en vensterkozijnen uit heel Europa, daterend van de zeventiende tot de twintigste eeuw. Takken van de rodondendrons in mijn tuin, en stukken steen. Geen stoffen die afkomstig zijn van gerenommeerde leveranciers, maar echte keukenhanddoeken, dweilen en oude patchworks uit grootmoeders tijd.

Geen lampen uit een catalogus, maar bergen borden met een stuk af, kommen in aardewerk, kopjes met bloemen en rieten voorwerpen. Kortom, alleen authentieke stukken waarvoor geen rekening gehouden werd met gangbare concepten. Alles heeft hier een verhaal, is handgemaakt door echte ambachtsmannen. Dat is namelijk de rode draad door heel dit verhaal: op deze plek wordt ambachtelijk werk gecombineerd, worden meubelen herbestemd en echte materialen op bijzondere manieren met elkaar verbonden. Het plattelandsgevoel is een geestesgesteldheid die leidt tot een zoektocht naar de essentiële dingen rondom zich, eerder dan naar een geografische locatie.”

RURAL Marc Veyrat PALAIS DES CONGRES, 2 place de la Porte Maillot & 78 boulevard Gouvion St Cyr, 75017 Paris – Tel. +33 (0)1 72 69 03 03. Rural is 24/7 open, en biedt mogelijkheden voor de lunch of het diner vanaf 24 euro.

www.rural-paris.com