Valentijn Bergers pakt iedereen in
The Lemon Tree uit Deventer is de trotse winnaar van Hollands Best Delivery 2021. Chefkok Valentijn Bergers en zijn brigade pakte iedereen in met hun ‘Grand 25’, een chique box met hapjes, die mensen thuis in een handomdraai een echte restaurantbeleving in coronatijd biedt. De juryleden kwamen superlatieven te kort na de spannende battle tijdens Horecava Limited.
‘Een origineel concept, perfect samenspel van smaken, goed op temperatuur, mooie textuur. Maar wat was het spannend’, aldus juryvoorzitter en celebrity Pierre Wind. De voorsprong op de nummer twee, Phood Kitchen uit Eindhoven, was minimaal. Eigenaar Timothy Elfring maakte diepe indruk met zijn verse, onbewerkte en biologisch geteelde producten uit de eigen Aqua Urban Farm. Ook Bart Mentink van organisator La Street Food was sprakeloos. ‘Via een aquaponicsysteem kweken zij hun eigen groente en vis. De bladgroenten liggen op water. Daarin zwemmen vissen, die met hun mest de planten voeden. Tegelijkertijd zuiveren de groenten het water. Een slimme kringloop met veel voordelen op het gebied van duurzaamheid.’ Bewonderende blikken kreeg Elfring tijdens de battle ook van buurman en uiteindelijke winnaar Valentijn Bergers. Bergers: ‘Hoe zij bezig waren, echt fantastisch, wat een mooi concept! Ik had hen ook de overwinning gegund.’ Bergers’ hart onder de riem richting zijn collega was tekenend voor de sfeer tijdens Hollands Best Delivery. De passie en het onderling respect dropen ervan af.
De vijf deelnemers bereidden in dertig minuten vijf porties, voor elk jurylid één, met minimaal één ingrediënt van LA Streetfood. Na de bereiding sprintten ze met het bezorggerecht naar twee gereedstaande fietsers van ChapChap. De koeriers fietsten daarna door de lege hallen van de RAI en bezorgden het gerecht na een kwartier bij de jury. Na uitleg van het concept door de deelnemers mochten Pierre Wind, Marjon Prummel, hoofdredacteur van Misset Horeca, foodie Renco Schipper van restaurant Company Europe, Djurre Aandewiel van Hajé Restaurants & Hotels en Khalid Oubaha van K.O. Company proeven, wikken en wegen. Een zware dobber, alle vijf finalisten scoorden hoge punten. Uiteindelijk waren de verschillen klein. Ron Blaauw maakte het podium compleet met zijn spareribs. ‘Een smaaksensatie en een fantastische verpakking’, aldus de jury. Eetcafé San Blas uit Schin op Geul volgde op de voet met gerookte Limburgse Livar buikspek; Padres Place uit Utrecht sloot de rij met een eervolle vijfde stek.
Bart Mentink: ‘Als je ziet hoe horecaondernemers binnen no-time kunnen inspringen op de veranderende omstandigheden en hele logistieke eenheden optuigen zonder aan kwaliteit in te boeten, fantastisch gewoon. Ik ben blij dat we hen in samenwerking met Horecava een podium hebben kunnen bieden. Natuurlijk een beetje surrealistisch in lege hallen en met inachtname van alle RIVM-maatregelen, maar de ambiance was geweldig.’ Ook dankzij Tante Roosje, het nostalgische café aan het Rembrandtplein in Amsterdam, dat de echte horecasfeer er echt in bracht. ‘Cafés zijn het hardst getroffen door de coranacrisis. Dat uitgerekend zo’n café belangeloos meedoet, hier een DJ-booth neerzet en champagneflessen ontwikkelt met eigen logo en die van de Horecava, zegt veel over de daadkracht en solidariteit van de branche.’
Ondanks het succes hoopt hij dat Hollands Best Delivery een eenmalig evenement blijft en de Horecava volgend jaar weer fysiek plaatsvindt. ‘Dat betekent dat corona de wereld uit is en iedereen in horecabranche weer gasten kan ontvangen.’
Illustratie horecava/rose mentink