Topchef Lionel Rigolet creëert desserts met Zusto

Topchef Lionel Rigolet heeft een primeur: voortaan bereidt hij het merendeel van de desserts in zijn Brusselse sterrenrestaurant Comme chez Soi op basis van de nieuwe suikervervanger Zùsto. Een proefpubliek kon vaststellen dat producten met Zùsto minstens even lekker smaken als hun klassieke tegenhangers. En dat betekent uitstekend nieuws voor de groeiende groep diabetici en mensen die graag hun suikerverbruik willen verminderen.

Lionel Rigolet was al langer op zoek naar een geschikte suikervervanger, omdat zijn klanten ernaar vroegen en omdat hij er zelf van overtuigd is dat we met zijn allen minder suiker moeten eten. Eerdere pogingen met andere producten voldeden echter niet aan zijn strenge eisen. Toen hij via via iets opving over de nieuwe, hoogwaardige suikervervanger Zùsto op basis van plantaardige vezels, was zijn interesse meteen gewekt. Ook het feit dat Zùsto suiker in een verhouding van 1 op 1 vervangt en hij zijn recepten dus niet hoeft aan te passen, is een enorm voordeel. Bovendien bevat Zùsto 75 % minder calorieën dan suiker en geeft het product hetzelfde mondgevoel, dezelfde aroma’s en dezelfde crunch als suiker.

En zo kwam het dat Rigolet al in een vroeg stadium met Zùsto kon experimenteren. Hij schotelde zijn klanten desserts voor op basis van Zùsto en vroeg hun wat ze ervan vonden. De reacties waren unaniem positief. Niet per toeval op Wereld Diabetes Dag, maakte hij bekend dat een groot aantal van de schitterende desserts op zijn kaart met Zùsto zijn bereid. Nog niet allemaal, want chocolade met Zùsto is nog niet op de markt, maar daar wordt hard aan gewerkt. Met zijn initiatief spreekt hij een ruime doelgroep aan: het aantal Belgen met diabetes is in vijftien jaar tijd immers verdubbeld, zo blijkt uit recente cijfers. Meer dan één miljoen Belgen heeft te veel suiker in het bloed, en hun aantal zal blijven stijgen. Nu al is 8 tot 10 % van de westerse bevolking diabeet, en een nog grotere groep wil zijn suikerverbruik terugdringen.

De onafhankelijke professoren Prof. em. Dr Raoul Rottiers, endocrinoloog-diabetoloog, en Prof. em. Dr. Ir. André Huyghebaert, specialist chemie en technologie van levensmiddelen, zijn blij met het initiatief: “We weten sinds enkele dagen dat Lionel Rigolet met zijn Comme chez Soi weer erg hoog scoort bij Gault-Millau. Op de Wereld Diabetes Dag reikt zijn ambitie nog een stukje verder. Mensen met diabetes die toch af en toe een fijn restaurant willen bezoeken, krijgen nu de kans een aantrekkelijk dessert te kiezen, zonder hun diabetesregulatie in de war te sturen. En dat geldt net zo goed voor iedereen die met overgewicht kampt en moeilijk nee kan zeggen tegen een zoet nagerecht.”