Valentijnspecial – IGP Pakhus – Vins Ravier

Vins Ravier is een familiebedrijf waarvan de wijngaard ligt in de Cluse de Chambéry, op de hellingen van de alpiene massieven: het Chartreuse-massief aan de ene kant en het Bauges-massief aan de andere kant, beide nu geklasseerd als regionaal park. Een deel van de wijnstokken is aangeplant op de klei-kalksteen-rots van Mont Granier.

Op Domaine Ravier is wijn al generaties lang een familieaangelegenheid. In de eerste plaats is dat Philippe, telg uit een familie van Savoyaardse wijnbouwers en fervent liefhebber van de bewerking van het land en de wijnstokken. Zijn pad was uitgestippeld vanaf zeer jonge leeftijd. Als gepassioneerd wijnbouwer heeft hij van jongs af aan het buitengewone potentieel van Savoyewijnen kunnen waarnemen. Gedurfd en avontuurlijk, is hij een van de pioniers in de Savoyaardse wijnwereld. Met een constante wil om de Savoie wijnen nieuw leven in te blazen en wijnen van uitstekende kwaliteit aan te bieden, heeft hij ervoor gezorgd dat de wijnen van Ravier een belangrijk domein in de Savoyaardse wijnwereld zijn geworden.

De zoon van Claudine en Philippe is in 2004 tot het landgoed toegetreden. Zijn jeugd en dynamiek hebben nieuwe perspectieven geopend. Vol ambities en ideeën is Sylvain erin geslaagd het domein nieuw leven in te blazen door de wijnen aan te passen aan zijn persoonlijkheid. Hij creëert wijnen naar zijn eigen beeld, genereus en subtiel, met een visie op wijn die delen en gezelligheid combineert. Van 3 hectare in het verleden, is het Domaine Ravier nu uitgegroeid tot meer dan 30 hectare, wat een grote diversiteit aan terroirs, wijnen en appellations bevordert.

Claudine, die Philippe sinds het begin van zijn carrière terzijde staat, speelt de zeer belangrijke rol van administratief en commercieel assistente. Bijna alles gaat door haar handen. Zij heeft ook de moeilijke taak om de beslissingen van de twee managers te begeleiden. Claudine staat altijd klaar om te luisteren en adviseert, ontmoedigt of stimuleert de managers om met hun ideeën verder te gaan. Als u de kans krijgt om naar de wijnmakerij te komen, zult u de kans hebben om haar goede humeur en gulheid te ontdekken!

Op de proeftafel: IGP Pakhus 2020

Een 100% Roussanne geteeld op kalksteen van het Bauges-massief met dunne en stenige bodems gelegen in de gemeenten Chignin, Francin en Montméllian, gericht op het zuiden. Een geïntegreerde teelt met enkel Guyot snoeien. Oogst: percelen van 10 tot 30 jaar oud, al het werk in de wijngaard wordt met de hand gedaan vanwege de steile hellingen, die soms 70% bereiken.

Vinificatie: Na een zorgvuldige sortering wordt de pers met behulp van de zwaartekracht gevuld. Na het persen wordt de most beschermd tegen lucht en oxidatie door CO2 inertisering. Het druivensap wordt vervolgens gekoeld tot ongeveer 2° gedurende 36 tot 48 uur, en vervolgens bezonken. De alcoholische gisting duurt ongeveer 15 dagen en wordt stopgezet bij 60 g restsuiker. Koude vinificatie bij ongeveer 12°C. Geen malolactische gisting.

Smaaknotities: intense kleur, gouden tint, groene en parelachtige accenten. De neus, onderstreept door een empireumatisch trekje, biedt de onstuimige kracht van een verfijnde expressie waar de gekonfijte gulheid van het fruit reageert op de intensiteit van de florale, kruidige en zoete noten: vuursteen, muskus, roos, abrikoos, gekonfijte citrusvruchten en gember, kardemom en iriswortel. Het gehemelte bevestigt, tussen rondheid en zachtheid, de roboratieve rijkdom van een uitbundige gulzigheid van de aromaten, intense dichtheid en aangename afdronk subtiel verlengd door minerale hints.  Het millésime 2020 was goed voor ruim 8.000 flessen.

Invoerders Pakhus 2020, vin de France, Domaine Philippe et Sylvain Ravier : BCBK sprl, Cave du Val Chaineux, La Cavinière, CB RESTO sprl, Les Champs-Fulliots, Conseil-Vins SA, Delaye Bernard, La Fontaine aux Vins, La passion des Terroirs sprl, Sprl BBC56, Vanderbroek Logistics, Vinilux Importations des Vins, Wijnhuis Gheyssens bvba en Wijnwinkel, Bar Gusta