VDP: nieuwe leden in regio Sachsen/Saale-Unstrut

De domeinen ‘Bömhe & töchter’ en “Schwarz” zijn nieuwe leden van de VDP. Op 25 augustus is de regionale vereniging VDP.Sachsen/Saale-Unstrut met nog twee wijnhuizen uitgebreid tot een totaal van zeven leden. De domeinen Martin Schwarz en Böhme & Töchter zijn nu lid van het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP). Het besluit van de VDP.Sachsen/Saale-Unstrut werd bekendgemaakt in Schloss Proschwitz.

Voorzitter van de regio, Prof. Dr. Georg Prinz zur Lippe is verheugd: “Met de opname van de wijnhuizen Böhme & Töchter en Martin Schwarz krijgt de VDP.Sachsen/Saale- Unstrut en daarmee de gehele VDP er niet alleen twee uitstekende en innovatieve wijnhuizen bij, maar in het bijzonder met Martin Schwarz, Grit Geißler, Marika en Sandro Sperk vier geweldige, geëngageerde collega’s en sterke karakters”.

VDP.ESTATE BÖHME & TÖCHTER, GLEINA

De ontwikkeling van het landgoed Böhme & Töchter begon in 1986. De grootouders en ouders van Marika en Toska Böhme plantten in dat jaar hun eerste wijnstokken in Gleina. Meer dan 30 jaar later namen Marika en Sandro Sperk, de jongere generatie, het lot van de wijnmakerij over. Na jaren van reizen en studeren in Geisenheim, zijn ze erin geslaagd om hun wijnhuis in slechts een paar jaar tijd naar de topklasse van het wijngebied Saale- Unstrut te leiden. Met consequentheid, moed, openheid en een affiniteit voor innovatie creëren zij ter plaatse wijnen met een bijzonder karakter en originaliteit. Deze wijnen worden steeds populairder, vooral bij een jong publiek.

Hun wijnstokken groeien op de ‘Schweigenberg’, de toplocatie van de ‘Freyburger Edelacker’, op een zuiver zuidelijke ligging op een terroir dat wordt gekenmerkt door verweerde schelpkalkbodem. De nadruk ligt op de Bourgondische druivensoorten pinot noir, pinot blanc en chardonnay, die hier worden aangevuld met elegante riesling. In Zscheiplitzer Himmelreich groeien bourgogne en blauwe Zweigelt op lössleem tot 70 cm dik, rustend op de verweerde schelpkalksteen. Deze wijnen zijn krachtiger en rijker aan extract. Marika en Sandro Sperk zijn toegewijd aan de authenticiteit en kwaliteit van hun wijn.

Estate Böhme & Töchter GbR – Ölgasse 11 – 06632 Gleina – info@boehme-toechter.de

VDP.ESTATE MARTIN SCHWARZ, MEIßEN

Na een ontdekkingsperiode en een stage bij de VDP.Estate Dr. Heger, studeerde Martin Schwarz wijnbouw in Geisenheim. Hij reisde naar de Europese wijnbouwgebieden en liet zich daar op vele manieren inspireren. Na zijn afstuderen als wijnbouwkundig ingenieur werd hij in 1996 keldermeester bij het heropgerichte VDP.Estate Schloss Proschwitz. Hier breidde hij in de loop der jaren zijn schat aan ervaring uit en gaf gedurende meer dan anderhalf decennium vorm aan de wijnstijl van Proschwitz. In 2002 begon hij samen met zijn partner Grit Geißler een eigen wijnbouwbedrijf op te bouwen, naast zijn werk als keldermeester in Schloss Proschwitz. Nadat zijn wijnen 10 jaar lang in de kelders van Schloss Proschwitz waren gevinifieerd, werd hij in 2013 zelfstandig en richtte hij in Meißen zijn eigen wijnmakerij op.

In de terrasvormige Radebeul-wijngaarden ‘Goldener Wagen’, ‘Radebeuler Johannisberg’ en ‘Radebeuler Steinrücken’ genieten zijn wijnstokken van een bijzonder terroir van verweerd graniet, syeniet en profyrie. Dit geeft zijn wijnen een hoge mineraliteit en individualiteit. De wijngaard ‘Meißner Kapitelberg’ genereert wijnen met een elegant en onderscheidend karakter op verweerde bodems van graniet en syeniet. Zijn passie voor het produceren van Pinot Noirs van hoge kwaliteit wordt jaar na jaar weerspiegeld in een groeiende schare fans. Zijn Bourgogne-collectie behoort tot de absolute top van de wijnbouw aan de Elbe. Voor Grit en Martin staat de kwaliteitsfilosofie in het middelpunt van hun denken en handelen op het gebied van wijnbouw. Deze duidelijke signatuur is terug te vinden in al hun wijnen.

Landgoed Martin Schwarz – Dresdner Straße 71 – 01662 Meissen – kontakt@schwarz-wein.de