Wijnbeurs Carrefour 2022: Zeropur

Een andere merkwaardige aanwezige op de wijnbeurs Carrefour is Societa Olearia Vinicole Orsogna, een Italiaanse wijnproducent die met Zeropur en Lunaria, een mooi potentieel aan natuurlijke en biodynamische wijnen aanbiedt.

De meeste aandacht gaat naar de Zeropur wijnen, een door Demeter gecertificeerd assortiment dynamische wijnen.

Het globale aanbod van Zeropur omvat 7 wijnen in de traditionele 0.75l flessen en 3 creaties in bag-in-box 3-literboxen van Primotivo, Multipulciano d’Abruzzo en Vino rosso da Uva Appasite.

Biodynamiek (uit het Griekse bios = leven en dynamiek = beweging) is gebaseerd op de principes van de antroposofie van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner. In deze visie functioneert een biodynamisch bedrijf als een microkosmos, waarvan aan de basis, de vruchtbaarheid en vitaliteit van de bodem ligt die op een natuurlijke manier moet worden onderhouden: mest, groenbemester van plantaardig materiaal, vruchtwisselingen en begrazing van dieren. Een biodynamische wijngaard reflecteert de balans en schoonheid van een gezonde en levende bodem uit.

Biodynamische wijnen geven de plaats van herkomst weer door het aroma en de smaak, door de Fransen gedefinieerd als “Terroir” (territorialiteit), het behoren van een wijn tot een bepaalde context. Het terroir is een “unieke en onherleidbare combinatie van factoren van een bepaald jaar”: verschillende jaargangen zullen verschillende groeiomstandigheden produceren en deze zullen de levensvormen van de plaats beïnvloeden. Dit gebeurt helaas niet in conventionele wijnen waar deze variaties worden gladgestreken door menselijke en chemische ingrepen in de wijngaard en in de kelder.

Ook in de kelder zijn er opmerkelijke verschillen met de gangbare conventionele wijnen. Er is de spontane gisting, door op een natuurlijke manier te telen op gezonde en vruchtbare levende bodems verkrijgen we druiven bedekt met een rijk microleven en wordt de wijn vanzelf gemaakt. Het microbiologische leven van de wijngaard maakt het mogelijk om succesvolle fermentaties in de kelder te verkrijgen die fundamenteel zijn voor het verkrijgen van een biodynamische wijn met spontane gisting. Het gebruik van chemische fungiciden in de conventionele verzwakte gistpopulaties maakt spontane fermentatie onmogelijk.

Wijnen zonder toegevoegde sulfieten (minder dan 10 mg / l): biodynamische wijn heeft de toevoeging van conserveermiddelen (sulfieten) niet nodig voor zijn stabiliteit, de druiven hebben al alle elementen die nodig zijn om in de loop van de tijd op natuurlijke wijze te fermenteren, stabiliseren en bewaren. De toevoeging van sulfieten in wijn is geen oude praktijk en het gebruik ervan is relatief recent. Aan het einde van de negentiende eeuw was het gebruik alleen wijdverspreid voor het desinfecteren van wijnvaten bestemd voor zeetransport, terwijl het in wijn niet werd toegevoegd omdat men dacht dat het gebruik ervan de drinker trof. ZEROPURO biodynamische wijn zonder toegevoegde sulfieten wordt zeer gemakkelijk verteerd door de lever en geven geen hoofdpijn.

De natuurlijke tartaric stabilisatie op de bodem van een fles zijn de kleine kristallen onschadelijke neerslag en betekenen dat de wijn “de kou voelde”. In de biodynamiek zijn fysische (koeling) en chemische behandelingen niet toegestaan en wordt het effect van de natuurlijke winterkou benut als een element van wijnsteenstabilisatie van wijnen.

Biodynamische wijnen zijn minder direct maar altijd opwindend, meestal is de kleur intenser dan die van conventioneel, de aroma’s geven een gevoel van kracht, in de mond hebben ze een grotere minerale aanwezigheid en vertonen ze een energie die lang blijft, zelfs na het proeven. Conventionele wijnen zijn stabieler, maar op afstand zijn ze monochord terwijl biodynamische wijn voortdurend wordt getransformeerd en al zijn essentie in de loop van de tijd onthult. De primaire functie van wijn wordt vaak vergeten, dat wil zeggen, die van dronken zijn, wat de belangrijkste factor van evaluatie zou moeten zijn. Zeker goede biodynamische wijnen zijn zeer drinkbaar en hebben de hoogste gezondheidskwaliteiten.

Het aanbod van Carrefour:

PECORINO WIJN “PRISMAE” /wit

De Pecorino Prismae heeft in het glas  een strogele kleur, licht opaalachtig. De neus krijgt meteen een boeket mediterrane scrub, de smaak is vol, met hints van peer en een amandelafwerking.

PINOT GRIGIO WIJN “LANDAE” /rosé

De Pinot Grigio Landae heeft een lichtroze opaalachtige kleur, subtiel koperkleurig, neigend naar uienschillen. De geur van roze grapefruit zorgt voor intense aroma’s in de neus met subtiele hints van lychee op de achtergrond. De smaak is fris, hartig en vol.

PRIMITIVO WIJN “LINFAE”/ rood

Primitivo Linfae is een warme, weelderige en omhullende wijn, met een fruitig boeket van pruimen en kersen in spiritus, kruidige tonen en onmiskenbare aroma’s van mediterraan struikgewas en zout. In de mond is het gestructureerd, warm, hints van leer, medium zuur, zacht, licht zout en goed gemoduleerde drinkbaarheid met mooie afdronk.

De overige wijnen uit dit assortiment :

MONTEPULCIANO D’ABRUZZO “MINERALIAE”/ rood

De Montepulciano d’Abruzzo Mineraliae heeft een intense robijnrode kleur met lichte paarse tinten, neiging tot granaat met veroudering. De neus wordt geleverd met aroma’s van rood fruit, kruiden, intens, etherisch. Volle droge mond, harmonieus en tanninerijk.

MALVASIA “CLOROFILLAE” / oranje

De Malvasia Orange Clorofillae sinaasappelwijn, kleurt opalescent strogeel in het glas, in de neus is het zeer intens, typisch aromatisch en met een sterke balsamico-hint en een plantaardige noot. De smaak is droog, fris en sapid.

PECORINO MOUSSERENDE WIJN “STILLAE”

De Spumante Pecorino Stillae is opaalachtig strogeel, de neus opent geurig met witte bloemen en appels, met een kruidachtige afdronk van hooi. De smaak is fris, hartig en verlaat de mond met een delicate hint van bittere amandelen.

Een ander productensegment van deze Italiaanse wijnproducent dat Carrefour tijdens deze wijnbeurs aanbiedt is het Lunariasegment.

LUNARIA CIVITAS

Druivenras Pecorino . In de wijngaard wordt de Pecorino en andere toegestane variëteiten van middelbare leeftijd, afgericht op guyot met geringe opbrengst op losse grond.

Na de oogst gaan de hele trossen naar de pneumatische pers en de most wordt met de eigen inheemse gisten bij een lage temperatuur (12/14°C) in roestvrijstalen tanks gedurende ongeveer 30 dagen gefermenteerd. Veroudering in stalen tanks, gevolgd door rijping in de fles.

Een leuke wijn, strogeel van kleur, intens in de neus, met hints van brem, witvlezig fruit, en etherisch, fris, intens, vol in de mond. Past bij een uitgebreide keuken met zeevruchten, kazen van gemiddelde leeftijd, gestructureerde voorgerechten, wit vlees. Serveertemperatuur 10-12°C, alc vol 13%. l

LUNARIA RAMORO

Druivenras Pinot Grigio minimaal 85%. Wijngaarden van Pinot Grigio (85%) en andere toegestane variëteiten van gemiddelde leeftijd gefokt in guyot op 450/500m s.l.m.

In de kelder worden de hele trossen naar de pneumatische pers gestuurd en wordt de most gefermenteerd met zijn eigen inheemse gisten bij lage temperatuur (12/14 ° C) in roestvrijstalen tanks. Rijping in stalen tanks op de fijne droesem, gevolgd in de fles.

Wijn met koperachtige kleur, intense neus, bloemig, fruitig van gele pulp, etherische hints, in de mond fris, intens en hartig. Pairing met zeevruchten, kabeljauw, voorgerechten met lichte sauzen, wit vlees. Serveertemperatuur 10-12°C, alc vol  13,5%.

LUNARIA RUMINAT primitief

Druivenras Primitivo minimaal 85% . De wijngaarden van Primitivo van gemiddelde leeftijd gefokt in Abruzzo pergola liggen op 450m boven de zeespiegel.

De druiven worden, na een zorgvuldige selectie, ontsteeld en geplet, de schillen worden gedurende 20 dagen in contact gelaten met de most met hun eigen gisten bij een constante temperatuur van 24/26 ° C. Veroudering : in stalen tanks, gevolgd in de fles.

Een heldere robijnrode kleur met in de neus aroma’s van pruimen, kersen en  sprinkhanenbonen. In de mond aangenaam, terecht tanninerijk, intens, met een afdronk van rode vruchtenjam. Pairing met Salumi, voorgerechten met tomatensauzen, vlees. Serveertemperatuur 16-18°C. Alcoholgehalte 14% vol