Vierde nominatie wijnvrouw van het jaar 2022: Rianne Ogink

De Stichting Wijnvrouw van het Jaar heeft de 31-jarige Rianne Ogink aangekondigd als vierde genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2022. Dit werd bekend gemaakt tijdens een lunch bij Cannibale Royale aan de Rozengracht in Amsterdam. Iedere nominatie wordt gekoppeld aan een prachtig wijnmerk uit het porfolio van hoofdsponsor wijn- en gedistilleerd distributeur Walraven Sax, passend bij Wijnvrouw. De vierde nominatie stond in het teken van Familia Torres, één van de meest prestigieuze wijnfamilies ter wereld.

Rianne is met haar 31 jaar de jongste genomineerde Wijnvrouw ooit! De jury vindt Rianne een groot voorbeeld voor de jonge wijnvrouwen in Nederland. Ze laat zien dat je met een enorme inzet, passie en verdieping in relatief korte tijd aan de top kunt komen. Het is een enorme wijnfanaat met ambitie, heeft eigen initiatieven wat betreft educatie en heeft pas geleden een seminar voor wijnmakers uit Zuid-Afrika georganiseerd.

Rianne had nooit gedacht dat toen zij de opleiding HBO Sportmanagement begon, haar leven 360 graden zou draaien. Waar tijdens haar opleiding alles om gezondheid en sport draaide, leidt Rianne nu een leven wat alles heeft te maken met lekker eten en wijn. Ze begon als bedrijfsleidster in een restaurant in Gorssel en vond dat ze ook wat over wijn moest weten. Ze volgde er WSET 2 wijncursus en dat smaakte naar meer, dus WSET 3 en WSET 4 volgden met als toetje het diploma Course. Maar wijn leer je niet uit een boekje, dus begon zij een paar jaar geleden in restaurant Zoldering op de Utrechtse straat in Amsterdam. Dit bijzondere wijnrestaurant heeft pasgeleden een Michelin ster gekregen. Rianne is vaak te vinden op diverse wijnproeverijen, waarover zij zegt: “Wat is het toch lekker dat je je hele leven kan blijven leren, weer geïnspireerd raakt en telkens weer nieuwe bevlogen mensen ontmoet. Het mooie vind ik dat de wijnwereld niet meer zo stoffig is en elitair!” Af en toe schrijft Rianne wijnartikelen voor Le Club des Vins (genomineerde van Wijnvrouw 2021) en vanaf september 2022 gaat ze ook columns schrijven voor de Grote Hamersma. Ze heeft een aantal masterclasses georganiseerd met sprekers uit de top van hun vakgebied. In september gaat zij verhuizen naar de Bordeaux om daar een jaar lang Bachelor Vitcultuur & Oenology te studeren. Haar grootste droom is om uiteindelijk wijngaard manager te worden, waar dan ook in de wereld.

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2022 bestaat uit Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) , Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021) en Barbara Verbeek. De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2022. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.