Vignobles Foncalieu: partner ASI World Best Sommelier Parijs 2023

Van 7 tot 12 februari 2023 is de Union de la Sommellerie Française de gastheer van de 17e editie van de ASI (Association de la Sommellerie Internationale) Wedstrijd voor de Beste Sommelier van de Wereld Parijs 2023. Vignobles Foncalieu heeft recent een samenwerkingscontract ondertekend met de Union de la Sommellerie Française (UDSF), voorgezeten door Philippe Faure-Brac, Beste Sommelier van de Wereld 1992, en is daarmee een van de officiële leveranciers van het evenement geworden.

In zijn samenwerking met de ASI-wedstrijd van de Beste Sommelier van de Wereld Parijs 2023 is Les Vignobles Foncalieu niet zomaar een merk, maar de kracht van een opmerkelijk collectief van mannen en vrouwen dat de coöperatieve unie van de Aude sinds 1967 heeft weten te verenigen. Een grote familie van 1251 coöperatieleden die verenigd zijn door de wens hun terroirs te sublimeren door het streven naar uitmuntendheid en authenticiteit.

Sinds hun oprichting stellen Les Vignobles Foncalieu kwaliteit centraal in hun DNA en hebben zij er voortdurend op gelet te anticiperen op de behoeften van hun binnen- en buitenlandse klanten. Door deze striktheid zijn zij de ideale bondgenoot voor de ASI World’s Best Sommelier Competition Paris 2023, omdat zij dezelfde waarden van uitmuntendheid en hoge normen delen.

Sinds zijn oprichting in 1969 is de ASI World’s Best Sommelier Competition Paris 2023 zonder twijfel de meest prestigieuze wedstrijd in de internationale sommellerie. Bijna 70 kandidaten wedijveren om de drie jaar met dezelfde wens: de kostbare sesam van “Beste Sommelier van de Wereld” te bemachtigen. De wedstrijd maakt het mogelijk het beroep van sommelier en de horeca in de schijnwerpers te zetten. Een ambitie die wordt gedeeld door Foncalieu Vineyards, die de kandidaten wil helpen de rijkdom van het Franse wijnerfgoed te (her)ontdekken, en in het bijzonder de Languedoc terroirs waarvan zij een formidabele referentie zijn. Van Carcassonne tot Béziers floreert bijna 7.850 hectare grond onder het wakend oog van elke wijnbouwer van de familie Foncalieu, waarvan 82% een agro-milieucertificaat heeft.

Een strategische opening

Door deze samenwerking wordt Les Vignobles Foncalieu de eerste Languedoc-leverancier van het concours. Dit is een prachtige etalage die hun positie als belangrijke speler in de wijnindustrie van de Languedoc aantoont, maar ook hun ambitie om zich te vestigen in de wereld van de sommellerie en de gastronomie.

Deze samenwerking zal de unie van coöperaties uit de Aude in staat stellen hun wijnen aan te bieden aan de tafels van etablissementen waar sommeliers van de UDSF werken. Deze toekomstige wijn-spijscombinaties zullen de oenologische uitmuntendheid van de Foncalieu-wijnen, waarvan een voorproefje al opzien baarde tijdens het openingsdiner van het concours, verder uitbouwen. De witte AOP Corbières 2019 van Château Haut-Gléon werd unaniem geprezen voor zijn combinatie met een tartaar van sint-jakobsschelp en oester, geserveerd in het Crillon Hotel.

Blauw wit en rood

Teamgeest is een van de fundamentele waarden van Vignobles Foncalieu. Daarom zal de unie van coöperatieve wijnhuizen Pascaline LEPELTIER, UMOF (Un des Meilleurs Ouvriers de France) sommellerieklasse 2018 en MSF (Meilleur Sommelier de France) 2018, partner van het restaurant Racines, New-York en haar vervanger Benjamin Roffet, UMOF (Un des Meilleurs Ouvriers de France) 2010, sommelier van het restaurant Le Jules Verne aan de Eiffeltoren, steunen. Zij zullen worden voorgedragen aan de ASI om Frankrijk te vertegenwoordigen op de ASI World’s Best Sommelier wedstrijd Parijs 2023.