Vignobles & Signatures

Oogst van de ene regio naar de andere – De wijnoogst van 2022 ziet er goed uit/3

 

De vooruitzichten in ook andere domeinen van de club Vignobles & Signatures zijn veelbelovend. Hun verhaal:

Alain JAUME: nationale millésime, zeer sereen profiel in termen van kwaliteit

De Syrah-druiven zijn nu bijna allemaal geplukt, na de witte druiven die op 19 augustus zijn geplukt, 8 tot 10 dagen eerder dan gepland. De eerste analyses bevestigen de goede algemene kwaliteit.

Christophe Jaume is tevreden over het respectabele volume, alleen een beetje teleurstellend op bepaalde percelen die veelbelovend leken. Ook al is er minder sap en zijn de bessen klein, toch zijn ze zeer rijp; de in het zuiden toegestane irrigatie heeft de daling van de opbrengst en de schade beperkt.

“Wij zijn vertrouwd met deze droogtejaren, die het beste zijn voor goed onderhouden wijnstokken met een normale belasting”. Groen oogsten is een van de specifieke kenmerken van het domein. Moeilijk te plannen met de hitte, maken ze het toch mogelijk de rijpe druiven te oogsten, zelfs op de gevoelige percelen.

In de familie Jaume werd generaties lang, sinds 1826, het beroep van wijnbouwer in Châteauneuf-du-Pape in stand gehouden. “Uit overtuiging zijn onze teeltmethoden respectvol voor de bodem, het milieu en de mens. Een grote wijn wordt gemaakt met mooie druiven door de krachten van de aarde tot uiting te laten komen.”

Onder impuls van hun zonen, Sébastien (oenoloog) en Christophe (bedrijfsontwikkeling), gokte de familie in 2003 op het kwalitatieve potentieel van een andere naburige Cru: Lirac “Clos de Sixte”. Na een onderdompeling in distributie in de VS, voegde Hélène Jaume zich in 2013 bij haar broers. De diversificatie van de terroirs wordt voortgezet met de aankoop van een domein in Vacqueyras, Château Mazane. De 2016 Châteauneuf du Pape “Vieilles Vignes” had zijn sporen al verdiend, en in augustus 2018 kreeg hij opnieuw een 100/100 rating van Robert Parker, zes jaar na de al even mythische jaargang 2010. www.vignobles-alain-jaume.com

COUME DEL MAS: vrij geconcentreerde rode wijnen en mooie witte wijnen die goed tot hun recht komen

Op 9 september was het einde van de oogst, die 10 tot 15 dagen vroeger dan gewoonlijk was begonnen, namelijk op 11 augustus. “Geen water, geen vocht en weinig druiven”, vat Julien Gril samen: de oogst is van zeer goede kwaliteit, het klimaat heeft alle ziekten vermeden. Het wijnjaar wordt ook dit jaar gekenmerkt door het bijzondere terroir van schist en de potentiële diversiteit van deze terrasvormige wijnstokken.

Philippe Gard creëerde het landgoed Coume Del Mas in 1997 in de uitlopers van de Pyreneeën, op de hoogten van Banyuls-Sur-Mer. In 2006 bundelde hij zijn krachten met Julien Gril en Andy Cook om de eeuwenoude geschiedenis voort te zetten van Mas Cristine, een Côtes du Roussillon appellatie gelegen enkele kilometers ten noorden van Coume Del Mas. De drie partners zijn veelzijdig en zijn allen betrokken bij zowel de productie als de promotie van de wijnen. www.coumedelmas.com

Famille LESGOURGUES – Bas Armagnac, Bordeaux, Graves, Madiran: een zeer goede kwaliteit in Armagnac en de wijnen hebben een mooie frisheid

Het begin van de oogst op 29 augustus, met de oogst van de Folle blanche en de Colombard, betekende een record inzake vroegheid. De kwaliteit is zeer goed, ondanks het gebrek aan sap als gevolg van het warme weer en de lage opbrengsten na de voorjaarsvorst en de droogte. Denis Lesgourgues bevestigt dat hij ook vrij zeker is van de Baco.

In Haut-Selve en Château Bonnat is de oogst van de witte wijnen, vreemd genoeg de Semillon vóór de Sauvignon, beëindigd, onder uitzonderlijke hygiënische omstandigheden. De zuurgraad is normaal, het sap zeer aromatisch en de graden niet te hoog, tussen 12,5 en 13°C. Arnaud Lesgourgues onderstreept de behoorlijke opbrengsten, rond 40 hl/ in plaats van 45. Hoewel de analyses qua graad en zuurgraad goed zijn, geeft hij er de voorkeur aan een paar dagen te wachten voor een betere fenolische rijpheid van de schillen en pitten om de Merlot te plukken, en iets meer voor de Tannat en Cabernet Franc op Château Peyros.

De Famille Lesgourgues, initieel ontsproten op Château de Laubade, is een groep van vijf prestigieuze wijnbouwbedrijven die samen 240 ha beslaan: Château de Laubade 105 ha in Armagnac, Château Haut Selve 43 ha in Graves, Château Le Bonnat 25 ha in Graves, Château Peyros 19 ha in Madiran, en Château Loumelat 48 ha in Blaye, waarvoor de Famille Lesgourgues verantwoordelijk is voor alle technische en marketing aspecten.

“Door de weg te volgen die onze vader Jean-Jacques 40 jaar lang heeft uitgestippeld – duurzame landbouw, respect voor het milieu, traceerbaarheid, authenticiteit van de producten en respect voor onze terroirs – is onze missie vandaag de dag nog steeds het produceren van wijnen en armagnacs van hoge kwaliteit. Onze ambitie is te voldoen aan de eisen van onze klanten en de consumentenverwachtingen van vandaag en morgen”, aldus Arnaud en Denis Lesgourgues. www.famille-lesgourgues.com

Domaine Philippe et Sylvain RAVIER – Savoie : mooie sappen, evenwichtig en smaakvol

In het midden van de oogstperiode heeft Sylvain Ravier enkele mooie verrassingen, een zeer goede kwaliteit over het algemeen, ook al hebben sommige witte rassen meer te lijden gehad van de droogte, zoals Roussanne, Chignin Bergeron, Roussette en Altesse. De rode wijnen hebben fijne tannines en een goede zuurgraad, zonder te droog te zijn.

Bij de familie Ravier wordt de wijn al generaties lang van vader op zoon doorgegeven. In de eerste plaats is het Philippe, telg uit een familie van Savoyaardse wijnbouwers. Hij is een van de pioniers in de Savoyaardse wijnwereld: met de constante wil om de Savoyaardse wijnen nieuw leven in te blazen en wijnen van uitstekende kwaliteit aan te bieden, heeft hij ervoor gezorgd dat de wijnen van Ravier een belangrijk domein in de Savoyaardse wijnwereld zijn geworden. Van 3 hectare in het verleden, is het Domaine Ravier nu uitgegroeid tot meer dan 40 hectare, wat een grote diversiteit aan terroirs, wijnen en appellations bevordert. Sylvain, de zoon van Claudine en Philippe, is in 2008 tot het domein toegetreden en heeft het domein nieuw leven kunnen inblazen door de wijnen aan zijn persoonlijkheid aan te passen; deze liefhebber van Jacquère creëert wijnen naar zijn evenbeeld, genereus en verfijnd, met een visie op wijn waarin delen en gezelligheid samengaan.

Alles, of bijna alles, gaat door de handen van Claudine, administratief en commercieel assistente. www.vinsravier.fr