Vinipax 2019: Alentejo, wijnbestemming bij uitstek

De Alentejo is een prachtige bestemming voor het steeds populairder wordende oeno- ofwel wijntoerisme. Vijftig procent van de Portugese wijnproductie komt uit de Alentejo. De regio is verdeeld in acht bekende wijnregio’s: Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Mouros, Évora en Granja-Amareleja. Het zijn vooral de rode fruitige wijnen die hier gelabeld worden als DOC Alentejo. Wil je erbij zijn als de druiven geoogst worden? Dan reis je best in het vroege najaar naar de Alentejo. Heel wat wijnproducenten organiseren wijnproeverijen en in tal van quinta’s, meestal familiebedrijven, kun je lekker eten en logeren.

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is de Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: de Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt

Waar wijn is, is kurk. Zeker in Alentejo, de grootste producent van kurk ter wereld. De uitgestrekte velden met kurkeiken vormen een bijzondere compositie: ideaal voor een ontdekkingstocht. Om de negen jaar wordt de schors van de kurkeik gepeld of ‘ontkurkt’. Van de kurk maakt men niet alleen wijnkurken, maar ook surfplanken, handtassen en souvenirs. Er was zelfs een Kurkhotel – het Ecork Hotel – waar je in stijl kon overnachten … Het wijntoerisme wordt steeds populairder en dat is goed nieuws voor de Portugese regio Alentejo waar zo’n 50% van de Portugese wijnen wordt geproduceerd. Vamos tomar um vinho!

Op ontdekking – Herdade do Sobroso

Domein van ruim 1600 ha dat door de nazaten van Vasco da Gama werd ontdekt en werd uitgebouwd tot een charmant geheel met wijngaarden, hotelinfrastructuur en jachtvelden.

Een authentiek landschap typerend voor de provincie Alentejo dat rust en verpozing biedt en diverse karaktervolle onvergetelijke avonturen aanbiedt. Het domein bevindt zich tussen de toppen van de Serra do Mendro en de laagvlakte van Alentejo aan de boorden van de Guadiana rivier.

Vasco da Gama kreeg na de ontdekking van Amerika de titel van Hertog van Vidigueira van koning Manuel I van Portugal. Hij vervoegde zijn familie in dit kleine stadje in de schaduw van de kurkeik en de olijfbomen. Het domein werd in 2001 aangekocht door architect Antonio Ginestal Machado die de woonst verfraaide en transformeerde in een typisch country house. Het domein van 1600 ha omvat slechts 52 ha wijngaarden en bestaat verder uit bossen van kurkeik, landbouwgronden, olijfbomen en wouden. De wijngaarden rusten op een terroir van klei en schist, terroirs die op hoger gelegen percelen ook sporen van graves residuen weergeven, waardoor meerder druivenrassen er welig groeien.

Het hotel biedt 5 kamers in de Casa da Quinta, het eigenlijke country house en 5 appartementen in de Casa dos Cegonhas, Storkshouse, en een buitenzwembad. De moderne verblijfsinfrastructuur wordt aangevuld met adequate amenities terwijl het restaurant zorgt voor hoogstaande culinaire en regionale specialiteiten. Het domein kreeg in 2011 de Best rural design award en in 2014 een nominatie als Best wine tourism van de W Awards. De keuken staat olv chef-kok Jozefa die sinds de opening van het hotel met restaurant in 2011 talloze gasten wist te verwennen met eigen creaties die stuk voor stuk legendarische Portugese ingrediënten bevatten en de keuken van weleer met nostalgie maar ook vleugjes moderniteit aanbieden.

Op de proeftafel:

Sobre rosé 2015:

Een 100% Aragonez, geteeld op franco-argileux met residuen van limoneux, 12.5% alc. vol en 1,5g/l suikerresidu. Manuele oogst in kistjes van 15 kg, fermentatie in inox met gecontroleerde temperatuur gedurende 15 dagen.

Heldere rosékleur, in de neus dominante aroma’s van kers en aardbei. Levendige wijn in de mond met ronde aanzet en frisse afdronk.

Sobre wit 2015:

Assemblage van Antão Vaz, Arinto, Verdelho en Perrum. Manuele oogst in kistjes van 15 kg met fermentatie gedurende 30 dagen onder gecontroleerde temperatuur, geteeld op argileux terroirs met residuen van linoneux. 13% alc.vol. en 0.4 g/l suikerresidu.

Heldere gele kleur met keurig fruitig boeket met subtiele hints van citrusvruchten en accenten van passievruchten. In de mond een leuke evenwichtige smaak, zeer fris en elegant.

Sobroso – barrique slection 2015:

100% Antão Vaz. Manuele oogst met volledige ontbladering, fermentatie onder gecontroleerde temperatuur gedurende 25 dagen, deels gerijpt op Franse eik en 3 maand rijping op lies. 13% alc. vol. en 0.89g/l suikerresidu.

Citruskleurige wijn met mooie florale accenten en boeket van tropisch fruit. In de mond een leuke complexiteit eigen aan Antão Vaz druif en grote intensiteit met aangename frisheid. Weerspiegelt ten volle zijn origineel terroir.

Sobroso – cellar selecion rood 2014

Assemblage van Syrah en Alicante Bouchet. Manuele oogst gevolgd door een thermogereguleerde vinificatie in lagares. 14.5 % alc. vol. en 0.8 g/l suikerresidu

Rijpt 12 maand in Franse Allier-eiken vaten van 500l met 6 maand narijping op fles. Leuke donkerrode kleur, in de neus aroma’s van rijp rood fruit, hints van cacao en accenten van confituur. Volronde en evenwichtige aanzet, elegant en lange gezellige afdronk.

Sobroso rood reserva 2016

Assemblage van Alicante Bouchet en Cabernet Sauvignon. Selectie van de beste trossen, fermentatie lagares in thermogereguleerde inox met eindrijping van 18 maand op nieuwe Franse eik. 14% alc. vol en 1.2g/l suikerresidu.

Mooi robijnrode kleur, erg geconcentreerd. In de neus fruitige aroma’s van rood fruit en hints van cacao en vanille. Stevige volronde aanzet in de mond met frisse toetsen en zachte houtaccenten. Behoorlijk lange afdronk met elegante eindtoetsen.

Adega de Borba:

Een coöperatieve die ruim 1000 families omvat en meer dan 2000 ha wijngaarden telt. Meer dan de helft hiervan is ondertussen bio-gecertificeerd met een productie van zowat 10 miljoen flessen per jaar. Nagenoeg 80% rode wijn en 20% witte wijnen. De wijnkelder dateert uit 1955 maar sinds 2011 bouwt men een nieuw complex dat tal van moderne installaties omvat, gebruik maakt van zonne-energie, recuperatie van het regenwater en ook speciale warmte-technieken aanwendt. De bouw wordt begin volgend jaar afgerond. Deze ecologische constructie biedt o.m. een opslagruimte voor 7000 paletten, een dak met geluidsabsorberende elementen en warmte-werende planten. Deze milieuvriendelijke ingrepen zijn doelbewust gekozen mede door het feit dat men voluit ecologisch wil werken om de productie op relatief korte termijn aanzienlijk te verhogen tot 15 à 20 miljoen flessen.

Op de proeftafel:

Adega de Borba reserva wit:

Assemblage van Arinto, Alvarinho en Verdello met maturatie in Franse eik. Licht citroenkleurig biedt hij in de neus intense fruitige aroma’s. In de mond worden deze aangevuld met hints van tropisch fruit en vanille. Wijn met leuke structuur, citrushints, behoorlijk fris en subtiele kruidige toetsen. Mooi harmonieus.

Adega de Borba rood reserva:

Assemblage van Trincadero, Alicante Bouschet, Aragonez en Castelao. In het glas een mooie rode kleur met intense aroma’s van fruit in de neus. Volronde en gestructureerde aanzet in de mond met evenwichtige tannines, leuke kruidige hints met een lange elegante afdronk. Deze wijn rijpte 12 maand in 3 à 4 jaar oude Franse eik.

Galitos rosé (regionale wijn Alnetejo)

Assemblage van Aragonez, Castelao en Trincadero. Mooie zalmkleur met overvloed van aroma’s van wild fruit. Mooi fris met aangenaam fruitige afdronk.

Galitos wit (regionale wijk Alentejo)

Assemblage van Rabo de Overlha, Ruplero en Tamarez. Licht citruskleurig met groene glinsteringen. In de neus aroma’s van vers fruit, tropisch fruit en hints van noten. Evenwichtig en fris in de mond met leuke toetsen van tropisch fruit, behoudt zijn frisheid bij een lange fruitige afdronk

Galitos rood ( regionale wijn Alentejo)

Assemblage van Aragonez, Castelao en Trincadero. Mooie robijnrode kleur in het glas. In de neus weelderige aroma’s van wild fruit, in de mond aangevuld met hints van wilde aardbei, rijp rood fruit en evenwichtig. Gezellige lange afdronk.