Waterdossier van A tot SPA

Water is toch water? Het ene water is het andere niet: mineraalwater, kraanwater en bronwater smaken verschillend en hebben andere samenstellingen. Maar zijn Belgen daar wel van op de hoogte, of scheren ze alle waters over dezelfde kam? De Belg verkiest flessenwater en dat het liefst van een lokaal merk, maar kent hij het verschil tussen de verschillende waters?

SPA®, het natuurlijk mineraalwater dat al generaties lang een ongekende puurheid kent, wil een voortrekkersrol nemen in de kennisverspreiding van water. Het nam daarom samen met marktonderzoeksbureau Ipsos in januari 2021 een, representatieve online steekproef af naar de kennis en voorkeuren van onze landgenoten over water. SPA® vat de resultaten van de recente studie samen – met de belangrijkste take aways, consumententrends en misvattingen over water.

Consument verkiest flessenwater

Uit de recente studie blijkt dat het percentage Belgen dat het liefst flessenwater drinkt (52%) een stuk hoger ligt dan zij die kraanwater (35%) verkiest. Sterker nog: terwijl 41% van onze landgenoten dagelijks flessenwater consumeert, drinkt liefst een kwart nooit kraanwater. Volgens de liefhebbers is het een kwestie van puurheid (80%), kwaliteit (79%) en smaak (76%).

Verder toont de studie aan dat lokale producten populairder worden omdat ze het vertrouwen krijgen van de consument, van hogere kwaliteit zijn en het milieu steunen. Een grote meerderheid (62%) wil water drinken uit eigen land.

Opvallend is ook dat we niet aan onze aangeraden hoeveelheid water per dag raken. Terwijl het aangeraden is om anderhalve liter water te drinken per dag, consumeren Belgen dagelijks gemiddeld amper vijf glazen – of omgerekend één liter. Dat bewustzijn groeit: 21% startte met meer te drinken tegenover vorig jaar, onder meer omdat hij vaker van thuis werkt.

Mineraal-, kraan- en bronwater: niet één pot nat

Bijna de helft (47%) van de Belgen is zich niet bewust van het verschil tussen bron- en mineraalwater, wordt aangegeven in de studie van Ipsos. Nochtans hebben kraanwater, bronwater en mineraalwater elk een karakteristieke smaak en specifieke eigenschappen, door de samenstelling en hoeveelheid van mineralen.

​Verder vielen ook deze misvattingen op: -•Een derde weet niet dat mineraalwater afkomstig is van grondwater – •43% weet niet dat mineraalwater wordt gebotteld aan de bron – •56% weet niet dat mineraalwater natuurlijk puur is – •41% denkt dat mineralen worden toegevoegd aan mineraalwater – •Een vijfde weet niet dat kraanwater ook mineralen bevat

Om klaarheid te scheppen, zijn dit concreet de gelijkenissen en verschillen:

  • Kraanwater is meestal afkomstig van grondwater en/of oppervlaktewater. Het ondergaat verschillende chemische en natuurkundige behandelingen en wordt drinkbaar gehouden door de toevoeging van chloor, die microben doodt terwijl het door de leidingen stroomt. Kraanwater komt vervolgens via het distributienet rechtstreeks bij je thuis. De kwaliteit ervan is sterk gereglementeerd en onderworpen aan talrijke controles.
  • Bronwater is grondwater dat aan de bron drinkbaar is en geen chemische behandeling ondergaat, maar het moet ook voldoen aan dezelfde kwaliteitsnormen als kraantjeswater. In tegenstelling tot mineraalwater kan de samenstelling echter schommelen. Bij het bottelen kan het water uit verschillende bronnen met elkaar worden vermengd.
  • Mineraalwater (zoals SPA Reine) wordt rechtstreeks bij de bron gewonnen en gebotteld. Het heeft een oorspronkelijke zuiverheid die tegen elke vorm van vervuiling moet beschermd worden. Het ondergaat geen enkele chemische of microbiologische behandeling. De samenstelling ervan is stabiel en uniek. Het hangt af van de bron en het soort gesteente dat het tijdens zijn ondergrondse reis tegenkomt, zo ondergaat het een natuurlijke filter en wordt het geladen met mineralen (magnesium, calcium, bicarbonaten…). Bovendien kan alleen natuurlijk mineraalwater aanspraak maken op voordelen voor de gezondheid (geschikt voor een zoutarm dieet, voor babyvoeding, enz.)

Voor de volledigheid:

  • Hoe zit het nu met bruisend water? Dit is natuurlijk bruisend bronwater of mineraalwater (zoals SPA® Finesse), of water dat bruisend wordt gemaakt dankzij de toevoeging van gas na de winning.
  • Hoeveel mineralen er in water zitten, merk je aan de droogrest. Dat is de benaming voor het palet aan mineralen dat achterblijft moest je een liter water bij 180 graden laten verdampen – denk aan de binnenkant van je waterkoker.

SPA® Reine is met een droogrest van amper 38 mg per liter één van de meest mineraalarme waters van Europa, en kan daarom door iedereen, op elke leeftijd en gedurende de hele dag gedronken worden. Het is hierdoor ook uitermate geschikt voor de bereiding van babyvoeding of in het kader van zoutarme diëten.

Dat Spa® Reine uiterst mineraalarm water is, bewijst een simpele theetest: die krijgt een prachtige kleur, geur en smaak! Goede thee vraagt immers om goed water.

Top trio

De drie karakteristieke gebottelde mineraalwaters van SPA®, elk met zijn eigen samenstelling van mineralen:

  • SPA® Reine – de koningin onder de waters

SPA® Reine dankt zijn naam aan koningin Marie-Henriette die in Spa een buitenverblijf had, en een grote voorliefde voor dit mineraalwater. Het uiterst zuivere mineraalwater is mineraalarm, wat SPA® Reine geschikt maakt voor de bereiding van babyvoeding en zoutarme diëten. SPA® Reine maakt een lange ondergrondse reis in de Venen in Spa.

  • SPA® Finesse – natuurlijk lichtbruisend

SPA® Finesse is van nature lichtbruisend. De zachte bubbels ontstaan doordat het water, na een tocht van maar liefst 50 jaar, op 600 meter diepte in aanraking komt met carbonaathoudende rotsen die meer dan 1,5 miljoen jaar oud zijn.

  • SPA® Intense – krachtige dorstlesser

SPA® Intense neemt tijdens zijn ondergrondse reis van 3-5 jaar nauwelijks mineralen op en is zeer laag gemineraliseerd. Tijdens het bottelproces wordt aan SPA® Intense koolzuur toegevoegd. De krachtige bubbels versterken het dorstlessende effect.

SPA water werd gebotteld en voor het eerst geëxporteerd in 1583. In die tijd was ze al beroemd. Uit alle horizonten kwamen de groten van deze wereld naar Spa om te genieten van de positieve effecten van het water. De natuurlijke minerale wateren van SPA® worden na hun lange ondergrondse reis uit het hart van de Venen geput. SPA® zorgt er al meer dan 130 jaar voor dat de natuur zuiver en intact blijft. SPA® wordt gebotteld door Spa Monopole en het bedrijf heeft altijd geprobeerd het gewicht en de ecologische voetafdruk van de verpakking te verminderen. De bottelarij van Spa Monopole telt ongeveer 520 medewerkers en produceerde eind 2018 een jaarlijks volume van 460 miljoen liter.