Wijnfestival Delhaize: rood

Het assortiment rode wijn is tijdens dit wijnfestival voor Delhaize de uitgelezen kans om de rijkommen van de Franse grand crus te belichten maar tevens de gelegenheid om ook andere wijnregio’s in een modern kader te plaatsen.

Château Saint Paul 2018-2019

Deze wijngaard ligt aan de rand van de appellatie Saint Estèphe en bestaat uit wijnstokken van ongeveer 30 jaar oud. Het is een AOC Haut-Médoc cru Bourgeois. De wijnstokken werden aangeplant op een terroir van klei-kalsteen. De vinificatie wordt met zorg en precisie uitgevoerd. De alcoholische gisting vindt plaats in cement en roestvijstalen vaten, -30 dagen vattingstijd. Gedeeltelijke malolactische vergisting op vat. Bijzonderheden betreffende de vinificatie en/of rijping: manuele sorteertafel, aangevuld met regelmatige remontage en manuele besproeiïng van de marc, gebruik van een verticale kooipers met selectie van de perswijnen, rijping in afzonderlijke partijen tot de eindassemblage.

Assemblage van 51% Merlot, 8% Cabernet Franc en 41% Cabernet sauvignon. In het glas een mooie paarse kleur. In de neus aroma’s van sappige zoeten bramen, frambozen en lichtere kleine rijpe zwarte bessen, gecombineerd met toetsen van viooltjes, blauwe regen. In de mond een ruime structuur met fijne tannines gemengd met fijne hints van cacao, kardemon, zoethout en een delicaat en discreet vleugje zwarte thee. Alc vol 14%, serveren bij 16 à 18° C. Langjarig bewaarpotentieel.

Deze geconcentreerde rijpe wijn past perfect bij rood vlees, wild, gebraden kapoen op een pan met eekhoorntjesbrood en kazen.

Pinot Noir- Les Princes Abbés 2019-2020

Pinot Noir is al eeuwenlang geproduceerd en wordt beïnvloed door de terroirs, de klimaatverandering, en ook door de leden van de familie Schlumberger. Toen Alain Schlumberger 20 jaar geleden bij het landgoed kwam, identificeerde hij onmiddellijk het potentieel van deze druivensoort in de Elzas. Omdat hij een uitzonderlijke rode wijn wilde ontwikkelen (de enige rode wijn toegestaan in de Elzas), moest hij de middelen vinden om die te bereiken. De temperatuurstijging in de Elzas is een nieuw potentieel voor volwassenheid en concentratieontstaan.

Een 100% Pinot noir wijn geteeld op kalksteen terroir op een oppervlakte van 11.5ha. De vinificatie vindt plaats tijdens een maceratie van twee weken. De groei in de traditionele vaten van 500 liter gedurende 10 maanden maakt het mogelijk om een vollere en complexere structuur toe te voegen aan de typische fruitigheid van de wijn. Robijnrood met paarse rand in het glas, volle aroma’s van rode bessen, aalbessen, zwarte bessen, kersen een delicate vegetale toetsen in de neus. Bij aanzet krijgt men onmiddellijk een mond vol wilde rode vruchten, rode en zwarte bessen, kersen, bloemen. Subtiele hint van pioenroos Dansom, pruim en opnieuw en vegetale toets in de mond.

Serveren bij 15° C, 13% alc vol en bewaarpotentieel van minimum 10 jaar. Gezellige compagnon bij geroorsterd kalfsvlees met rood fruit, hertenfilet met cranberries en wilde paddenstoelen, boerenterrine, gebraden varkensvlees met gebakken aardappelen, lamstajine of bourgondische fondue.

Gergenti 7 rubies Tere Siciliane IGt

De Siciliaanse wijnbouw is uniek in de wereld. Diverse wijngaarden op berghellingen of in de buurt van de zee met wijngaarden op een paar meter van de kust of aan de voet van een vulkaan. Deze IGT Gergenti da Uve Eggermente is een assemblage van Nerello Mascalese, Frappato, Sangiovese, Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon en Pino Nero. Na het handmatig oogsten wordt een deel van de blend op een gecontroleerde temperatuur gevinifieerd om alle fruitige aroma’s van de afzonderlijke variëteiten te extraheren. Het andere deel wordt na maceratie wordt gedurende 4 maanden in nieuwe eik gevinifieerd om de houtachtige karakteristieke noten en tannines te extraheren die de structuur van de wijn tijdens zijn verfijning in de fles zullen behouden.

Intense robijnrode kleur met granaat reflecties. Extreem fruitige aroma’s in de neus met toetsen van confituur en hints van pittige noten. In de mond mooi gestructureerd met een mix van zachte en zoete tannines, lange afdronk. 13.5% alc vol.

Perfect bij traditioneel Siciliaanse gerechten zoals pasta alle Norma; Uitstekend met vleesgerechten zoals gehaktballetjes in saus of kalfsstoofpot of met rijpe kazen.

Beronia Crianza 2019,

Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de filosofie van dit wijnhuis voor het produceren van grote wijnen. Het grootste deel van de wijnmakerij van Beronia is in de grond ingebouwd waarbij gebruik wordt gemaakt van het natuurlijk terras dat bestaat tussen de bovenste en onderste wijngaard van het landgoed.

De structuur en de verscheidenheid van de oude bodems hebben duizenden jaren unieke wijnen geproduceerd in de regio Rioja Alta met een ongeëvenaarde complexiteit en balans. Beronia Crianza is een assemblage van 95% tempranillo, 4% Garnacha en  1 % Mazuelo. De sappen rijpen 12 maanden in Amerikaanse en Franse eik waardoor een unieke stijl wordt bereikt. De wijn rust nadien drie maanden op fles vooraleer in de handel te worden gebracht.

In het glas een diepe, kersenrode kleur met een helderen granaatrode rand. In de neus complexe aroma’s met duidelijke hints van kersen en frambozen en delicate hints van rozemarijn en tijm. In de mond boordevol verse, rijpe fruitsmaken van bessen en toetsen van zoete bakkruiden,, lange evenwichtige afdronk. Alc vol 13.5%. Perfecte begeleider bij gebraden vlees, gegrilde karbonades en rijpe kazen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *