Zo zorg je voor gezelligheid in een strakke keuken

Een strakke keuken zonder al te veel tierlantijntjes blijft een topkeuze. Het is gemakkelijk in onderhoud en iedereen vindt het mooi. Daarnaast zorgt zo’n strak interieur ook vaak dat alles wat je niet wil zien netjes weg zit achter bijvoorbeeld ingemaakte kasten. Heerlijk! Toch zijn er ook wel wat nadelen aan zo’n no-nonsense keuken: het is soms moeilijk om voor een gezellige sfeer te zorgen, door alle strakheid ontbreekt er vaak wat warmte. Gelukkig kan je met deze tips gemakkelijk een gezellige sfeer creëren in een eerder strakke keukeninrichting.

Voeg zachte stoffen toe

Wie aan een strak interieur denkt, denkt vaak meteen aan harde materialen: hout, glas en aluminium. Dat zijn niet meteen de meest knuffelbare materialen. Compenseer die hardheid met zachte materialen en voeg stof toe – zelfs in de keuken. Geen paniek: je hoeft niet meteen je keukentafel vol tafelkleedjes en onderleggertjes te leggen. Je kan gerust de stijl van je keuken verder doortrekken in de stoffen. Hang bijvoorbeeld witte gordijnen met haakjes voor de ramen. Die filteren het zonlicht en zorgen meteen voor een zachtere sfeer in de keuken. Zeker als je zwarte ramen hebt, is het effect heel mooi. Of ga – waar dat kan – voor een tapijt. Als je vloerverwarming hebt, denk je al snel dat een tapijt niet nodig is. Maar bij bijvoorbeeld een betonvloer, brengt het tapijt wel een dosis welgekomen zachtheid. Bijkomend voordeel van gordijnen en een tapijt: het dempt de akoestiek in de ruimte – een echo kan snel een probleem zijn als je weinig zachte materialen in je keuken hebt.

Ga voor een kleurdetail

Als je houdt van een strak interieur, ben je meestal ook fan van zwart en wit. Misschien combineer je hier en daar nog met een houten afwerking, maar daar blijft het vaak wel bij wat kleur betreft. Dat gebrek aan kleur ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar kan ook voor een kille sfeer zorgen. Je hoeft niet meteen een muur in het paars te verven, maar een aantal kleine kleuraccenten kunnen zeker voor een gezellige ambiance zorgen.

Heb je bijvoorbeeld een zwarte keuken, overweeg dan om de spatwand achter het fornuis te betegelen in een fel, contrasterend kleur als rood of azuurblauw. Je keuken leeft er meteen door op. Andere manieren om kleur toe te voegen in strak interieur zijn gekleurde apparaten, stoelbekleding in een warmte tint of opvallende kunst aan de muur. Is dat allemaal iets te kostelijk? Dan zorg je gewoon dat er altijd verse bloemen op tafel staan, in een waaier van de meest vrolijke lentekleuren!